StoryEditorOCM
ForumNOVA SRAMOTA HRVATSKOG PRAVOSUĐA

Proces protiv kirurga koji je operirao Miroslava Maškarina, nakon čega mu je amputirana noga, prekinut zbog - zastare!

3. ožujka 2017. - 00:15
maškarinipopović

Općinski sud u Rijeci donio je u ponedjeljak, 27. veljače, rješenje kojim se obustavlja kazneni postupak protiv doktora Branka Popovića, umirovljenog kirurga riječkog KBC-a koji je u noći sa 9. na 10. srpnja 2006. operirao slijepo crijevo Miroslavu Maškarinu te je, uslijed komplikacija zbog mehaničke ozljede aorte, mladiću s Raba amputirana lijeva noga.

Prema rješenju sutkinje Brankice Grgurić, proces je obustavljen zbog zastare. Popović je bio optužen da je, zbog nesavjesna liječenja, prouzročio teške tjelesne ozljede Maškarinu, a zastara je, po tumačenju sutkinje, nastupila nakon šest, tj. osam godina, jer je, zbog promjena Zakona, došlo do prekvalifikacije kaznenog djela, piše Jutarnji list.

Žalbe

Dr. Popović je 15. rujna 2011. bio osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. No, obje strane su se žalile (tužiteljstvo jer je tražilo bezuvjetnu kaznu, a okrivljenik i njegov branitelj oslobađajuću presudu) te je rješenjem Županijskog suda u Rijeci od 31. listopada 2012. ukinuta prvostupanjska presuda, a predmet vraćen na ponovno suđenje na Općinski sud.

- Očekivali smo da će do ovoga doći, ali svejedno smo razočarani nakon što smo dobili rješenje u ruke jer sustav nije obavio svoj posao. Još tijekom postupka ukazivali smo na problem zbog činjenice da u tužbi za naknadu štete državu zastupa Županijsko državno odvjetništvo, a u drugom procesu liječnika koji je Maškarina operirao tuži Općinsko državno odvjetništvo. 

Odbio nagodbu

- Ukazivali smo i na to da kći optuženika radi kao sutkinja na sudu na kojem mu se sudilo - rekla je odvjetnica Ingrid Barić koja je Miroslava Maškarina i njegovu obitelj zastupala u privatnoj tužbi za naknadu štete protiv KBC-a i države. Prema nepravomoćnoj presudi iz prosinca 2015., KBC Rijeka i država dužni su bili Maškarinu na ime naknade štete isplatiti 5,994.759,31 kunu, što je više nego upola manje od 13,1 milijun kuna, koliko su tražili. No, kako je rekla odvjetnica Barić, Maškarin još nije dobio ni lipe zato što su zastupnici okrivljenika na presudu podnijeli žalbu. KBC i država nudili su, naime, na početku postupka nagodbu za 2,5 milijuna, što su odbili Maškarin i njegova obitelj.

- Žalosno, nemam što drugo reći - kratko nam je komentirao Miroslav Maškarin rješenje o zastari.

- Prošlo je već više od godinu dana od te presude, a opet se sve razvlači - razočaran je mladić s Raba, piše Jutarnji list.

24. travanj 2024 02:07