StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Nekad smo zvijezde ignorirali, a danas ih maltretiramo: I oni su samo ljudi, ali...

Piše Mark Tomas
4. rujna 2023. - 13:54

U nas u Gradu svjetske su zvijezde ko autobusi, dugo nema nijednog, a onda eto ti dva odjednom. Prije nekoliko godina, točnije, prije pandemije, malo-malo pa je neka od svjetskih zvijezda šetala Stradunom. Jesu li dolazili kako bi obišli lokacije snimanja Igara prijestolja, a sad ih je počeo odbijati masovni turizam ili jednostavno više nismo “in”, stvarno ne znam. Međutim, činjenica je da su njihovi posjeti puno rjeđi.

image


Victoria i David Beckham s djecom su ponovno došli na Lopud
 

Božo Radić /Cropix

Sjećam se jedne šetnje Stradunom kad sam prvo naletio na Boba Geldorfa, a onda par metara dalje na jednu princezu s Bliskog istoka. Pamtim i priču svoje susjede iz Župe kako je jedno rano jutro plivala između Srebrenog i Mlina i ugledala drveni, luksuzni brod koji joj se učinio poznat; na krmi je sjedala Carolina od Monaca s članovima svoje obitelji i pijuckala kafu (pretpostavljam), a isto to veče opušteno je sjedala u Trubadura i uživala u muzici kućnog jazz banda.

I taman kad smo pomislili da ove godine nećemo zasjesti na naslovnice stranih novina, Cosmopolitana i časopisa Hello!, kadli evo nam najbogatijeg čovjeka svijeta u društvu najvećih zvijezda iz glazbenog miljea, a potom i najpoznatijeg svjetskog para, Beckhamovih. Izgleda da su se Beckhamovi zaljubili u naš kraj, posebno u Lopud na kojem borave već drugu godinu zaredom. “Iznimno je rijetko da se poznati vraćaju na isto mjesto godinu za godinom,” objasnio mi je jedan strani novinar.

Možemo li očekivati da će David i Victoria svaku godišnjicu braka slaviti kod nas? Ili možda čak razmišljaju da ovdje kupe vilu? Ne bi li bilo super kad bi sljedeće ljeto David doveo Messija, igrača koji igra za klub u kojem je Beckham suvlasnik? Svakako, najveći bonus koji Dubrovnik ima od posjeta velikih zvijezda besplatna je reklama.

Svaka, ali zaista svaka novina u Velikoj Britaniji (našem najvažnijem turističkom tržištu) objavi hrpu članaka i fotografija Beckhamovih na odmoru. Toliko su često u medijima da nam se čini kako ih gotovo poznajemo. Za razliku od mnogih slavnih ličnosti koji su vječno željni pažnje, Posh Spice i Becks zahtjevaju privatnost. Tako sam nekoliko dana nakon što je taj slavni par stigao u društvu svoje djece dobio mail za koji sam u prvi tren mislio da je SPAM.

image

Paparazzi vječno u lovu na poznate

/Shutterstock

Ne dolazi ti svaki dan mail od Davida Beckhama. Dobro, dobro, ne baš direktno od njega, iako je bio poslan s domene davidbeckham.com, već od njegove PR službe. Znači, nije se radilo o spamu! U mailu je bila riječ o tome da je uočeno da su paparazzi snimali Bechamovu kći, njihovo najmlađe dijete, na plaži, u kupaćem kostimu. S obzirom da se radi o dvanaestogodišnjoj djevojčici, nije riječ samo o nepoštivanju privatnosti, već i o ilegalnoj djelatnosti.

Jasno se sjećam godina kad su svjetske zvijezde “slobodno” hodale Gradom i nitko ih nije gnjavio, gotovo ih je ignorirao. Društvene mreže i mediji danas koji egzistiraju od klikova to su sasvim promijenile. “Ukoliko bilo koja agencija posjeduje fotografije s plaže na kojima je Harper, ljubazno molimo da ih ne objavljujete i ne stavljate u opticaj, uz napomenu da je riječ o djevojčici od 12 godina koja ima pravo na privatnost,” bila je jedna od rečenica iz maila. I ima pravo, u potpunosti se slažem.

Već sljedeći dan na jednom portalu vidio sam sliku te djevojčice u kupaćem kostimu. Mora da je traumatično živjeti pod okom javnosti gdje se svaki pokret prati s velikim zanimanjem. Imati normalno djetinjstvo je neprocjenjivo. U mailu je još bilo navedeno da se slobodno javim ukoliko imam dodatnih pitanja.

I naravno da sam imao! Carpe Diem! Objasnio sam da mi nisu ponuđene nikakve fotografije poznatog para, ni njihove djece te da ih ni pod kojim uvjetima ne bih objavio. “Ali, usput, ako postoji mogućnost da intervjuiram ili se barem na kratko susretnem s Victoriom i Davidom,” bilo je moje drsko pitanje. Nisam dobio odgovor na svoj upit i naravno da nisam iznenađen.

Međutim, vrijedilo je pokušati, a osim toga lijepo su pitali “imam li što za pitat’?” Možda kad se vrate dogodine bude prilike za to. Mislim da će se vratiti. I njihovo je srce poput moga, zarobio čarobni Dubrovnik i Lopud, tako da bi mogli postati redovni gosti tog prekrasnog otoka. A mi ćemo opet pokupiti besplatnu reklamu. Završavam s Davidovom izjavom “Vrlo je važno imati manire te sve ljude tretirati na jednak način, bez obzira iz kojeg društvenog sloja dolaze”:

28. travanj 2024 19:40