StoryEditorOCM
ForumVIRALNI HIT VIDEO: CRNA MAGIJA, PTIČJI SPROVOD ILI...?

Snimka jata purana u ritualnom krugu oko mrtve mačke zbunila biologe: 'Što se tu događa?'

Piše Zadarski.hr
3. ožujka 2017. - 22:07
purani

Jedan video pojavio se jučer na internetu i nevjerojatnom brzinom obišao svijet, a nije ni čudo jer prikazuje potpuno neobičan događaj koji ni znanstvenici nisu mogli objasniti. Kako se može vidjeti na snimci koja je objavljena na Twitteru, skupina purana okupila se nasred ulice, tvoreći krug oko tijela mrtve mačke koje je tamo ležalo.

Tridesetak purana hodalo je u krugu oko mačke, na što su mnogi promatrači zaključili da ih podsjeća na rituale crne magije. Drugi su pak komentirali kako ih podsjeća na pogrebni ritual, a postoje mišljenja da su purani izveli "slavljenički ritual" u krugu oko mačke koja ih je možda terorizirala.

J... @TheReal_JDavis

These turkeys trying to give this cat its 10th life

 

Verge prenosi mišljenje američkog biologa Alana Krakauera koji proučava ponašanje ptica, a koji misli da bi se možda moglo raditi o "inspekciji predatora". Kod ptica je, naime, primjećeno da ponekad životinje koji su niže u hranidbenom lancu izađu pred predatora kako bi mu pokazale da su ga opazile, pri čemu predator ponekad odustane od svoje nakane. "Inspekcija" može preplašiti napadača, a ima ulogu i uzbunjivanja ostalih pripadnika jata.

Biolog Richard Buchholz primjetio je kod purana i sličnih ptica da znaju kružiti, hodajući jedan iza drugog. Sljedeći rep ptice ispred sebe na taj način ostanu u jatu. Pritom nije neobično da njihovo ponašanje počinje nalikovati plesu dok tako trče jedna za drugom.

25. travanj 2024 04:27