StoryEditorOCM
KulturaČESTITAMO!

Scenograf Marin Gozze dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju kazališnu scenografiju, a i dubrovački glumac Toni Kukuljica imao je razloga za slavlje

Piše Bruno Lucić
25. studenog 2023. - 09:11

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, operete ili mjuzikla te baleta. Među nagrađenima, našao se i dubrovački scenograf Marin Gozze.

Naime, Gozze je osvojio Nagradu za najbolju kazališnu scenografiju u predstavi "Tiha noć" Miljenka Smoje/Ivice Ivaniševića u režiji Gorana Golovka i produkciji HNK Split. Dramu će uskoro moći pogledati i dubrovačka publika jer predstava 17. i 18. prosinca gostuje u Kazalištu Marina Držića, obje izvedbe počinju u 20 sati.

Inače, scenografije Marina Gozzea već desetljećima prate kazališne predstave. Diplomirao je 1969., prvi profesionalni angažman ostvario je prije više od pola stoljeća - 1972. i to radeći scenografiju za diplomsku predstavu Ivice Kunčevića. Bio je tehnički direktor Varaždinskog kazališta, radio je kao tehnički urednik u Listu omladine Dubrovnika Laus kad je glavni urednik bio Milan Milišić, bio je u dva navrata ravnatelj Kazališta Marina Držića…

Najbolju mušku ulogu u kategoriji ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade dobio je dubrovački glumac Toni Kukuljica za ulogu Dražena Petrovića u predstavi "Dražen" Paška Vukasovića i Ivane Vuković u koprodukciji HNK u Šibeniku i Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.

Najbolja dramska glumica je Anita Matić Delić za ulogu u predstavi "Na dnu oceana postoje neki svjetovi" Dubrovčanina Romana Nikolića u produkciji Umjetničke organizacije Kazališna družina Arterarij iz Zagreba

Inače, u izbor za nagradu Hrvatskog glumišta ušle su i nominacije za predstave koje su nastale u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića, a jedna od nominacija je i za dugogodišnju članicu ansambla dubrovačkog teatra, prvakinju Mirej Stanić. Za sporednu žensku ulogu u kategoriji "Najbolja umjetnička ostvarenja - Drama" Stanić je bila nominirana za ulogu None Anne u predstavi "Vidi kako Lokrum pere zube" Ivane Lovrić Jović u režiji Paola Tišljarića i koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara a izvedenoj u srpnju na 74. festivalskom ljetu.

U kategoriji "Najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave" bila je nominirana i Marijana Fumić, dok je u kategoriji "Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju" nominirana Ana Mikulić. U istoj kategoriji Mikulić je također nominirana i za kostimografiju drame "Nora – kuća Lutaka" Henrika Ibsena u režiji Paola Tišljarića u koprodukciji s Gradskim kazalištem "Joza Ivakić" Vinkovci.

01. svibanj 2024 14:20