StoryEditorOCM
Đirada29. PROSINCA KONCERT U SV. STOŠIJI

Mihovil Buturić (21): Zadarska publika voli orguljaške koncerte

28. prosinca 2017. - 21:00
buturic1-271217-1

Veličanstven instrument koji daje boju i svečanost liturgijskim slavljima te prsti i školovani talent jednog mladića stopit će se u jedno 29. prosinca. u katedrali sv. Stošije.

Riječ je o Zadraninu Mihovilu Buturiću, koji unatoč tome što ima tek 21 godinu, od 2012. tradicionalno, jednom godišnje održava orguljaški koncert u rodnom gradu. Zaljubljenici u ovaj najveći i vjerojatno najsloženiji instrument na svijetu i njegov specifičan zvuk, s veseljem očekuju takav rijedak događaj, a Mihovil je ove godine odlučio da koncert njegovoj vjernoj publici bude božićni poklon.

- Program započinje u 19 sati, ulaz je besplatan, a moći će se čuti djela poznatih orguljaških autora poput J. S. Bacha, F. Mendelssohna, D. Zipolija, J. Stanleya, C. Francka, L. Daquina i D. Bourgeoisa, ali ću svirati i pastorale koji će svemu dati onaj božićni, topli ugođaj, govori nam Mihovil.

Svoju je ljubav prema orguljama osjetio prvi puta u Crkvi Presvetog Srca Isusova gdje je kao srednjoškolac vodio zbor, zamjenjujući tako kratko vrijeme časnu sestru Luciju Jurić. Nakon toga, krenuo je i na državna i regionalna natjecanja u sviranju orgulja, osvojio nagrade, a na koncu upisao Muzičku akademiju u Zagrebu. U Zadru mu je ipak, najveći gušt svirati.

- Uviđam da mnogo mojih kolega nema tako plodno tlo kakvo ja imam u Zadru. Imam ogromnu podršku ovdašnje publike i zato i osjećam dužnost da gdje god me život odveo, uvijek ću jednom godišnje održavati ovdje koncerte, kaže Mihovil. Najviše pak voli izvoditi djela jednog od najvećih orguljaša Johanna Sebastiana Bacha.

- U tim je skladbama uvijek neki poseban duh. Važno je spomenuti da skladbe, odnosno tehnike sviranja dosta ovise i o samom prostoru crkve. Jedno je od orguljaških umijeća to da se surađuje s prostorom i njegovom jekom, govori ovaj mladi glazbenik, kojem je kao djetetu pjevački nadarenih roditelja, glazba bila zapisana u genetskom kodu. Posebna mu je čast, kaže, nastupati u zadarskoj katedrali, na orguljama izrađenima 2010. od glasovite tvrtke Eisenbarth, trećima najvećima u Hrvatskoj. Dođite stoga, i poslušajte kako orgulje zvuče izvan crkvene liturgije i napunite se njihovim produhovljenim, magičnim zvukom.

19. travanj 2024 22:09