StoryEditorOCM
ForumDRUGA STRANA PRIČE KOJA JE PODIGLA HRVATSKU

Bandić pojurio s darovima, ali Ilija državi duguje 60.000 kn, banci još 9200 eura kredita

Piše Petra Plivelić
20. siječnja 2017. - 00:25
karamatic_bandic9-190117

Gradonačelnik Milan Bandić posjetio je danas socijalno ugroženu obitelj Karamatić na Vaganečkoj cesti 15/I, te im dodjelio gradski stan u Sopnici Jelkovec na korištenje.

Ali prema podacima Porezne uprave, Ilija Karamatić ima dug od 57.230,47 kuna. Ukupno dugovanje čini dug doprinosa za obavezna osiguranja od 55.301,67 kuna te porez i prirez na dohodak u iznosu od 1.928,80 kuna - otkriva Jutarnji list.

Sam Ilija ne negira postojanje duga, ali ističe da je bio žrtva nekoliko prijevara, što je dovelo do blokade njegova računa. Prije nekoliko godina radio je u kafiću Jaguar u Sesvetama. Bio je konobar, ali je iznenada postao vlasnik kafića.

- Gazda mi je došao s papirom na kojemu je trebala biti moja povišica. Nisam ga pročitao, nego sam odmah potpisao, a kasnije sam saznao da je tada prebacio kafić na mene - rekao je Ilija. Kafić je u konačnici propao, a Iliji je ostao dug prema državi. Ipak, kaže da dug ne staje ovdje i da zapravo iznosi oko 20.000 eura. Naime, u tu svotu uračunao je dug koji ima prema banci.

- Dok sam još mogao raditi, bio sam konobar u kafiću. Jedan stalni gost mi je rekao da treba jamca za kredit. Pristao sam jer sam mislio da mu mogu vjerovati - rekao je Ilija. Imena tog gosta se ne sjeća, kao ni razloga zašto mu je trebao kredit. Sjeća se samo da je podigao 10.000 eura. U jednom trenutku, kaže, taj je čovjek pobjegao iz zemlje i njemu ostavio neotplaćeni dug.

Otišao je u banku i pokušao ih uvjeriti da nije on kriv za nastale dugove, ali su mu oni rekli da mora platiti. Ipak, iz prozvane banke dolazi druga priča. Kako doznajemo, Ilija je sam 2005. godine podigao kredit u iznosu od 10.000 eura, a u sljedećih devet godina vratio je samo 800. Banka je u konačnici prodala dug legalnim “utjerivačima dugova”.

Nakon što je njihova priča objavljena, krenule su i glasine o Ilijinu životu. Spominjala se njegova ljubav prema kocki, ali i krađa alkohola. On sve negira.

- Ljudi su ljubomorni. Vidjeli su da smo dobili pomoć pa nam sada žele zlo i šire laži - rekao je. Ipak, iz policije saznajemo da nisu sve laži. Naime, policija ga je uhvatila da u dječjim kolicima pokušava ukrasti alkoholna pića.

Nova strana humanitarne priče unijela je sumnju među donatore, koji sada više ne znaju jesu li učinili dobro djelo ili postali dio još jedne lažne priče.

19. travanj 2024 07:37