StoryEditorOCM
ForumFOTO: U TIJEKU VELIKA AKCIJA ZA PREŽIVJELIMA IZ STRAŠNE NESREĆE

Helikopteri iz Zemunika u potrazi iznad dubrovačkog akvatorija

Piše Zadarski.hr
26. travnja 2017. - 13:46

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera  (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) uključila se u  srijedu 26. travnja 2017. u jutarnjim satima s helikopterom Mi-8 MTV u akciju potrage i spašavanja za nestalim osobama na širem području Koločepskog kanala u dubrovačkom akvatoriju.

Uz letačku posadu u helikopteru se nalaze i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, a zahtjev za angažiranjem helikoptera stigao je iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre).

Sinoć u 21 i 20 sati dogodila se teška pomorska nesreća. Motorni brod Danče je išao prema Mljetu, a gumenjak iz uvale prema Brsečinama, kada je došlo do sudara. Poginule su dvije osobe, dvije su ozlijeđene, a za petero se još uvijek traga. Izražavam žaljenje i sućut obiteljima - kazao je ministar Oleg Butković nakon što je stigao u Dubrovnik.

- U ovom trenutku traganje i spašavanje se koordinira Lučka kapetanija i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru. Sudjeluje devet plovila i nešto privatnih brodica, helikopter i ronioci. Bili smo tamo, otežano je zbog južnog vjetra čija je snaga od 25 do 30 čvorova. Dosta je valova i to sve skupa otežava potragu jer more nosi - kazao je ministar i dodao kako istragu vodi državno odvjetništvo u suradnji s MUP-om, a sigurnosnu istraga vodi Agencija za istraživanje nesreća u pomorskom prometu.

 

- Nadam se da će se ovih pet osoba što prije naći - kazao je i napomenuo kako je poznat identitet nekih osoba, a nekih još nije te kako su obitelji identificiranih osoba obaviještene. Nije htio detaljnije komentirati nesreću.

 

Gumenjak je bio dužine sedam metara, a u pomoć stiže još brodova iz Ploča i s Hvara i kako je potragom pokriven cijeli Koločepski kanal.

Kapetan Mato Kekez iz Lučke kapetanije Dubrovnik je kazao kako je brod Danče je bio potpuno ispravan i kako nije istina da je bio neoznačen i neosvijetljen.

- Danča sada sudjeluje u potrazi skupa sa plovilima policije i privatnim brodicama - kazao je.

26. travanj 2024 12:08