StoryEditorOCM
ForumNAJPOZNATIJI I NAJTOČNIJI SVJETSKI PROGNOSTIČAR

Legendarni svizac Phil otkrio koliko nas još zime čeka

Piše Jutarnji hr
2. veljače 2017. - 16:00
svizac

Najpoznatiji svjetski prognostičar, svizac Phil, jutros je izvučen iz svoje jazbine u Punxsutawneyju u zapadnoj Pennsylvaniji i nema dobre vijesti. Sudeći prema njegovim prognozama, oštra zima pratiti će nas još punih 6 tjedana.

Prema legendi, ako na jutro 2. veljače zasja sunce i Phil vidi svoju sjenu, preplašeni će se svizac vratiti u jazbinu i ispred nas je je još dug i hladan zimski period.

Druga opcija je da taj dan nad sviščevom jazbinom bude oblačno, pa samim time nema ni sjene koje bi se svizac mogao preplašiti. Tad se on ne vraća u jazbinu, a na naša vrata kuca divno i toplo rano proljeće.

Iako nam je ove godine predvidio još šest tjedana zime, nemojte očajavati, jer to nije novost. Prema 119 sačuvanih prognoza od 1887. do 2015. Phil je rano proljeće predvidio tek 17 puta, a nastavak oštre zime čak 102 puta. Ovo je bila 130 Philova prognoza, a podaci o nijh 11 izgubljeni su.

Ako ništa, dobra je ovo prilika prisjetiti se filma 'Beskrajan dan' iz 1993. koji je svisca Phila i američki gradić Punxsutawney popularizao diljem svijeta.

20. travanj 2024 06:41