StoryEditorOCM
DubrovnikZELENA OAZA PODNO ZIDINA

Omiljen među roditeljima i mališima, a u jako lošem stanju: Park u Pilama konačno će dočekati bolje dane, evo što se planira!

Piše Kristina Filičić
20. ožujka 2024. - 18:28

Prije gotovo četiri godine krenule su pripreme za nužnu rekonstrukciju parka u Pilama, izvođenju radova trebalo se pristupiti 2021. kada je završena i projektna dokumentacija za cjelovitu obnovu parka ukupne površine tri tisuće četvornih metara. Idejno rješenje, usuglašeno s konzervatorima, izrađeno je na osnovu povijesne studije kojom je evidentirano i vrednovano postojeće stanje. Park u Pilama trebao je dobiti nove nasade, formirane hodne površine, zonu za boravak, novu rasvjetu i urbanu opremu. No izgled se nije značajnije promijenio od tada, osim na gore.

image

Park u Pilama

Bozo Radic/Cropix

A na toj velikoj zapuštenoj površini, koju često obilaze kućni ljubimci ostavljajući za sobom nered, smješteno je i dječje igralište od tek šest sprava koje koriste maleni stanovnici Grada i Pila. Nerijetko je park podno zidina nezaobilazno mjesto za odmor brojnim posjetiteljima povijesne jezgre, kao i sugrađanima. Pitanje izgleda parka u Pilama i neodrživog stanja pred vratima od Grada poteglo se i na zboru građana Gradskog kotara Grad.

image

Marin Krstulović na Zboru građana GK Grad

Tonci Plazibat/Cropix

- Uvijek ista stvar, o tome se priča godinama i čeka se projekt. Mislim da je ovakvo stanje neprihvatljivo. Prije četiri godine smo vidjeli sliku a uživo vidimo samo stanje koje se pogoršava. Park u Pilama je prioritet svakog roditelja u kotarevima Grad i Pile – kratko će predsjednik GK Grad Marin Krstulović.

Krajem prošle godine na sjednici Gradskog vijeća, vijećnike je zanimalo kada će krenuti projekt parka u Pilama, a gradonačelnik Franković im je odgovorio kako se nada raspisivanju natječaja u prvom kvartalu ove godine i početku radova krajem godine. Pitali smo u Gradskoj upravi kada će krenuti obnova parka koji svojim izgledom narušava gradske vizure, a vizuale budućeg izgleda parka gledali smo još 2020. godine.

image

Park u Pilama

Bozo Radic/Cropix

- Projektna dokumentacija je spremna, a uskoro se očekuje natječaj kroz ITU mehanizam te će se kroz novi projekt park u potpunosti obnoviti, a postojeće sprave zamijeniti novima. Park će se također potpuno revitalizirati novim nasadima, formiranjem staza i zona za boravak, rasvjetom i urbanom opremom. Dodatni korak u korištenju ITU-a učinjen je u petak kada su u Dubrovniku ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i gradonačelnik Mato Franković potpisali Sporazum o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći ITU programa za podršku provedbi Posredničkog tijela za odabir operacija vrijedan 400 tisuća eura te Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz ITU programa (za izradu Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik) vrijedan 22.477,98 eura. Strateški projekt koji Grad Dubrovnik namjerava financirati kroz ITU mehanizam, ukupno za naše područje vrijedan 22 milijuna eura, između ostalih je i Mreža zelene infrastrukture koja uključuje parkove Gradac, Pile i Platana – odgovor je iz Grada. Naglašavaju kako je u gradskoj blagajni za ovu godinu osigurao 250.000,00 eura (s PDV-om) za održavanje dječjih igrališta.

image

Park u Pilama

Bozo Radic/Cropix

- Upravo je u tijeku javna nabava za održavanje dječjih igrališta i sportskih terena na gradskom području. Odluka o odabiru se očekuje kroz nekoliko dana, uslijedit će potpisivanje ugovora na dvije godine s odabranim izvođačem, nakon čega će se obići sva igrališta i tereni i izdati nalozi na popravke i sanacije. Što se tiče nekih većih obnova u planu je sportski teren Garaža Ilijina glavica, sportski teren Čokolino, dječje igralište Bogišićev park, sportski teren Šumica – nabrajaju iz Grada.

Podsjetimo još, projektno rješenje parka u Pilama, referira se na povijesni nastanak parka, a naročito na izvorno stanje iz perioda od 1905. do 1926. godine, kada je društvo DUB uredilo Posat. Iz skromne sačuvane dokumentacije uspjelo se u velikoj mjeri rekonstruirati izvorno oblikovanje, a među sačuvanim elementima je i novi/stari ulaz u park niz padinu uz kulu sv. Frana amfiteatralnog oblika. Taj novi ulaz u park otvara mogućnost kvalitetnog korištenja trenutno neugledne i zapuštene padine iznad fontane, dok će se aktiviranjem prostora oko fontane omogućiti okupljanje ljudi te stvoriti prostor za odmor i društvena događanja. Park će dobiti tematsko dječje igralište s toboganima i penjalicama, a u sklopu dječjeg igrališta aktivirat će se i prostor ispod mosta kako bi bio u funkciji raznih izložbi i radionica. Predio parka od mosta prema moru zamišljen je kao mirni dio parka, maksimalno ozelenjen sa zonama za boravak. U sklopu radova na krajobraznom uređenju planirana je i izvedba sustava za automatsko navodnjavanje. Planiranom obnovom i uređenjem, kada do toga napokon dođe, park u Pilama dobit će novu funkcionalnost za sve korisnike kao i izgled dostojan zapadnom ulazu u povijesnu jezgru.

image

Dječje igralište na Svetoj Mariji

Tonci Plazibat/Cropix

Kad će Kazerma?

Dječje igralište na Kazermi vapi za obnovom, ukazala nam je na to jedna stanovnica kvarta Sveta Marija te iznijela podataka kako je u tom gradskom kvartu unutar zidina oko 25 djece do 12 godina starosti koji se igraju u spomenutom parku. Spomenula je kako bi bilo nužno postaviti gumenu podlogu čime bi se riješio problem okupljanja mačaka u parku. Doduše, sprave za djecu su dotrajale, na pojedinima su izvirile željezne žice. Pitali smo gradsku upravu mogu li Svetomarijaši u ovoj godini očekivati obnovu dječjeg igrališta:

- Obići će se te po potrebi izvesti radovi održavanja sprava i podloge na igralištima na Sv. Mariji i u Pilama – kažu iz gradske uprave.

image

Dječje igralište na Svetoj Mariji

Tonci Plazibat/Cropix
27. travanj 2024 08:52