StoryEditorOCM
ĐiradaEVO GDJE SVE MOŽETE UŽIVATI U ADVENTU DILJEM ZADARSKE ŽUPANIJE

Božični ugođaj u Biogradu, Kalima, Benkovcu, Pagu, Viru i Silbi

Piše I.I.
12. prosinca 2017. - 21:25
advent-041215-07

Uz zadarski advent na trgu Petra Zoranića te kuhano vino, fritule i kobasice, pravi božićni ugođaj se može doživjeti i diljem cijele županije. Na svakom koraku su napravljeni pravi mali božićni gradovi, čija ponuda niti malo ne zaostaje za onom zadarskom.

Advent u Biogradu je već započeo s tradicionalnim Božićnim sajmom koji se održava u parku kod kolodvora. Na sajmu se mogu naći brojni izlagači s raznovrsnom gastro ponudom gdje će svi posjetitelji moći uz standardne božićne delicije kušati i one morske kao što su rižot od kozica, crni rižoto od sipa, bakalar na razne načine i još mnoge druge. Sljedeći sajam se održava u subotu, a i ove godine će u parku biti poniji koji će uveseljavati najmlađe. Također su najavljeni dolasci Djeda Mraza i Baka Mrazice koji će djeci pripremiti mnoga iznenađenja.

Biograd je ove godine božićnu atmosferu odlučio začiniti dobrom svirkom na više lokacija pa se tako u sklopu adventskog programa u parku kraj kolodvora 16. prosinca organizira koncert Zaratino banda, a 22. prosinca Božićna večer klapa. Caffe bar ´Obala´ svojim posjetiteljima u sklopu biogradskog adventa priređuje tri koncerta i to grupa Kuzma & Shaka Zulu, Vatre te Diktatora.

Kada se spominje advent, ne smijemo zaboraviti ni onaj u Kalima na otoku Ugljanu koji je postao tradicionalan u ovoj općini jer se održava već četvrtu godinu za redom. Advent u Kalima započinje 15. prosinca, a većina blagdanskih događanja održat će se na glavnom općinskom trgu Marnjiva i u Domu kulture. Prostor Doma i Trga Marnjiva ove će godine biti bogato osvijetljen i dekoriran u božićnom ugođaju uz raznovrsnu gastro ponudu slastica na štandovima.

- Uz prigodni božićni program i štandove, u blagdanskom duhu organiziramo i humanitarnu akciju. U subotu u 20 sati u kino dvorani Doma kulture počinje humanitarni koncert za pomoć djevojčici Eni Škoda, na kojem nastupaju klape: Kolapjani iz Siska, Munita iz Zadra, te klapa Basket i klapa Kali s otoka Ugljana, rekao nam je Petar Kolega iz općine Kali dodajući kako je sav prihod od koncerta, ali i prohod od slastica i božićnih specijaliteta namijenjen za liječenje osmogodišnje djevojčice.

U nedjelju 17. prosinca planiran je božićni koncert u crkvi sv. Lovre u Kalima, a u četvrtak 22. prosinca u 16 sati u Domu kulture održat će se priredba za djecu „Božićna čarolija“ uz nastup djece iz kaljskog vrtića “Srdelica“, Mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana te posjet Djeda Mraza koji će razveseliti svu djecu poklonima.

Program Adventa u Pagu započeo je još u studenom, a u narednim danima do Nove godine sve mještane i posjetitelje očekuje pregršt događanja. Paljenje treće adventske svijeće održat će se u petak u 18 sati, a uz to i prigodni program uz adventsku kućicu. Uz programe u njihovom božićnom gradu u Kneževom dvoru 18. prosinca nastupaju Histrioni s predstavom Gastrabajterski Božić u 20 sati. Stanovnike očekuju i koncert Gradske glazbe Pag te Božićni koncert u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja.

No ne održava se advent samo u gradovima na obali i otocima, već i u Ravnim kotarima, točnije u Benkovcu.

Ovogodišnji Advent u Benkovcu svojim posjetiteljima u petak u 19 sati pruža kazališnu predstavu Božićno okupljanje u  Gradskoj knjižnici Benkovac. 21. prosinca se odvija Božićni sajam u športskoj dvorani, a dva dana nakon na Trgu domovinske zahvalnosti Fešta od fritula. Denmonštracjun, točnije benkovački nogometni spektakl, održava se 23. prosinca u 16 sati na Šetalištu kneza Branimira.

Uz Advente u županiji ne smijemo zaboraviti ni onaj na Viru koji je iz godine u godinu sve veći. Virski Trg svetog Jure ponovno će biti središte božićnog šušura, a Virane i sve goste će na adventu zabavljati ex Novi fosili čiji je koncert najavljen za 13. prosinca, Goran Karan koji će nastupiti 23. i Dražen Zečić koji će nastupati za Božić.

I ove će godine, kao i prošle otok Silba zasjati u Božićnom ruhu. Žestoke pripreme traju za organiziranje drugog po redu  Božićne čarolije na Silbi koja se održava od 23. prosinca do prvog siječnja.  Iz njihovog glazbenog repertoara ističemo klapu Cambi Split koja će nastupiti 28. prosinca, a na Silbi će se održati i krunidba kralja te silbenska alka u karićima kao i brojna tradicijska otočna natjecanja potezanja konopa, turnira u boćanju i utrka na karkoču, lignjada i arbunjada.

16. travanj 2024 19:52