StoryEditorOCM
ForumUMRO DJEČAK KOJI JE DIGAO NA NOGE CIJELU HRVATSKU JAVNOST

Izgubio je bitku s teškom bolešću...

2. ožujka 2017. - 20:23
baltazarova_ambulanta2-3003

Teško bolesni dječak čiji su roditelji proteklih dana ukazali na nedostatak palijativne skrbi u Hrvatskoj, 15-godišnji Marin Dražić, preminuo je danas u Klaićevoj bolnici.

V.d. ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, Zoran Bahtijarević, u priopćenju koje prenosimo u cijelosti izrazio je sućut obitelji:

'S velikim žaljenjem i tugom obavještavam Vas da je 2.3.2017. u 11.30 sati Marin Dražić, dječak koji je podigao cijelu Hrvatsku na noge, izgubio bitku sa svojom teškom bolesti, okružen najbližima i medicinskim osobljem koji su uz njega bili svih 15 godina.

Upućujem izraze najdublje sućuti Marinovim roditeljima i obitelji, svima onima koji su uz njega bili cijelo vrijemje trajanja teške bolesti, a posebno u nekoliko proteklih dana, kao i zdravstvenom osoblju koje je uložilo sve svoje znanje da bi njemu i obitelji olakšali agoniju. Marin je u zadnjim danima svog života pokrenuo hrvatsku javnost, a njegovi hrabri roditelji ukazali na problem nepostojanja sustavnog rješenja skrbi za djecu u završnoj fazi svoje teške bolesti. Nadamo se, u ime Marina i njegovih roditelja, a još više u ime svih onih koje ovakva teška sudbina očekuje, da će Marinov primjer pokrenuti Hrvatsku, koja je i ovom prilikom pokazala svoju bezgraničnu humanost, da se ovaj problem rješi sustavno.

Molimo medije da poštuju želju roditelja za mirnu i tihu sućut u ovim trenucima patnje.

Također, u ime uspomene na Marina, molimo da svoje komentare na društvenim mrežama koncentrirate na rješavanje problema palijativne skrbi i tako pomognete teško bolesnoj djeci i njihovim obiteljima', piše u priopćenju.

Podsjetimo, teško bolesni Marin koji je još kao beba doživio tešku prometnu nesreću, te je čitav život bio nepokretan, a imao je i hidrocefalus, reanimiran je prije dva dana u Klinici za dječje bolesti Zagreb nakon što je doživio bronhospazam.

Liječnici iz Klaićeve preporučili su, kada prođe akutna faza bolesti, smještaj za Marina u ustanovi tipa Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra ili kućnu njegu kojoj prestravljeni roditelji nisu bili skloni.

Ravnatelj Klaićeve Zoran Bahtijarević za 100posto.hr kazao je da je Marinu potrebna palijativna bolnica i skrb medicinske sestre pod kontrolom nekog liječnika, što u Hrvatskoj trenutno nije moguće. Naglasio je kako je nedostatak palijativne skrbi u Hrvatskoj veliki problem.

Marinov otac stoga je zatražio pomoć medija, no bilo je prekasno...

16. travanj 2024 17:21