StoryEditorOCM
ForumVIDEO: I ORALNI SEKS MOŽE UZROKOVATI OVAJ RAK

Pogledajte snimke s operacije karcinoma glave i vrata, upozorenje: prizori su uznemirujući!

Piše 100posto.hr
9. travnja 2017. - 16:59
operacija

Rak glave i vrata jedan je od najčešćih karcinoma, ali se za njega slabije zna. Njegovom razvoju doprinose konzumacija alkohola i cigareta, ali i može ga prouzrokovati i oralni seks. Točnije, može ga uzrokovati HPV-infekcija koja se može prenijeti u usnu šupljinu i ždrijelo te postupno razviti u karcinom. Paradoks leži u tome što je ovaj rak najlaše dijagnosticirati i to pukim pregledom usne šupljine. Portal 100posto.hr donosi ekskluzivne snimke operacije ovog karcinoma te intervju s vodećim maksiofacijalnim kirurgom u Hrvatskoj, doktorom Ivicom Lukšićem.

Od 2. do 9. travnja diljem svijeta obilježava se Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata. Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu. Procjenjuje se kako je broj oboljelih od karcinoma glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje (što ne uključuje karcinome kože), s više od 65.000 smrti na godišnjoj razini.

U Hrvatskoj od raka glave i vrata godišnje oboli oko 1200 osoba, ili tri osobe svakog dana. Rak glave i vrata razvija se u sluznici gornjeg probavnog i dišnog sustava, koji uključuje usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Simptomi raka glave i vrata ovise o lokalizaciji primarnog tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju. Na njegov razvoj utječu konzumacija alkohola, pušenje i oralni seks. Naime zbog HPV-infekcija koje se mogu prenijeti u usnu šupljinu i ždrijelo, postupno može doći do razvoja ovog karcinoma u tom području.

08. svibanj 2024 07:53