StoryEditorOCM
ForumMASKIRANI HULIGAN S POLJUDA JE 22-GODIŠNJI DOMINIK MAMIĆ

Utrčao u teren sa željeznom palicom, a prijavit će ga jer nije promijenio osobnu!

Piše Marko Didić / SD
14. ožujka 2017. - 09:30
hajduk

Mladić koji je s vatrogasnom štipaljkom upao najprije na tartan-stazu, a potom i na nogometni teren prije kraja utakmice između Hajduka i Rijeke na splitskom Poljudu, 22-godišnji je Dominik Mamić iz Cerića kod Vinkovaca. Živi u tom selu iako ima prijavljenu adresu stanovanja u Starim Jankovcima, piše Slobodna Dalmacija.

"Eto što smo doživjeli, da nam Mamić dođe na sam stadion i na njemu pravi nerede, kao da nije dosta njegovih nereda i sa sucima i s HNS-om i s kadroviranjem za reprezentaciju", govorili su u šali splitski policajci kad su došli do identiteta maskiranog mladića.

Odmah su krenule priče da je Mamić otprije bio problematičan i da mu ovo nije prvi incident u životu, ali ta je priča djelomično točna. On je kao 20-godišnjak imao incident, ali nije bio povezan s navijanjem, nego sa svađom, jer tada je bio prijavljen za sudjelovanje u tučnjavi u jednom kafiću, dakle zbog narušavanja javnog reda i mira.

Mamić se doselio u Split prije nekoliko mjeseci, ali nije izvadio novu osobnu iskaznicu pa će, osim za tri djela iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i jednog djela iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, biti prijavljen i po Zakonu o osobnoj iskaznici. Znači, mladić je svojom poljudskom akcijom povrijedio tri zakona i "zaradio" pet prekršajnih prijava. Splitska policija traži od Prekršajnog suda u Splitu dvogodišnju zabranu posjećivanja nogometnih utakmica i 30 dana za svako prekršajno djelo koje se Mamiću stavlja na teret, no sudac je taj koji će odlučiti o tome.

A zašto Mamić nije kazneno odgovarao?

Samo zbog toga što svoju prijetnju nije realizirao (da je udario suca Zebeca i nanio mu ozljede, bio bi kazneno prijavljen), dok su sva četiri djela vezana uz stadionska događanja iz prekršajne sfere.

Mamić nije dobio 15 dana zatvora, kako neprecizno pišu pojedini mediji, nego mu je, kako nam kaže glasnogovornik Prekršajnog suda u Splitu Stipe Roso, prekršajni sudac odredio mjeru zadržavanja u tom razdoblju dok sudac u roku od mjesec dana ne donese presudu u ovom slučaju. Vrijeme provedeno u zatvoru bit će mu uračunato u kaznu.
Ako netko maskira lice radi prikrivanja identiteta, što je Mamić učinio, ili ako boravi na prostoru sportskog objekta u alkoholiziranom stanju s više od 0,50 g/kg (što je on učinio i odbio alkotest), za svako od tih djela propisana je novčana kazna od 2000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana. A ako netko nedopušteno uđe u natjecateljski prostor (u ovom slučaju na nogometni teren), propisana je novčana kazna od 5000 do 25.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od najmanje 30 dana do najdulje 60 dana.

Prof. dr. sc. Damir Primorac, odvjetnik i profesor iz predmeta Športsko prekršajno pravo na poslijediplomskom studiju Športsko pravo na Pravnom fakultetu u Splitu, rekao nam je:

"Ako je počinitelj jednom ili više radnji počinio više prekršaja, te ako je sud za svaki taj prekršaj utvrdio kaznu zatvora, tada će izreći ukupnu kaznu zatvora koja je jednaka zbroju pojedinačno utvrđenih kazni zatvora, s tim da ona ne može premašiti 120 dana. Ako je pak za neke prekršaje sud utvrdio kazne zatvora, a za neke novčane kazne, izreći će kaznu zatvora, koja opet ne može premašiti 120 dana, i novčanu kaznu.

Osim toga, Prekršajni sud može počinitelju prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima uz novčanu kaznu i kaznu zatvora izreći i jednu od zaštitnih mjera: zabranu prisustvovanja određenim sportskim natjecanjima na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju, zabranu prisustvovanja određenim sportskim natjecanjima na području RH s obvezom boravka u policijskoj postaji, te zabranu odlaska na određena sportska natjecanja u inozemstvu na kojima sudjeluju hrvatske reprezentacije ili sportski klubovi s obvezom javljanja u policijsku postaju i obvezom predavanja putne isprave. Zaštitne mjere mogu se izreći u trajanju koje ne može biti kraće od jedne godine niti duže od dvije godine.", piše Slobodna Dalmacija.

Dakle, svi smo vidjeli sve: postoje videozapisi i fotografije huligana, policija ga je uhitila i predložila najrigoroznije mjere koje se Zakonom mogu izreći. Na potezu je prekršajni sudac koji odlučuje o ovom predmetu.

A na potezu je i Hajduk, koji će valjda konačno objasniti javnosti tko im obavlja zaštitarsku službu na stadionu, koliko je zaštitara bilo na toj utakmici, čiji su sektori zaštitarske odgovornosti gdje se Mamić probijao, te zašto se ta služba ponašala tako nezainteresirano. Možda će reći i hoće li promijeniti svoje zaštitare.

Tek tada možemo pitati policiju zbog čega im je trebalo toliko vremena da interveniraju, odnosno, jesu li trebali intervenirati ranije.

19. travanj 2024 11:53