StoryEditorOCM
ForumUSTAVNI SUD DONIO ODLUKU:

Odbijen zahtjev za zabranu pobačaja!

Piše Zadarski.hr
2. ožujka 2017. - 10:48
ustavni-sud

NOVO:

Na konferenciji za medije predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objavio je kako se odbija zahtjev za zabranom pobačaja.

Zakon o pobačaju se na ocjeni ustavnosti nalazi već 26 godina, a ustavni sud je donio odluku nakon što je proučio mišljenja medicinske struke, stručnjaka za obiteljsko i ustavno pravo.

Povodom odluke Ustavnog udruga U ime obitelji sazvala je u 15 sati konferenciju za medije.

RANIJE:

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas će objaviti odluku o ocjeni ustavnosti zakona iz 1978. koji regulira pravo žene na pobačaj, izvijestila je Hina.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona iz 1978. podnio je još 1991. Hrvatski pokret za život i obitelj. Ponovila ga je u listopadu prošle godine udruga U ime obitelji. Pozvali su se na činjenicu da hrvatski Ustav štiti pravo na život, a po njima - pojam ljudsko biće obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka.

Za četvrtak u 11 sati Ustavni sud najavio je konferenciju za novinare na kojoj će Šeparović 'objaviti nedavno donesenu odluku o ocjeni suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece'.

Pozivajući se na informacije neimenovanog izvora s Ustavnog suda suci se 'slažu u stavu da ne treba zabraniti pobačaj, no nisu toliko jedinstveni kada je posrijedi obrazloženje, a pogotovo kada je riječ o uputama zakonodavcu koje bi trebao imati na umu pri pisanju novog zakona'.

Riječ je o zahtjevu za ocjenom ustavnosti koji je podnesen prije 26 godina, a na kojemu je od pretprošle godine intenzivno radila skupina na čelu s zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Šeparović je ranije najavio da će odluka biti donesena do proljeća te da će uz mišljenja medicinskih i stručnjaka za obiteljsko pravo biti konzultirane i zainteresirane udruge te proučeni međunarodni dokumenti i praksa europskih sudova.

24. travanj 2024 06:03