StoryEditorOCM
ForumUSRED DANA IZREŠETAO ZGRADU I SKORO UBIO MAJKU S DJETETOM

Pucnjava nije bila nasumična, točno je znao gdje i u koga treba gađati

Piše Marin Dešković / Jutarnji list
10. travnja 2017. - 18:44
zg

Nepoznata osoba ispalila je u petak u poslijepodnevnim satima nekoliko hitaca u južnu fasadu stambene zgrade u Albaharijevoj ulici na Knežiji. Hici, koji su ispaljeni najvjerojatnije s područja vrlo prometne Albaharijeve ulice, pogodili su fasadu na dijelu trećeg i četvrtog kata, desetak metara od tla, a jedan od njih uletio je kroz otvoreni prozor stana na trećem katu u kojemu se u tom trenutku nalazila 30-godišnja žena s malim djetetom. Na sreću, u pucnjavi nitko nije ozlijeđen.

Usprkos činjenici da se napad dogodio oko 18.15 sati kada se na kolniku tijekom sunčanoga dana nalazio veći broj prolaznika, zasad nije poznato ni tko je počinitelj, ni pod kojim je okolnostima uopće došlo do propucavanja. Tako se može samo nagađati je li napad bio usmjeren konkretno protiv nekoga ili se, pak, radilo o nekontroliranom pucanju u kojemu su stanari zgrade mogli stradati kao kolateralne žrtve. Ni dva dana poslije, u nedjelju, policija nije imala nove podatke o događaju koji službeno vodi kao ugrožavanje ljudskih života “općeopasnom radnjom”. Iz policije su samo poručili da je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Stan na trećem katu, u koji je metak uletio, u vlasništvu je K. N., no kako smo uspjeli doznati na mjestu događaja, vlasnica ga je iznajmila mladom paru s djetetom. Nakon propucavanja upravo je navodno suprug, koji je brzo dojurio na mjesto događaja, istrčao pred zgradu te se grozničavo raspitivao pod kojim je okolnostima došlo do pucnjave u kojoj su mu mogli stradati žena i dijete. Policijski očevid se nastavio i u subotu ujutro kada su policajcima pomoć pružili vatrogasci. Vatrogasna kola su dizalicom podigla policijskog tehničara do visine trećeg odnosno četvrtog kata kako bi iz fasade izvadio zrna koja su tamo ostala zabijena.

Premda se o motivima nepoznatog pucača može samo nagađati, prema nekim balističkim pokazateljima puno je izvjesnije da je pucač znao točno ili otprilike kamo želi pucati, nego da je riječ o hicima koji su slučajno završili baš u fasadi zgrade.

Prije svega se to može zaključiti na osnovi grupiranja hitaca, odnosno činjenice da je svih četiri ili pet metaka završilo unutar zamišljenoga kruga od oko četiri metra, i to na visini od desetak metara.

Zbog visine i grupiranja lako je pretpostaviti da se pucač morao nalaziti najmanje desetak metara od mjesta koje je pogodio, što dalje upućuje na to da je htio gađati upravo taj dio zgrade, a ne da je nasumično pucao.

Također treba uzeti u obzir i vrstu oružja jer se zbog dometa i preciznosti krug rasipanja hitaca jako razlikuje.

Kod vojnih automatskih pušaka, koje imaju puno veću snagu od kratkih cijevi, pogotke je moguće puno bolje grupirati, i to s puno većih razdaljina. No, prema svemu sudeći, u petak je nepoznata osoba pucala iz kratkog vatrenog oružja, što znači da je u trenutku pucanja morala biti prilično blizu zgrade u koju je pucala.

Mogućnost da je pucano s veće udaljenosti u velikom dijelu isključuje i činjenica da se nasuprot većega dijela zgrade u Albaharijevoj nalazi vrlo velika livada, od otprilike 50 metara, stoga je mogućnost da je osoba s područja iza te livade uputila hice koji su tako precizno pogodili zgradu ravna nuli, ako se baš nije radilo o nekom vrlo preciznom oružju.

Prema izjavama građana koje su dali medijima, postoje dvije različite priče o tome otkud su došli hici.

Prema jednoj, ispalio ih je muškarac koji jepred zgradu došao pješice, a nakon pucanja se brzo udaljio umiješavši se u gužvu. Prema drugoj, hici su ispaljeni kroz prozor automobila koji se zaustavio ispred zgrade, a zatim je vozač pritisnuo gas. Prema istom izvoru, iz automobila se čula glasna narodnjačka glazba.

Točna istina moći će se doznati jedino ako policija uspije riješiti slučaj, a kako neslužbeno doznajemo, u tome bi im najviše trebale poslužiti snimke nadzornih kamera s obližnjih zgrada koje su policajci izuzeli odmah nakon događaja.

23. travanj 2024 08:46