StoryEditorOCM
ForumPOGLED U MRAČNI UM UBOJICE

'Više od 25 uboda zadaju patološki tipovi, zbog ljubomore gube kontrolu nad osjećajima i ponašanjem...'

Piše Goranka Jureško/Jutarnji list
25. veljače 2017. - 14:44
privodjenje_komsic5-240217

“Kod ubojstava hladnim oružjem gotovo je pravilo da se počinitelj i žrtva poznaju, a u polovici slučajeva radi se o bliskim partnerskim ili obiteljskim vezama. Studije pokazuju da kad su žrtve žene i imaju više od 25 uboda najčešće postoji i seksualna uzročnost, a specifično i patološka ljubomora”, kaže psihijatar dr. Špiro Janović, pročelnik Zavoda za hitnu i preventivnu psihijatriju KBC-a Zagreb.

Dodao je da nasilni zločini često zbog svoje brutalnosti i besmislenosti napada izazivaju svekoliku pažnju javnosti te da je poticaj za nasilništvo često gubitak kontrole nad osjećajima i ponašanjem.

Te osobe imaju osjećaj osobne uvrede odnosno stručno rečeno narcističku povredu. Odbijanje mogu shvatiti kao ponižavanje što izaziva vrlo intenzivne osjećaje odnosno u konačnici agresivno ponašanje.

Takve osobe mogu biti netolerantne prema frustracijama zbog poremećenog psihološkog razvoja u djetinjstvu što dovodi do razvoja poremećaja osobnosti.

“Teško se nose s frustracijama i stresom, nemaju razvijene mehanizme obrane, a posljedica je agresivnost”, kaže dr. Janović. Naglašava da se ubojstva s ubadanjem oštrim predmetima povezuju s jakim, preplavljujućim motivima počinitelja za izražavanjem agresivnih emocija sve do intenzivnog bijesa što uzrokuje vrlo nasilne napade.

- Počinitelji takvih ubojstava imaju nedostatak empatije i nesposobnost primjerenog doživljavanja osjećaja - zaključuje dr. Janović.

19. travanj 2024 18:09