StoryEditorOCM
ForumPLENKOVIĆ NAKON IZBORA SPREMA PROMJENE U BANSKIM DVORIMA

Na pomolu rekonstrukcija Vlade: Čije su ministarske fotelje sigurne, a čije baš i nisu

Piše Ivanka Toma / JL
20. travnja 2017. - 22:05
vlada7-160217

“Nakon formiranja Vlade ostalo je nezadovoljnih koji samo čekaju da se Plenković posklizne pa da počnu pritiskati”, kaže naš izvor u HDZ-u

Rekonstrukcija Vlade sasvim je izvjesna. O njoj se već naveliko razmišlja u kabinetu premijera Andreja Plenkovića, njome se bave u HDZ-u, a sasvim izvjesno i u Mostu. U ovome trenutku može se predvidjeti tek da će na dnevnome redu biti u rujnu, nakon lokalnih izbora i ljetne stanke u radu Sabora, a njen opseg i sadržaj uvelike će odrediti rezultati lokalnih izbora.

Prema izvoru iz vrha HDZ-a, suradniku premijera Plenkovića, najčvršće pozicije u Vladi imaju potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, potom ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Jako dobro kotira i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, a čini se i ministar državne imovine Goran Marić. Kako kaže naš sugovornik, svi ministri koji su dosad pokazali da su pohvatali konce i pripremili dobre projekte sigurno će ostati u Vladi, piše Jutarnji list.

Ovisi o izborima

Budu li kandidati iza kojih izravno stoji premijer i predsjednik HDZ-a Plenković na lokalnim izborima postigli dobre rezultate, to će ga ojačati na liderskoj poziciji u stranci i dati mu veći manevarski prostor kod promjene ministara. Plenkovićeva oporba u HDZ-u s posebnom pažnjom gleda u kampanju Drage Prgometa, kandidata za gradonačelnika Zagreba te nositelja liste za Gradsku skupštinu koji je u drugi plan izgurao Andriju Mikulića - pripadnika stare, “tvrđe” struje. - Bude li Prgomet podbacio, ako Bruna Esih prođe bolje od njega, to će jako ohrabriti oporbu unutar stranke. Nakon formiranja Vlade ostalo je puno nezadovoljnih, i to od Slavonije, preko Zagreba, do Istre. Oni samo čekaju da se politika kojom HDZ vodi Plenković negdje posklizne pa da počnu vršiti pritisak i tražiti pozicije - objašnjava situaciju u HDZ-u jedan od članova najvišeg stranačkog vodstva.

Repriza slučaja Barišić

Rekonstrukcija Vlade ovisit će i o uspjehu Mosta na lokalnim izborima koji će dijelom kreirati njihov stav prema HDZ-u te eventualnim rošadama u ministarstvima za koja su preuzeli odgovornost. U HDZ-u kažu kako očekuju da saborski zastupnici iz Mosta u povodu SDP-ova zahtjeva za opozivom ministra financija Zdravka Marića glasaju jednako kao što su u slučaju ministra Pave Barišića. To, međutim, ne znači da će Marić preživjeti prvu rekonstrukciju Vlade.

Jedan od sugovornika kaže da je riječ o vrlo važnom članu Vlade, da su potpuno sigurni kako Marićev radni period u Agrokoru za sobom ne povlači nikakav oblik pravne odgovornosti, ali radi mogućeg spleta političkih okolnosti Marića ipak ne stavlja uz bok Martine Dalić ili Stiera, čije su pozicije neupitne.

Kritike i pritisci

Kada je riječ o ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Stieru, premijer Plenković nema namjeru popustiti pred kritikama i pritiscima koji dolaze radi Stierove intervencije u prostor ljudskih prava u smislu sužavanja promicanja prava LGBT osoba i prava žene na odlučivanje o reproduktivnom zdravlju te forsiranja tradicionalnih katoličkih obiteljskih vrijednosti.

- Stier je shvatio da nije trebao na svoju ruku ići na promjene hrvatskih stajališta o ljudskim pravima i sigurno je da će se ubuduće konzultirati u takvim situacijama - kaže naš sugovornik.

U odnosu na ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek kaže da se pokazala vrlo kompetentnom za vođenje toga ministarstva te odbacuje primjedbe da je u određenoj mjeri nastavila politiku svoga prethodnika Zlatka Hasanbegovića.

Kada se na Vladu i njenu rekonstrukciju gleda iz dijela HDZ-a, onda se mogu čuti različite ocjene na račun ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, jednog od popularnijih članova Vlade. Dok ga jedni smatraju boljim stranačkim kadrom, drugi tvrde da iza njega ne stoje nikakvi značajniji potezi, nego jako dobar PR i golema ambicija. No, neovisno o kritikama, čini se da Tolušić zasad uživa povjerenje premijera.

Tako nešto teško bi se moglo reći za ministra zdravstva Milana Kujundžića, no više sugovornika iz HDZ-a tvrdi kako su priče da će ga nakon lokalnih izbora zamijeniti Drago Prgomet bez osnove.

- Da je Prgomet želio biti ministar zdravstva, on bi to bio. Ali je odbio - glasio je odgovor na pitanje o ovim spekulacijama. Naši sugovornici napominju da bi bilo dobro promijeniti više ministara, zna se i koji bi to bili (a među njima bi se našlo i koje ime iz Mosta), ali dok ne prođu izbori sve je još na dugome štapu, piše Jutarnji list.

 

Što će Petrov nakon isteka mandata?

Nakon jesenske rekonstrukcije Vlade prvi idući veliki kadrovski manevar bit će u prosincu 2018., kada čelnik Mosta Božo Petrov odradi dvije godine na funkciji predsjednika Sabora. Prema koalicijskom dogovoru HDZ-a i Mosta, Petrov će funkciju predsjednika Sabora obnašati prve dvije godine mandata, a druge dvije godine glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. U HDZ-u tvrde da ne znaju kakve planove Petrov ima nakon toga jer nije tražio ni jednu funkciju nakon prve dvije godine na vlasti. Moguće je da ostane u Saboru kao potpredsjednik, no računa se i s tim da može iznenaditi.

19. travanj 2024 05:14