StoryEditorOCM
KulturaREZIME

Kralj pop-arta privukao je u Umjetničku galeriju velike i male: Warhola je pogledalo više od 8 tisuća posjetitelja, a izložba je obogatila ponudu Grada u posezonskom razdoblju

Piše Bruno Lucić
6. studenog 2023. - 15:18

Prije više od mjesec dana u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba jednog od utemeljitelja i kralja pop-arta u svijetu, Andyja Warhola, pod nazivom “Andy Warhol: Ja sam niotkud - djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca”. Izložba, koju je organizirala Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik i Muzejom moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu iz Slovačke, zatvorena je 29. listopada. Postav je obuhvaćao odabir 85 izložaka, a izložba je rezultat dugogodišnjih razgovora i plodne suradnje Dubrovačko-neretvanske županije i slovačke regije Prešov.

image

S otvaranja izložbe 21. rujna: Luka Vidak, Tonko Smokvina, Jelena Tamindžija Donnart, Nikola Dobroslavić, Hana Kováčova, Mato Franković i Martin Cubjak

Tonći Plazibat/Cropix

Za vrtićku djecu, osnovce i srednjoškolce, velike i male, grupno ili individualno, uz Subotnju kavu ili u nedjeljnom điru, Warholova izložba je kroz mjesec i nešto dana postala pravi ‘must see’.

Značajni projekt

- Bila nam je velika čast i zadovoljstvo prirediti iznimnu izložbu jednog od kultnih ličnosti, utemeljitelja pop-arta u svijetu, Andyja Warhola tim više što je otvorenje u pomno odabranom terminu obogatilo ponudu Grada u posezonskom razdoblju. Izložbu, koju je popratio bogat dvojezični hrvatsko-engleski katalog, obišlo je 8.201 posjetitelja, od kojih 5.403 stranih te 2.798 domaćih, što govori da dubrovačka publika zna prepoznati i vrednovati ovakve projekte, otkriva ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina.

image

Dubrovnik, 210923.
U Umjetnickoj galeriji Dubrovnik otvorila se izlozba jednog od utemeljitelja pop-arta u svijetu, umjetnika Andyja Warhola, pod nazivom Andy Warhol: Ja sam niotkud - djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

- Ova međunarodna izložba plod je kulturne suradnje i pozitivne sinergije Dubrovačko-neretvanske županije, Regije Prešov, Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola iz Medzilaborca i Umjetničke galerije Dubrovnik. Kroz postav izložbe smo uspjeli prenijeti duh vremena i ambijenta u kojemu je Warhol stvarao budući da smo u jednoj prostoriji napravili repliku njegove poznate Tvornice, takozvane Silver Factory, ističe ravnatelj UGD-a i dodaje:

- Kako je i naglašeno u samoj najavi, izložba je posebna i po tome što je posjetiteljima ponudila i sagledavanje Warholova opusa iz drugog kuta, propitujući i njegovo podrijetlo kroz prikazane artefakte obitelji. Posjetitelji su imali priliku vidjeti i dio dokumentarnog dijela takozvane Silver Factory kroz fotografije Billy Namea, kao i nove akvizicije tog muzeja, djela koja su prvi put posuđena drugom muzeju. Svakako su bila prikazana i njegova djela po kojima je prepoznat u cijelome svijetu, istaknuo je Smokvina te otkrio kakve su reakcije bile kod publike:

image

U jednoj prostoriji napravljena je replika umjetnikove Tvornice, takozvana ‘Silver Factory’

Tonći Plazibat/Cropix

Edukativne radionice i stručna vodstva

- Posjetitelji su bili oduševljeni prikazanim, pobudio je veliki interes medija, a posebno veseli odličan interes i odaziv obrazovnih ustanova, udruga iz civilnog sektora, gotovo svakodnevno smo organizirali edukativne radionice i stručna kustoska vodstva. U prilog tome, provedeno je 53 stručna vodstva i 24 edukativnih radionica uz 1.396 polaznika. Ovakvi međunarodni projekti značajni su za naš muzej jer pridonose boljoj vidljivost na međunarodnoj, svjetskoj umjetničkoj sceni te omogućuju bolju pozicioniranost našeg muzeja na kulturnoj karti Europe. I u budućnosti ćemo težiti organizaciji ovakvih izložbi, a već sad se Umjetnička galerija Dubrovnik može pohvaliti kako je nakon Picassa, Giacomettija, Bacona i drugih svjetskih imena, ugostila i izložbu velikoga Andyja Warhola, napominje Smokvina te dodaje:

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Ovakve izložbe zasigurno puno znače za Umjetničku galeriju Dubrovnik budući da je sama organizacija kompleksna, ponajviše jer se radi o visokobudžetnim izložbama, a s obzirom na to da je ova međunarodna, kompleksna je i organizacija transporta i osiguranja te smo uistinu ponosni što je sve proteklo kako smo i zamislili. Stručni tim sačinjavaju pomoćnik za međunarodnu suradnju DNŽ Luka Vidak, kustosica UGD-a Jelena Tamindžija Donnart, kustosi Michal Bycko, Martin Cubjak i Jelena Tamindžija Donnart, a likovni postav popisuju kustosi UGD-a, kustos pedagog UGD-a Ivona Šimunović, te Jelena Tamindžija Donnart, kustosica UGD-a. Izložba je imala odličan odjek i u Hrvatskoj i u inozemstvu još od najave u travnju, a tijekom trajanja izložbe, s obzirom na veliku zainteresiranost medija, vjerujem kako je rijetko kome promaknulo kako je Warhol stigao u Dubrovnik, zaključuje Smokvina.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Tri međunarodna projekta

Odgovario je Smokvina i na pitanje kakve su mogućnosti da Umjetnička galerija Dubrovnik u skoroj budućnosti ostvari slične međunarodne izložbene projekte.

- Upravo realizacija izložbe Andyja Warhola pokazala je naš veliki entuzijazam, znanje i visoku motiviranost te nam daje za pravo nastaviti s jednakim žarom razmišljati o novim značajnim međunarodnim izložbama. Ove smo godine realizirali tri međunarodna projekta, izložbu “Svjetovi unutar svjetova”, izložbu Ekrema Yalcindaga “Prirode” i izložbu “Andy Warhol: Ja sam niotkud - djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca” koja je financijski bila najzahtjevnija. Realizaciju izložbe omogućili su Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Turistička zajednica Dubrovačko- neretvanske županije, Zračna luka Dubrovnik, Muzej moderne umjetnosti Andy Warhola Medzilaborca, Regija Prešov kojima se još jednom zahvaljujem. Umjetnička galerija Dubrovnik svojom misijom i vizijom teži organiziranju međunarodnih izložbenih projekata, a mi ćemo se truditi i dalje realizirati izložbene projekte umjetnika nacionalnog i međunarodnog značaja, najavljuje Smokvina.

04. svibanj 2024 17:28