StoryEditorOCM
ForumFOTO / VIDEO - I TO JE MOGUĆE

Kuća veličine 37 kvadrata izgrađena za 70.000 kuna u 24 sata!

Piše Dom i dizajn
11. ožujka 2017. - 13:21
DOM.JPG

Izgradnja kuće traje mjesecima i iziskuje puno živaca i novaca. Ako ste ikada gradili kuću, sigurno znate da je riječ o kompleksnom pothvatu. Dodamo li tome nepovoljne kredite i krizu u građevinskoj industriji koja je još uvijek prisutna, rijetki će se odvažiti na ovaj životni pothvat. 

 

 

 

 

No, stambena kriza nije problem samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. Apis Cor tvrtka iz San Francisca koja se bavi 3D printerima, odlučila je svijetu ponuditi rješenje  krize i to revolucionarnim 3D mobilnim printerom koji može isprintati cijelu kuću veličine 37 četvornih metara u svega 24 sata. I još bolje, cijela je kuća u konačnici koštala manje od 70.000,00 kuna. 

Pogledajte video!

Stvarni proces printanja je trajao 24 sata i vrlo je sličan ostalim 3D printanim arhitektonskim projektima. Jednostavno rečeno, 3D printer, koji izgleda kao mala dizalica, istiskuje cement iz mlaznice te sloj po sloj stvora strukturu.

 

Iako cijela priča zvuči nevjerojatno. Očito je da i u građevinarstvo ulazi u novu eru i vjerojatno će metode gradnje koje danas poznajemo vrlo uskoro postati stvar prošlosti. Kako inače objasniti situaciju u kojoj je nastala ova 3D printana kuća. Mobilni 3D printer malih dimenzija dovozi se na lokaciju i postavlja na mjesto gradnje te uz pomoć parametara zadanih u računalu on zida kuću od mješavine betona, i to za 24 sata. I ako mislite da su kuće građene (printane) na ovakav način privremene, varate se. Tvrtka Apis Cor tvrdi  da objekti zidani 3D printerom imaju vijek trajanja do 175 godina.


Osim toga, rezultati su obećavajući. Prva printana kuća podignuta je na malom testnom postrojenju tvrtke Apis Cor u Stupinu, gradu koji se nalazi 100 kilometara južno od Moskve. Printeri su od betona izradili fasadu, nosive zidove i pregrade direktno na lokaciji, piše Inhabitat.

Ni hladna zima nije mogla ništa ovom mobilnom printeru. Apis Cor je izgradio ovu kuću u prosincu prošle godine, što nije predstavljalo nikakav problem za rad 3D printera koji besprijekorno funkcionira na temperaturi i do - 30 C. Međutim, kako beton zahtjeva temperaturu višu od 5C, na lokaciji je podignut šator koji je osigurao potrebne uvjete za rad.

 

 

 

No, stroj nije zaslužan za sav posao na kući. Krov, izolaciju, prozore, i ostale komponente naknadno su postavili ljudi. Kuća ima skromno opremljen interijer, ali izgleda kao upotrebljiv doma za jednu ili dvije osobe.

 

 

 

Fasada je obojena  u jarko žutu boju dok je eksterijer svijetao, a cijela je kuća opremljena Samsung tehnologijom.

Foto: Apis Cor

22. travanj 2024 20:49