StoryEditorOCM
ForumPROČITAJTE NEKOLIKO VAŽNIH SAVJETA ZA SIGURNU VOŽNJU:

Proljetna fjaka najveća je opasnost za vozače!

16. ožujka 2017. - 22:15
fja00

Kalendarski, ali i po sve višim temperaturama i promjenjivom vremenu proljeće je definitivno tu. Međutim, s njim stižu i problemi za vozače sklone peludnoj hunjavici, koja ne samo da zagorčava život nego i remeti sigurnost vožnje, piše Slobodna Dalmacija.

Iznenadno kihanje u vožnji izbacuje vozača iz koncentracije, te može izazvati nekontrolirano pritiskanje papučica i ostalih komandi.

Onima koji pate od peludne (alergijske) hunjavice u proljeće se ne preporučuje vožnja u kritičnim vremenima. Antialergijski lijekovi često imaju uspavljujući učinak, pa se prije korištenja treba detaljno konzultirati s liječnikom.

Međutim, još jedan problem tipičan je za ovo doba, a zove se „proljetni umor“. Ako ste se proteklih dana za upravljačem osjećali umorno i nevoljko, to je zbog iscrpljenosti organizma.

Proljetna fjaka za volanom izuzetno je neugodna i opasna, posebice u ranim jutarnjim i ranim popodnevnim satima, kad ionako često dolazi do malaksalosti i pospanosti.

Tada osjetno opada koncentracija i sposobnost uočavanja, te se znatno povećavaju rizici vožnje. Osobe srednjih godina i korpulentnije građe ugroženije su od mlađih i starijih. A inače za dalmatinsku fjaku postoji i stručni termin, odnosno definicija koja kaže:

FJAKA JE OPĆA OBAMRLOST ORGANIZMA POTENCIRANA STRAHOVITOM VOLJOM ZA - NIŠTA!!!

I sada neka netko kaže da to nije istina.

Stoga ako se osjećate umorno i nevoljko, najbolje je ne sjedati za upravljač. Ako takve simptome osjetite tijekom vožnje, napravite kratku stanku.

U slučaju većeg umora preporučljivo je oboriti naslon sjedala, te se opustiti ili nakratko zaspati. I na kraju, za ugodnu i opuštenu vožnju nužno je osigurati kvalitetnu „mikroklimu“ u kabini.

Preporučljivo je da automobil bude čist i diskretno osvježen prikladnim sredstvom. Uz to klima-uređaj i antialergijski pročistač zraka u znatnoj će mjeri pomoći, naravno ako to ima vaš automobil.

Umor i pospanost mogu se pobijediti pravilnom i kvalitetnom prehranom, te povećanom fizičkom aktivnošću. U pravilu se radi o nedostatku vitamina i energije, ali se to brzo može nadoknaditi voćem i voćnim sokovima, odnosno energiju vratiti čokoladom.

Nisu baš preporučljivi energetski napitci poput onog, da ga sada ne bi reklamirali... “daje ti krila”, jer ako se previše nalijete tih napitaka, to može loše djelovati na vaše srce i kompletno zdravlje. 

19. travanj 2024 19:49