StoryEditorOCM
ForumZBOG NJE JE BRAT UBIO BRATA - NOVI ŽIVOT FATALNE DOLORES

Želi otići u Grčku, dalje od priča o sado-mazo-narko orgijama, maloljetnoj prostituciji, vezama s kriminalcima...

Piše Tomislav Kukec / JL
5. ožujka 2017. - 21:04
DOLORES

Dolores D. možda nije prototip moralne osoba, možda se ne bavi zakonitim poslom niti je simpatična, ali govori istinu. Tim je riječima sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Sanja Mazalin ovog tjedna obrazložila presudu Miroslavu Tomasu koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva brata blizanca Vedrana (33) tijekom proslave Nove 2013. godine. 

Dolores, atraktivna 23-godišnja plavuša koju su mediji zbog naknadnih otkrića o njezinom životu, prozvali i Fatalnom dominom, bila je u tom postupku ključni svjedok. Pa iako je nepravomoćnom presudom utvrđeno da je Miroslav u neizravnoj namjeri ubio brata Vedrana zarivši mu nož u srce, motiv krvavog ubojstva nikad nije otkriven, kao ni Doloresina uloga u turbulentnom životu blizanaca Tomas.

A ono što je o njoj objavljeno u medijima, kao da je izašlo iz opskurnog američkog trilera B produkcije, pa da je baš i samo pola od toga istina. Mafijaška maloljetna ljubavnica. Sado mazo domina. Prostitutka. Obična djevojka s kvarta. Sve su to “epiteti” kojima su Dolores častili u danima nakon ubojstva.

Društvene mreže

 

Odrasla u Austriji

Njoj je očito bilo preteško živjeti s takvim pritiskom javnosti pa se u travnju 2016. odselila u Berlin odakle je došla na posljednje sudsko ročište. Navodno se u međuvremenu iz Berlina planirala preseliti u Grčku, ali je, opet navodno, od toga odustala.

Dolores se navodno u problematičnim društvima našla već u 16. godini života. Odrasla je u Austriji, a u tinejdžerskim godinama zatečena je na jednom tulumu koji su u Zagrebu pripremili pripadnici krim-miljea. Iako se, kako je kasnije ispričala novinarima, sama nije bavila prostitucijom, bila je u društvu prostitutki i kriminalaca. Policija ju je tada evidentirala zbog prostitucije iako za to prekršajno djelo nikad nije formalno optužena.

Još kao maloljetnica, ispričali su njezini poznanici, bila je djevojka poznatog kriminalca Tvrtka Tomičića, ubijenog 2008. u narodnjačkom klubu Diogeneš u zagrebačkim Gajnicama. Potom se udala za Slovenca, pa se od njega brzo razvela. Ostalo je nerazjašnjeno kada je točno upoznala braću Tomas, simpatične mladiće sa zagrebačke Trešnjevke, no ubrzo se između nje i pokojnog Vedrana razvilo prijateljstvo, zatim i seksualna te emotivna veza. Dolores je ispričala da su bili prijatelji šest pa i više godina, a u vezi dvije godine prije ubojstva. No, bila je to sve samo ne klasična veza. Pretragom Vedranova stana u Ogrizovićevoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci u kojoj se dogodilo krvavo ubojstvo pronađene su snimke koje su otkrile kako je trojac živio poprilično raskalašenim životom. Pronađene su videosnimke zajedničkih orgija braće s fatalnom Dolores, a u seksualnim odnosima nekad bi im se pridruživala i Miroslavova djevojka. Dolores je prozvana dominom jer je na snimkama bilo jasno vidljivo kako je bila u sadomazohističkoj opremi te zadovoljavala blizance koji su joj to dozvoljavali. I na Facebook profilima bila je njezina fotografija s opskurnom šminkom, te još nekoliko fotografija iz svijeta sadomazohizma. Motivi krvi, lutki u klečećem i podređenom položaju i slično...

Također, sve troje su bili konzumenti opijata. Trošili su sintetičke droge koje su zalijevali većim količinama alkohola. U takvim bi stanjima, ispričali su njihovi poznanici, braća često znala biti neugodna. No, pogotovo Miroslav koji se 2012., kako je ispričala i sama Dolores, promijenio. Počeo je, rekla je, “brijati” na oružje. Kupovao je noževe, ilegalno je nabavio i pištolj, a posebno je bio ponosan na bajunet koji je kupio u trgovini vojne opreme. Stalno ga je uljio i laštio, a katkad bi i zarezao sam sebe kako bi drugima demonstrirao koliko je bajunet oštar. Upravo je tim bajunetom ugasio život svog brata blizanca u jednoj od najkrvavijih proslava Nove godine koje Zagreb pamti.

