StoryEditorOCM
DubrovnikNEČUJNI, A OPASNI

Koliko je biciklista i vozača e-romobila kažnjeno u posljednje dvije godine na dubrovačkom području?

Piše B. L.
15. travnja 2024. - 13:49

Nakon što smo nedavno pisali o često neprimjerenom odnosno opasnom ponašanju vozača bicikala, električnih romobila pa i segwaya na šetnici u Uvali Lapad, posebno onih mlađih, iz PU dubrovačko-neretvanske naveli su kako se na dubrovačkom području u protekle dvije godine dogodilo ukupno 13 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su sudjelovali vozači osobnih prijevoznih sredstava (električnih romobila) i vozači bicikala.

- Od ukupno 13 prometnih nesreća u njih 9 su sudjelovali vozači osobnih prijevoznih sredstava (električnih romobila), dok su u preostale 4 prometne nesreće sudjelovali vozači bicikla. Prema policijskim evidencijama, niti jedna od navedenih prometnih nesreća nije evidentirana na Šetalištu kralja Tomislava. Za spomenute kategorije vozača definirane su površine kojima se smiju kretati, a to su biciklističke staze ili biciklističke trake u smjeru kretanja. U slučajevima kada biciklističke staze ili trake ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa uz uvjet da vode računa o sigurnosti drugi sudionika u prometu, navode iz policije.

Također, prekršaji ove kategorije vozača mogu sankcionirati svi policijski službenici, a u protekle dvije godine na dubrovačkom području policijski su službenici sankcionirali 23 vozača bicikla i 53 vozača osobnih prijevoznih sredstava.

- Najčešće se radi o prekršajima nenošenja zaštitne kacige, nenošenja reflektirajućeg prsluka, neprilagođene brzine i ne držanje desne strane kolnika. Izuzetno rijetko zaprimamo dojave građana koje ukazuju na neprimjerenu ili potencijalno opasnu vožnju neke od navedenih kategorija vozača, napominju iz policije.

29. travanj 2024 14:44