StoryEditorOCM
ForumGNJUSNO ZLOSTAVLJENJE ŠTIĆENIKA IZ SPLITSKOG DOMA

Djecu drogirali i tjerali da kradu, a vođa grupe još je i spolno zlostavljao curicu

Piše V. Urukalo
22. siječnja 2017. - 12:02
kradja

Splitska policija jučer je tijekom dana na ispitivanje na Županijsko državno odvjetništvo privela 34-godišnjeg Ž.B. iz Kaštela te 27-godišnju I.V. iz Splita zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela – trgovanje ljudima, omogućavanje trošenja droga i spolna zlouporaba djeteta mlađeg od petnaest godina. Osim njih, prijavljen je i 48-godišnji Ž.Ž. koji je u bijegu i policija za njim još traga. Cijela je priča razotkrivena jer su im policajci već dulje vrijeme nadzirali telefonsku komunikaciju, otkriva Slobodna Dalmacija.

Dakle, 34-godišnjaka se sumnjiči da je od 2015. do 2017. godine "iskoristio težak položaj četiri maloljetne osobe, doveo ih u položaj ovisnosti, organizirao ih u grupu i koristio za činjenje imovinskih kaznenih djela". Kako smo neslužbeno doznali, riječ je o štićenicima jedne od odgojnih ustanova u dobi od 16 do 18 godina, a on ih je navodno nagovarao da kradu po trgovinama, brodovima i plažama.

Živi od socijalne pomoći

Maloljetnici su tako, među ostalim, krali ribolovnu opremu, jakne, odjeću, dalekozore, prehrambene proizvode, torbe, fotoaparate... Kad bi mu predali plijen, navodno su u zamjenu, kao nagradu, dobivali drogu. Iako se u prijavi navodno navodi da je riječ o nepoznatoj drogi, pretpostavlja se da je u pitanju marihuana. Osim toga, tereti ga se i da je većem broju osoba, među kojima su bili i spomenuti maloljetnici, omogućavao konzumaciju droga. No, to nije sve. Na teret mu se stavlja i da je od 2013. do 2016. godine bio u ljubavnoj i seksualnoj vezi s djevojkom mlađom od 15 godina, također štićenicom jedne od odgojnih ustanova.

Kako smo neslužbeno doznali, Ž.B. je dosad više desetaka puta procesuiran zbog krađa i dilanja droge. Radi se o čovjeku koji je odrastao u teškim životnim okolnostima, kao dijete koje nije priznao rođeni otac koji je, pak, živio vrlo blizu njega, a majka mu je teško bolesna. Živio je u izvanbračnoj zajednici s djevojkom koja je, pak, odrastala u paklu droge i koja mu je jednog dana samo ostavila njihova sina te otišla na "privremeni rad" u Njemačku. Doznajemo i da je 34-godišnjak jako vezan za svog sina te da su živjeli od njegove socijalne pomoći.

Ne osjeća se krivim

– Sve što vam mogu reći jest da je moj klijent na ispitivanju izjavio da se ne osjeća krivim za kaznena djela za koja se sumnjiči – kazao nam je kratko njegov odvjetnik Marijo Vuković.

I njegova "partnerica" u ovim (ne)djelima, 27-godišnja I.V., odrastala je u teškim obiteljskim prilikama. Brat joj je nedavno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva drugog brata, a sama je dosad prijavljivana za više desetaka kaznenih djela.

Ona se, prema službenom policijskom izvješću, sumnjiči da je zajedno s 34-godišnjakom tijekom 2016. godine, u više navrata, zloupotrijebila težak položaj jedne maloljetne osobe, koju su koristili za činjenje imovinskih kaznenih djela, čime su ostvarili obilježja kaznenog djela trgovanje ljudima. Navodno je riječ o djetetu s kojim je rodbinski povezana. Ona je, nadalje, maloljetnika dovozila automobilom ispred trgovina koje je trebalo "operušati". Nadalje, osumnjičena je da je tijekom 2016. godine većem broju osoba, među kojima je bilo i maloljetnika, omogućavala da se drogiraju, a u studenome i prosincu 2016. preprodavala je marihuanu.

Što se tiče 48-godišnjeg Ž.Ž., njega policija sumnjiči da se bavio preprodajom droge marihuane. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga prostorija koje je on koristio te je pronađeno i oduzeto 100 grama droge marihuane i digitalna vaga za precizno mjerenje. On je navodno drogu nabavljao od 34-godišnjaka te ju je dalje distribuirao.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika od suca istrage zatražila je određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, donosi Slobodna Dalmacija.

 

24. travanj 2024 00:48