Iako je bilo indicija da će obrana u nekom trenutku htjeti odgovornost za ubojstvo prebaciti na Dolores, to se nije dogodilo, niti je utvrđena njezina veza s tim događajem.

Krvavice i alkohol

 No, što se točno dogodilo spomenute noći?

Trojac je pio danima uoči proslave. Na Silvestrovo su se probudili i pojeli krvavice, te nastavili piti. Miroslav je, ispričala je Dolores, u jednom trenutku zarezao brata Vedrana po leđima bajunetom, u sklopu jedne od svojih bolesnih igara. Vedran je počeo krvariti, nakon čega je Dolores napala Miroslava da je ovaj put pretjerao. Previla je Vedranu ranu te ga odvela u jednu od soba. Plakao joj je u naručju. Bio je zgrožen bratovom agresivnošću. Miroslav je tada, po Doloresinom iskazu, i sam shvatio da je pretjerao. Došao se ispričati bratu. Poljubio ga je u tjeme te mu rekao da mu nikad ne bi naudio.

Zagreb, 21.07.2015
Zupanijski sud na Zrinjevcu.
Optuzeni Miroslav Tomas dolazi na pripremno rociste.Tomasa se tereti da je brata blizanca Vedrana na doceku 2013.ubio nozem nakon svadje oko djevojke Vedrana Tomasa.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

CROPIX

Optuženi Miroslav Tomas dolazi na pripremno ročište u srpnju 2015.

 

Braća su otišla slaviti i razgovarati, a Dolores se, rekla je, u drugoj sobi spojila na Skype i razgovarala s prijateljicom. Primijetila je da je razgovor između braće ponovno postao agresivan, no nije stigla na vrijeme kako bi Miroslava zaustavila. Zamahnuo je i zarinuo oštricu bratu u prsa, pogodivši srce.

Šokirana Dolores pokušala mu je zaustaviti krvarenje.

- Idiote jedan, što si to napravio, zovi Hitnu - vikala je Miroslavu. Kako on nije pokazivao ni najmanje namjere da nazove Hitnu, frustrirana Dolores uzela je Miroslavov pištolj i ispalila hitac u kauč. Hitna je došla u roku od šest minuta, no mogli su samo konstatirati Vedranovu smrt. Dolores je odvedena u Vrapče, Miroslav priveden.

Naknadno je na Facebooku objavila da je - udovica. U rijetkim medijskim istupima uvijek je demantirala da je imala seksualne odnose s obojicom braće, rekavši da je voljela samo Vedrana. Bila je to, tvrdila je, istinska i emotivna veza. No, u postupku je branila i Miroslava. Rekla je kako je moguće da je, onako pijan, zaspao a da ga je Vedran samo budio.

- Bio je jako agresivan kada bi ga se budilo. Možda je samo burno reagirao i ne htijući zabio Vedranu bajunet u srce.

Seksualni predatori

Kako bilo, motiv nikad nije otkriven. Miroslav i Vedran bili su uzorni studenti i navodno među njima nije bilo većih svađa. Sviđale su im se slične cure, no to ih nikad nije smetalo, dapače, neke su i dijelili.

- Naoko uzorni studenti danju su ostavljali dojam mirnih i kulturnih mladića, a noću bi se pretvarali u pijane i drogirane seksualne predatore - ispričao je nakon ubojstva poznanik.

- Motiva nema, Miroslav nikad ne bi ubio Vedrana namjerno - tvrdila je Dolores.

Nakon što se slegla medijska pomutnja oko jezivog ubojstva, Dolores kao da je nestala. Novinari je nisu mogli pronaći ni na jednoj od poznatih adresa. Povukla se. Kada je jednom prilikom davala intervju, uvijek pod uvjetom da joj se ne objavljuje prezime, odavala je dojam psihički uništene osobe. Požalila se da nakon ubojstva ne spava. Pila je velike količine tableta za smirenje, ali i unatoč njima ruke su joj drhtale. Konstantno je, pričala je, proživljavala krvavo Silvestrovo.

Što god bilo istina o jezivom ljubavnom trokutu koji je završio u krvi, ostaje činjenica ono što je rekao Miroslavov i Vedranov otac na sudu, tražeći milost za Miroslava.

- Jednog sina sam izgubio, dozvolite da život proživim barem s drugim - zavapio je. Najluđa noć kojom je trojac trebao obilježiti ulazak u 2013. u sekundi je nepovratno uništila tri mlada života.

27. travanj 2024 07:21