StoryEditorOCM
ForumNAKON ŠTO JE TECHNOMARKET ZATVORIO VRATA, GRAĐANI U PROBLEMIMA

"Laptop mi se pokvario, i sad s njim ne mogu ništa!"

16. ožujka 2017. - 13:23
technomarket10-131216-1

 

Veliki lanac tehničke robe "Technomarket" u predstečajnom je postupku - zatvorili su gotovo sve prodajne objekte po Hrvatskoj. Iz poslovnog registra vidljivo je da je sesvetska tvrtka "K i K elektronika" d.o.o., u čijem je vlasništvu brend "Technomarket", u blokadi, odnosno da joj je sedam od osam računa blokirano - piše Slobodna Dalmacija.

Ovom su situacijom pogođeni i kupci poznatog lanca koji ne znaju na koji će način ubuduće ostvariti pravo na reklamaciju ako se uređaj koji su kupili u ovoj trgovini pokvari u jamstvenom roku. Bojazan je, naravno, veća što je aparat kupljen u "Technomarketu" skuplji, pa nije čudno što su savjetovališta za zaštitu potrošača zatrpana pozivima građana sa spomenutim problemom.

- Zvala nas je, između ostalih, gospođa iz Šibenika koja je u toj trgovini kupila laptop i platila ga 6000 kuna. Kako je trgovačko jamstvo bilo dvije godine, gospođa je osiguravajućoj tvrtki nadoplatila određeni iznos da bi dobila garanciju od pet godina. Kad je lani u "Technomarketu" kupovala uređaj, sasvim sigurno joj ni na kraj pameti nije bilo da ga uskoro neće imati gdje reklamirati. Upravo to se, međutim, dogodilo - laptop se godinu dana nakon kupnje pokvario i završio na servisu, no bez mogućnosti popravka. Kako se kvar dogodio u jamstvenom roku, serviser joj je sugerirao da od trgovca zatraži povrat novca ili novi laptop. Problem je, međutim, što trgovac više ne postoji - pričaju nam u splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača.

Naplata iz stečajne mase

Zakon o zaštiti potrošača propisuje, inače, da kupac podnosi prigovore tamo gdje je robu kupio. Ono što zakonom nije precizirano jest kakve su obveze servisera aparata u ovakvim situacijama, odnosno mora li ovlašteni serviser za proizvode određene marke popraviti uređaj i kad trgovac zatvori radnju.

Kako ni pravnicima splitskog Savjetovališta za zaštitu potrošača nije posve jasno kamo uputiti građane, usmjeravaju ih na Tržnu inspekciju, preciznije Državni inspektorat, koji djeluje u okviru Ministarstva gospodarstva. Inspekciju smo kontaktirali i sami, u namjeri da doznamo kako kupci u slučajevima poput ovoga mogu ostvariti svoja prava.

- U slučaju prestanka poslovanja trgovca, potrošači koji su kod njega kupili proizvode kojima još uvijek nije isteklo jamstvo, a imaju potrebu za reklamacijom, trebaju se obratiti davatelju jamstva (najčešće uvoznik proizvoda), odnosno proizvođaču - odgovaraju iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva gospodarstva.

Budući da proizvođač u većini slučajeva dolazi iz druge države, potrošači kojima "crkne" uređaj će se mahom obraćati uvoznicima. Ne bude li ni s njima "sreće", postoji i posljednja, ali definitivno i "najdosadnija" opcija za ostvarivanje prava, a to je namirenje, odnosno naplata iz stečajne mase.

Naime, kad trgovac postane nelikvidan, to jest ako se dogodi da zaista ode u stečaj, mogućnost koja preostaje potrošaču jest da se legitimira kao stečajni povjerenik. To je dug i zamoran put na koji će se, pretpostavljamo, kupci teška srca odlučivati...

Ne javljaju se 

Pokušali smo, naravno, dobiti i komentar spomenute situacije iz "Technomarketa". Na brojeve preko kojih su oni donedavno komunicirali s javnošću nitko se, međutim, više ne javlja...

23. travanj 2024 08:25