StoryEditorOCM
ĐiradaFOTO: U SKLOPU "KAMPO KAdventa" " U RESTORANU KAŠTEL HOTELA BASTION PREDSTAVLJENA SLAVONSKA KUHINJA S VINIMA "ZDJELAREVIĆ"

Čarobne ruke chefova Lerzundija i Boškovića sitno vezale slavonski gastronomski bećarac

Piše Zadarski.hr
10. prosinca 2017. - 12:54
Prezentacija vina Zdjelarevi¦ç u hotelu Bastion 08.12.2017 21

U idiličnom okruženju zadarskih bedema na lokaciji koja odiše duhom drevnog Zadra i njegovog prebogatog kulturnog naslijeđa, u jedinstvenom i otmjenom hotelu "Bastion" sitno je vezao slavonski gastronomski bećarac.

Kampo KAdvent" kao dio adventske manifestacije ponudio je gastronomiju i najbolje od svoga programa, a dunja i kukuruz kao dekorativni elementi na stolu dobrodošlice s dimljenim i standardnim kravljim sirevima, krvavicama i čvarcima - bilisu samo uvod u"Passport: Zdjelarević / Destination: izabrana jela slavonske kuhinje",odnosno gastronomskispektaklu hotelskom restoranu "Kaštel"i prezentaciju slavonske kuhinje.

Chefovi restorana "Kaštel" bili su Peruanac Bruno Cezar Lerzundi i Slavonac Marko Bošković, a izabrana vina "Zdjelarević Vino Selekcije" predstavio je osobno vlasnik Davor Zdjelarević.

U slijedovima, gostima su posluženi volovanes punjen tartarom od kulena sa slatko-kiselim papričicama poslužen s novim Rosé Cabernet Sauvignon, a nakon toga pulled pork (vučena svinjetina) na kremi od dimljene slavonske paprike, štrudla od kiselog kupusasa slaninom teumakomod matovilca - sve sljubljeno s prošlogodišnjim Chardonnayjem.

"Ovo je naša nova priča i rezultat dugogodišnjeg rada u biznisu kojega sam učio i u kalifornijskoj Napi.Smanjili smo produkciju, ali proširili asortiman", govorio je Zdjelarević predstavljajući vina u vrlo opuštenoj večeri. Uslijedilo je ono najbolje: glazirani jelen s rimskim njokom i Cabernet Sauvignonom iz 2013. godine, no kako bi sve bilo podvučeno slavonskim, rimski njok je umjestogriza imaobuće i čvarke.Idealan izbor uz čvarkuše - peciva od čvaraka koja su pratila svaki slijed.

"Izbor namirnica bio je tradicionalan slavonski. To je nešto na čemu smo odrasli i moj otac i ja, ali kako imamo chefa iz Perua kojemu je dovoljno pokazati namirnicu i objasniti što mi u Hrvatskoj radimo s njom, on u cijelu priču unese nešto novo i posebno. Pravo je zadovoljstvo raditi s njim", priča chef Bošković objašnjavajući kako je takav intimistički pristup uz jednostavnost i prepoznatljivost hotelskom restoranu donio brojnu publiku.

Potvrda je stigla i na samoj večeri - svaki je slijed hrane i vina popraćen pljeskom i odobravanjem sa stolova ispunjenih do posljednjeg mjesta.

"Svi smo imali sjajnu energiju, a kada je tako siguran sam da se gosti vraćaju", dodaje Vinkovčanin Bošković koji posljednje tri godine radi u restoranu "Kaštel" hotela "Bastion".Uspjeh restorana, kao i cijelog otmjenog i luksuznog hotela s wellnessom, objašnjava vrlo jednostavno na primjeru iz - kuhinje.

"Želja mi je da svaki osobni susret s gostima počne i završi s osmijehom. Dobra energija i pojedinačni pristup svakom gostu jednako su važni kao i vrhunska hrana", kaže chef "Kaštela" najavljujući nove gastronomske prezentacije u vrijeme "Adventa u Zadru" i "Kampo KAdventa".Restoran "Kaštel" tako će već sljedećegpetka tematski ponuditidalmatinsku kuhinju s crnim vinima čuvenevinarske obiteljiSenjković s Brača.

Slijedi 22. prosinca večer fuzije španjolske kuhinje i hrvatskih vina u kojoj će chef Bruno Cezar Lerzundidemonstrirati svoje španjolske korijene, a 29. prosinca na vrhuncu ove godine predstavit će se nikad viđeni specijaliteti peruanske kuhinje s odabranim pivama.

Restoran "Kaštel":Isto, ali drukčije. Jednostavno, ali ukusnije
"Bit će brudet, ali malo drukčiji. Bit će i riba, ali opet malo drukčije", tako nam chef restorana "Kaštel" najavljuje novu tematsku večer sa dalmatinskim specijalitetima. To "malo drukčije" Marko Bošković naziva i dekonstrukcijom, a ilustrira primjerom deserta posluženog na slavonskoj večeri u hotelu "Bastion". Posluženi su klasični salenjaci sa šljivom, išleri s kremom na bazi oraha te pita od jabuka.
"Poslužili smo ono što smo kao djeca najradije hvatali sa stola na kojemu su naše bake stavljale blagdanske slastice. Dekonstrukcijski smo izveli pitu od jabuka, odnosno sveli smo je na njezine osnovne elemente bez previše miješanja okusa. Time hrana postaje jednostavna i ukusnija", tvrdi Bošković, a nakon kušanja deserta nije bilo onih koji se s ovim ne bi složili.
19. travanj 2024 00:21