StoryEditorOCM
ForumTRODNEVNA MANIFESTACIJA "MOLISE: KULTURA, GASTRONOMIJA I TERITORIJ"

Pet stoljeća u Italiji sačuvali smo svoj jezik!

Piše Josipa Zurak
5. travnja 2017. - 19:25
23042013_2097684023

Hotel Kolovare jučer je bio domaćin otvorenja prvog dana trodnevne manifestacije "Molise" koja se održava od utorka do četvrtka u Zadru. Udruga Talijana Zadar, u suradnji s Udrugom Dante Alighieri, promovira najmanju talijansku regiju '' Molise '' koja će kroz ova tri dana biti predstavljena kroz kulturu, gastronomiju i teritorij. Na otvorenju u Kolovarama bili su predstavnici brojnih institucija i civilnih udruga, a glavna vodilja ovog skupa je što intenzivnija suradnja dvaju morskih susjeda i regija koje su po mnogo čemu slične, ali i različite.

- Ovo je samo početak dobrog odnosa s regijom Molise i drugim talijanskim regijama, početak našeg partnerstva i prijateljstva- kazala je Elena Kiprowska Knezić iz Udruge Dante Alighieri na manifestaciji koja je otvorena tradicionalnim plesom KUD-a Zadarski tanac.

A osim želje za uspješnom suradnjom, nastoji se sačuvati i nešto zajedničko- jezik.

- Ova naša mala zajednica u Moliseu često se naziva i hrvatski otok. Pet stoljeća čuvali smo naš jezik zahvaljujući našim roditeljima, a zovemo ga "na našu". Mi smo živi narod iako smo pet stoljeća u tuđini. Perfektno smo integrirani u Italiju. Iako smo različiti, činimo pravi dodatak Italiji- rekla je Antonela D'Antuono, koordinatorica hrvatske manjine u Moliseu i članica Savjeta Vlade RH za Hrvate u inozemstvu.

Zadar i Molise povezuju se na brojnim razinama, pa tako i na onoj znanstvenoj. Zato je partner ove manifestacije i Sveučilište u Zadru. Prorektor Slaven Zjalić potsjetio je kako je zadarsko sveučilište od početka mediteranski orjentirano te je ovo samo korak dalje u suradnji s Italijom i združenim studijima.

Prije svečanog domjenka molizanskih tradicionalnih jela koje je pripremio kulinarski chef “Bobo” Vincenzi iz Molisea, poduzetnici su u Kolovarama predstavili svoje proizvode.

 

19. travanj 2024 22:03