StoryEditorOCM
ForumKAKO JE OPERIRALA 'TECHNO BANDA'

Izveli su 206 kaznenih djela, na tome zaradili više od 300 tisuća kuna

Piše Tomislav Novak, Marin Dešković, Dušan Miljuš/Jutarnji list
1. veljače 2017. - 15:14
osobna-162108

Oni bili sedmočlana “techno banda”. Svatko je imao svoju ulogu, ali jedna od najbitnijih karika u njoj bila je 32-godišnja, sada već bivša zaposlenica jednog teleoperatera koja je za tu tvrtku bila i najslabija karika. Ona je omogućila da iznos štete dosegne nekoliko stotina tisuća kuna, omogućila je više od stotinu ugovora, a ostali članovi grupe zadovoljno su trljali ruke.

Vezane vijesti

ZARADILI SU VIŠE OD 326 TISUĆA KUNA! Sedmoricu prevaranata ZG policija sumnjiči za čak 206 kaznenih djela, obogatili su se na pretplatama za mobitele

Propusti u prodaji

No, onda je nešto pošlo po zlu. Netko je posumnjao u identitete, ugovore, pečate, javljali su se ljudi na čija su imena i tvrtke kupljeni mobiteli. Klupko se polako počelo odmotavati, a policija prikupljati dokaze. No, još nije do kraja rasvijetljen “modus operandi”, jer treba ustanoviti gdje je i kod koga završilo više od 150 mobitela koje je grupa kupila od ožujka do srpnja prošle godine.

Teleoperater Tele 2 koji je jedini odgovorio na naš upit o ovom slučaju naveo je kako je prodajno osoblje napravilo propuste prilikom identifikacije na prodajnom mjestu iako posebno upozoravaju na pravilnu identifikaciju korisnika. No, nisu izravno odgovorili je li njihova djelatnica bila “insajder” u navedenoj skupini koja je krivotvorila identitete za šezdesetak osoba i njihovih tvrtki, a na svaku od njih bilo je sačinjeno nekoliko ugovora.

Iz Tele2 istaknuli su kako veliku pozornost posvećuju zaštiti osobnih podataka, bilo da se ugovor sklapa osobno ili na daljinu. No, odgovorili su nam kako je unatoč svim zaštitnim mjerama bio uočen povećani broj prigovora vezanih uz zloporabu osobnih podataka i isprava, a posebno kod prodaje na daljinu.

 

Kupovali iphone

Svaki takav sumnjivi slučaj se provjeravao, kontaktirale su se osobe koje su se žalile i u Tele2 su sami otkrili zloporabe i to prijavili policiji.

Iz tog teleoperatera ističu kako dalje surađuju s policijom te da su im dostavili sve potrebne podatke radi kriminalističkog istraživanja. Taj je teleoperater oštećen za manji broj, ali skupocjenih uređaja, uglavnom iPhonea 6s 16 GB čija je cijena bez ugovornog odnosa stoji nešto manje od pet tisuća kuna.

Jedna od oštećenih, vlasnica tvrtke u središtu Zagreba, posumnjala je kad je 13. travnja prošle godine dobila račun od Tele2 od 348,04 kune za razdoblje od 1. do 31. ožujka prošle godine koji je napravila njezina tvrtka. Račun se temeljio na ugovoru o pretplatničkom odnosu za 24 mjeseca za šest brojeva mobitela.

No, ta žena nikad nije s Tele2 sklopila bilo kakav ugovor. I nakon toga nadležni su u Tele2 počeli istraživati taj, a ubrzo se pokazalo da ima još takvih ugovora. Uslijedila je prijava policiji te višemjesečno kriminalističko istraživanje.

Prodani na crno

Zasad nije ustanovljeno gdje su završili navedeni mobiteli, ali se sedmočlanu skupinu sumnjiči da su si pribavili 326.151 kunu. Jedan od načina je da im se uđe u trag, osim ako nisu rastavljeni, bio bi trag IMEI broja preko kojeg bi se moglo doći do onih koji koriste mobitele.

No, koriste li ih isključivo na kartice, potraga bi policiji, ali i teleoperaterima, mogla stvarati poteškoće. Moguće je da su neki od tih mobitela prodani korisnicima na “crnom tržištu” u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Ostaje otvoreno pitanje jesu li njihovi kupci znali da kupuju uređaje do kojih su njihovi prodavači došli zloporabom tuđih osobnih podataka. Svim oštećenima čijim je krivotvorenim dokumentima navodno sklopljen ugovor Tele2 je otpisao dugovanja jer su ona bila nepostojeća.

Nakon što je dovršila kriminalističko istraživanje, policija je redovitim putem podnijela prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

'Na osobnoj iskaznici promijenili su mi i spol i prezime i sklopili nekoliko ugovora!'

Prevare krivotvorenjem podataka o kojima je jučer izvijestila policija bile su aktualne u medijima i prošle godine, o čemu je izvještavala emisija “Provjereno” Nove TV. Jedna od žrtava, Katica Jelić, ispričala je o prevarantima.

“U VIP-u su uzeli dva telefona na moje ime i na ime moje tvrtke, a poslije i u Tele2. Šokirala sam se jer to nisam ja. Nisam muškog spola i ne potpisujem se ovako. A i to je muški potpis”, komentirala je Katica Jelić fotokopiju “svoje” osobne iskaznice na kojoj je pisalo da je muškog spola. “Sedam pretplata u Tele2.” Da je potpisala dva ugovora s Vipnetom, saznala je tek kad je dobila račune.

Odmah je zatražila ugovor i dokumentaciju u VIP-u. “Uspio je proći potpis Katica Jelušić, a ne Katica Jelić. Jer, ja se ne prezivam Jelušić”, rekla je Katica Jelić.

Kako je takva iskaznica prošla prilikom potpisa ugovora, i to ne preko weba nego uživo u prodajnom centru, ni Katici Jelić nije jasno. Slučaj su komentirali i u Udruzi “Potrošač”.

25. travanj 2024 10:19