StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNI KOKOŠ, NI JAJE, NEGO...

Na dubrovačkoj farmi objasnili su nam zašto u Hrvatskoj jedemo skuplji omlet nego u Europi

Piše Gabrijela Bijelić
23. rujna 2023. - 14:51

Na vrhu liste prehrambenih proizvoda koji su se ‘pročuli‘ po skupoći svakako su i konzumna jaja koja su ove godine cijenom dosegnula magična 4 eura po kutiji. Pojeftinjenju jaja ovih dana svjedoči cijela Europska unija.  Cijena ovog proizvoda na području Europske unije prosječno je niža za 12 posto. U usporedbi s lipnjem ove godine, prosječna cijena jaja u inflacijom pogođenoj Hrvatskoj snizila se tek za 0,9 posto.Prosječna veleprodajna cijena jaja L i M razreda u kolovozu je iznosila 2,07 eura dok je Hrvatska s 2,83 posto za kilogram uz Grčku ostala u europskom vrhu.

image

Kokoši na farmi

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

A kako na ovom planu stoji dubrovačko područje?

Naš sugovornik koji se desetak godina bavi proizvodnjom jaja kaže kako su kod formiranja krajnje cijene za potrošača, ključna hrana za perad.

- Drugog troška nema, kupite kokoš, riješite problem. A jaje se zapravo dobije ne od kokoši, nego od onog čime se ona prehranjuje. A hrana je skoro 100 posto poskupjela od korone do danas. Proizvođači je većinom nabavljaju iz Zagreba, a ja iz Subotice, bilo mi je povoljnije.Nije jednostavno doći do hrane, morate imati novac i preporuke da biste našli kvalitetnu ponudu. A ako vas zeznu i podvale lošiju hranu, odmah imate pad nosivosti od 50 posto. Kako onda možete spuštati cijenu jaja? I još nešto: kad su vam krajnje cijene diktirane, kako se uklopiti, nikako?! - negoduje neimenovani uzgajivač koji u trgovinama jaja prodaje za 3,20 eura po kutiji. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ta je cijena daleko od rekordne iz Neretve:

- Jedna firma iz Metkovića u jednom trgovačkom lancu prodaje jaja za 4,89 eura. Naravno da ja ne mogu pratiti ovog koji je poskupio jaja na 4,89 eura, on ima mjesta za pojeftinjenje, ja ne. Mogao bih sniziti cijenu za nekih 2 ili 3 eurocenta, uvijek se može nešto napraviti. Ali treba vidjeti i trgovačke centre, kolika im je marža na jajima? Barem 70 ili 80 posto, oni su ti koji dižu cijene, ne mi proizvođači – tvrdi naš sugrađanin koji je odabrao skuplju varijantu uzgoja peradi:

image

Skuplja su od zlata

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Kod mene je podni uzgoj klasični, ne kavezni. Moje su kokoši po podu, što iziskuje dodatni trošak čišćenja jaja, svako jaje moraš obrisati i netko to mora odraditi. A tog nekog morate platiti. U odnosu na kavezni uzgoj troškovi su daleko manji, a ovi s kavezima imaju više cijene. Ja sam se vodio na ovakav način: idem s jeftinijom cijenom, da mi doma ne stoje jaja – kaže peradar kojega pitamo i koliko kokoši uzgaja:

- Broj kokoši je kod mene promjenjiv, svakih par mjeseci mijenja se ‘količina‘. Trenutno imam negdje oko 3 tisuća malih i dvije tisuće velikih, ukupno oko 5 tisuća kljunova. Male će za petnaestak do 20 dana početi nositi jaja, nešto se prodaje, nešto ćemo ostaviti za sebe. Dnevno proizvedem oko 1600 jaja ili 50 tisuća mjesečno, nisam veliki proizvođač, ali mi se posao u konačnici ipak isplati – zaključuje.

Prema podacima Eurostata, u kolovozu je najviša prosječna veleprodajna cijena jaja L i M razreda dostignuta u Grčkoj (3,12 eura kilogram) i Hrvatskoj (2,83 eura), dok se u Belgiji kilogram naplaćivao tek 1,60 eura.

 

02. svibanj 2024 14:42