StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSUDBINA VREMEŠNE DAME|

Hotel Zagreb zatvoren do daljnjeg, vlasnik gradi kuću u Konavlima i uređuje Jakljan i Trsteno

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
11. rujna 2020. - 18:51
Kada je krajem prošle godine, društvo Renesansa s Ministarstvom državne imovine potpisalo ugovor o zakupu vile Aurora u Trstenom i odmarališta na Jakljanu, a u Lapadu zatvorilo Hotel Zagreb i pripremili ga za obnovu, malo je tko očekivao kako će pandemija Covida-19 zaustaviti planirane investicije i zatvoriti vrata većeg broja dubrovačkih hotela.

Renesansa je planirala tijekom 30-godišnjeg zakupa staviti ove objekte u funkciju ugostiteljsko-turističke djelatnosti, dok je u Hotelu Zagreb, u Uvali Lapad rasprodan inventar, objekt pripremljen za investiciju, a malobrojno osoblje i sada unatoč tome što hotel ne radi, održava prekrasan hotelski vrt. Sve drugo je stalo i čeka poslovne planove vlasnika ruskog poduzetnika Mikhaila Shelkova.
 

Zakup po planu


- Hotel Zagreb će zbog globalne situacije s koronavirusom još neko vrijeme ostati zatvoren, vjerojatno do početka iduće turističke sezone, nakon čega će se pristupiti izradi konkretnih planova vezano za njegovo poslovanje. Društvo Renesansa trenutačno je najviše fokusirano na projekte revitalizacije odmarališta na Jakljanu i vile Aurora, zbog čega u ovom trenutku ne možemo detaljnije govoriti o planovima za Hotel Zagreb – objašnjava Dorotea Ivanjko, direktorica Renesanse.

image
Doroteja Ivanjko, direktorica Renesanse


- Unatoč globalnoj krizi, zadržali smo većinu naših zaposlenika, a realizacijom projekata u budućnosti ćemo zasigurno otvarati i nova radna mjesta. Što se otvorenja hotela tiče, ono će ponajprije ovisiti o razvoju epidemiološke situacije i pojave korona virusa u Hrvatskoj, ali i na dubrovačkom području, kao i o poslovnim planovima vlasnika - navodi ona.

Iz društva Renesansa međutim kažu kako se projekti obnove vile Aurora i nekadašnjeg odmarališta na otoku Jakljan odvijajuu skladu s planovima te pandemija korona virusa zasad ni na koji način nije utjecala na njihovu realizaciju. Vila Aurora izgrađena na izvanrednoj lokaciji kod Arboretuma u Trstenom ima površinu od 1000 četvornih metara okružena sa čak 11 tisuća kvadratnih metara šume.

image
Vila Aurora u Trstenom


Naša je obveza do kraja 2022. renovirati i revitalizirati ove vrijedne lokalitete, kako bi spremno dočekali turističku sezonu 2023. godine, kad očekujemo i prve goste – ističe Ivanjko. - Plan nam je obje nekretnine staviti u funkciju turizma do kraja 2023. te upravo zato intenzivno radimo na realizaciji pojedinačnih aktivnosti kako bi sve bilo u skladu s rokovima. Jedna od ključnih predradnji bilo je čišćenje okoliša, kao glavni preduvjet za izradu kvalitetnih geodetskih snimki koje su temelj za definiranje daljnjih koraka obnove vile Aurora i odmarališta na Jakljanu – dodaje direktorica.

 

Baštinski projekti


Uz oba objekta uklonjeno je divlje raslinje i trulo drveće, te druge opasnosti koje su posljedica gotovo tri desetljeća zapuštenosti.Očišćeno je čak 12.000 kvadratnih metara okoliša vile Aurora te isto toliko površine na otoku Jakljanu gdje su djelatnici Renesanse i zaposlenici Čistoće Dubrovnik, prikupili više od 95 vreća raznog otpada. Na otoku je Renesansa osigurala i buduće propisno odlaganje otpada donacijom spremnika.

image
Vila Aurora u Trstenom
Božo Radić/CROPIX


Sada smo potpuno spremni za drugu fazu projekta renovacije, u kojoj surađujemo s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku te Upravom za zaštitu kulturne baštine, a očekujemo kako ćemo kroz naredna dva do tri mjeseca završiti prikupljanje kompletne dokumentacije za Villu Auroru. Zbog činjenice da se kod oba lokaliteta radi o valorizaciji prirodnih resursa i zaštićene kulturne baštine dubrovačkog kraja, cjelokupnom projektu obnove pristupamo vrlo detaljno i s puno pažnje – odgovara Ivanjko dodajući kako su institucije s kojima surađuju na lokalnoj i nacionalnoj razini, profesionalne i susretljive zbog čega dosad i nije bilo poteškoća. Prilikom uređenja 22.700 četvornih metara odmarališta na Jakljanu primijenit će se tehnička rješenja koja će osigurati maksimalnu zaštitu okoliša, uštedu energije i korištenje obnovljivih izvora energije, ističu na službenim stranicama Renesanse.
 

'Mljetski' Rus


Vlasnik Renesanse je ruski poduzetnik Mikhail Shelkov, većinski dioničar društva VSMPO-AVISMA, najvećeg svjetskog proizvođača proizvoda od titana u zrakoplovnoj industriji. Renesansa posluje na dubrovačkom području od 2005. godine, a Shelkov ovdje ima i više nekretnina u vlasništvu, uz Hotel Zagreb, još jednu nekretninu u Dubrovniku, tri nekretnine na Mljetu te u Konavlima u Lovornom poljoprivredno zemljište i kuću u izgradnji.


image
hotel zagreb u dubrovniku ide u obnovu
Tonći Plazibat/CROPIX


Zbog doprinosa kvaliteti života na otoku proglašen je 2016. počasnim građaninom Mljeta. Da izuzetno cijeni lokalnu zajednicu gdje posluje pokazuje i to što je ove godine donirao cjelokupni iznos potreban za sanaciju potpornog zida parkirališta župe u Trstenom. Već to što se veliki vrt Hotela Zagreb unatoč tome što je hotel zatvoren, redovito održava i uređuje, pravi je primjer drugim vlasnicima i investitorima u Dubrovniku koji nažalost, slično ne rade.

 
03. svibanj 2024 07:48