StoryEditorOCM
ĐiradaDANAS PREDAVANJE DR.SC. SVENA MARCELIĆA U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Dalmatinski sindrom? Utjecaj turizma na prostor gradskih jezgri

Piše Zadarski.hr
11. prosinca 2017. - 14:11
Javna sociologija_11.12 (1)

Danas s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar dr. sc. Sven Marcelić (docent na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru) održat će javno predavanje pod naslovom „Dalmatinski sindrom? Utjecaj turizma na prostor gradskih jezgri“. Predavanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija“ u organizaciji Odjela za sociologiju.

Porast turizma u dalmatinskim gradovima doveo je do značajnih društvenih, ekonomskih i prostornih promjena. U odnosu na 2007. veći gradovi u Dalmaciji bilježe najmanje udvostručenje broja turista u sezoni, a još većom brzinom raste pred i postsezona (u Zadru je broj noćenja u listopadu od 2007. do 2017. utrostručen, a u Splitu je šest puta veći). Istovremeno se odvija proces pretvaranja privatnih stambenih objekata u apartmane, što je dobilo zamah od 2015. nadalje i vidno mijenja prostor gradova.

Trend je u svim većim gradovima u Dalmaciji da u tome periodu od početne koncentracije privatnog smještaja u gradskim jezgrama on počinje disperzirati i zahvaća širi gradski prostor. Istovremeno, druge populacije, prije svega studenti i podstanari, koji ciljaju na smještajne kapacitete na istome prostoru dolaze u situaciju problema sa smanjenom ponudom, što uzrokuje više cijene za slabiju kvalitetu, a same gradske jezgre bilježe znatnu depopulaciju. S obzirom na to da je opisani trend razmjerno stabilan, a da je Dalmacija jedina hrvatska regija koja je od 2007. zabilježila rast broja zaposlenih, od čega je najveći broj novih radnih otvoren u Dubrovniku i Zadru, može se očekivati daljnji pritisak na prostorne resurse u gradovima.

 

19. travanj 2024 17:46