StoryEditorOCM
ForumKROZ ŠTO SU PROŠLI DA BI DJEČAK DOBIO PRIČEST

Adamova majka Slavica: 'Župnik je cijelu misu govorio da sam lažljivica...'

2. svibnja 2017. - 23:27
adaaaaaam

 

Adam Kadić, 11-godišnji dječak iz Gradišta kod Županje koji je rođen s Down sindromom, primio je svoju prvu pričest, kako i dolikuje, na oltaru crkve zajedno s ostalim svojim vršnjacima, prvopričesnicima, među kojima je bilo još dvoje djece s posebnim potrebama - javlja Jutarnji.hr.

Alojzije Asić, župnik župne crkve Sv. Franje Asiškog u Gradištu, koji je Adamu i spomenutoj dvoje djece želio uskratiti primanje hostije s ostalim prvopričesnicima, pak, odradio je svoju posljednju prvopričesničku misu u Gradištu. Sam je u svojoj propovijedi, naime, najavio da odlazi iz župe, a kako do ovih događaja o njegovu odlasku iz Gradišta nije bilo spomena, pretpostavlja se da je nadbiskup đakovačko-osječki, monsinjor Đuro Hranić, odlučio kazniti svećenika zbog njegova stava i ponašanja koje je u suprotnosti s Evanđeljem, ali i svemu što propagira i sama Crkva na čelu s papom Franjom. Dodatno je apsurdno što se sve to događalo u župi koja nosi ime sv. Franje Asiškog, po kojemu se nazvao i aktualni katolički crkveni poglavar.

“Žao mi je, uistinu mi je žao zbog takvih postupaka koji se mogu dogoditi. Da on izdvoji dijete i da je ono kao šugavo trebalo biti sa strane, to doista treba osuditi. Ja se ispričavam tim roditeljima koji su doživjeli takvu marginalizaciju. Molim ih da oproste”, jasno je Hranić osudio namjeru svećenika Asića, koji je Adama i njegovo dvoje vršnjaka htio izdvojiti od ostale djece prigodom obreda primanja sakramenta svete pričesti.

“Oni su bolesni i ne mogu sjediti s ostalom djecom”, riječi su koje je župnik Asić navodno rekao ostaloj djeci prvopričesnicima govoreći im o troje njihovih vršnjaka i školskih prijatelja. Bile su to riječi koje su prelile čašu strpljenja Adamove majke Slavice, oca Mate, sestre i trojice braće.

- Radim u školi kao kuharica i kada sam upitala djecu zašto Adam ne može zajedno s njima otići na oltar po pričest, odgovorili su mi da je župnik rekao da je to zato što su oni bolesni. Do tada sam problem htjela riješiti kroz instituciju Crkve, tražila sam pomoć i od Dekanata i od Nadbiskupije, ali nakon toga više nisam izdržala i odlučila sam o tome javno progovoriti. Nisam sigurna da bi moj Adam i drugo dvoje djece u nedjelju primili pričest skupa s ostalima da se to pitanje nije poteglo u medijima - ispričala nam je u ponedjeljak Adamova majka, koja je još uvijek bila pod posebnim emocijama. Miješale su se sreća i zadovoljstvo zbog toga što joj je dijete dobilo ravnopravan tretman kakav i zaslužuje, ali i razočaranje zbog svega izrečenog u propovijedi.

- Bilo je jako teško sve to slušati - kroz suze nam govori gospođa Slavica.

 

Privatna arhiva

 

Nije majci dao hostiju

- Župnik je praktički cijelu propovijed posvetio meni, govoreći da sam nikakva žena, da sam lažljivica, da mi se obrate svi kojima nešto treba, jer ću ja zvati medije, a na kraju je začinio rekavši da me neće pričestiti sve dok s medijima ne odem kod biskupa i javno kažem da sam sve slagala. Nismo htjeli reagirati i na taj način oskvrnuti misu, samo sam mu u jednom trenutku rekla: ‘Velečasni, recite istinu’, a on je odgovorio da je istinu i rekao. No, izdržali smo i to. Zbog Adama, koji je na kraju dobio hostiju, iako je i tu bilo problema, jer je nije htio od župnika primiti u usta nego u ruku, a ovaj je oklijevao, čak ga i prozvao da mu smeta i pravi gužvu. Na kraju su ostali župljani vikali: ‘Pa, dajte djetetu u ruke!’ i tek tada je to učinio, a crkvom se prolomio pljesak. Moj Adam i ja smo njegovu prvu hostiju podijelili po pola, jer si nisam mogla dopustiti da me otjera od oltara bez hostije - kazala nam je Adamova majka, zapitavši se: ‘Zar je to propovijed za prvopričesnike?’. Na kraju je Asić poručio kako odlazi iz župe, ali da njegov duh u njoj ostaje.

Privatna arhiva

Adam Kadić sa sestrom i bratom

 

'To je moja Crkva'

- Doslovno je rekao: ‘Kada stanete na taj pod, to je moj pod, kada sjednete u te klupe, to su moje klupe’, prepričala nam je Slavica Kadić, koja je najprije zvala dekana Josipa Filipovića, kazavši da se ovakav čin ne smije dopustiti. I prijašnjih godina, kaže gospođa Slavica, u njihovoj župi svećenik je prvopričesnike s posebnim potrebama odvajao od ostale djece, što se među mještanima trpjelo. Ona to nije htjela prihvatiti, jer je Adam i vrtić redovno pohađao, kao što ide i u redovnu školu u kojoj ima asistenta. No, kada niti nakon nekoliko dana nije bilo odgovora, ponovno je okrenula iste brojeve. Iste večeri nazvao ju je župnik i rekao: “Ne možeš mi ništa. Bit će kako sam zacrtao, a ti se žali kome god hoćeš”.

- Ostala sam u šoku. Ako mi Crkva kaže da on ne pripada gdje su i druga djeca, što da očekujem od drugih ustanova. I kada sam još doznala da je drugoj djeci rekao kako je Adam bolestan, odlučila sam potražiti pomoć javnosti. Žalosno je da se to dogodilo, ali je istinito. Nitko to ne bi smio proći i zato hvala svima koji su pomogli da ova priča dobije završetak kako i priliči iako smo mi kao obitelj i na misi bili tema, ali pregrmjet ćemo to. Sve zbog Adama - zaključila je gospođa Slavica, kojoj sasvim sigurno u maloj sredini poput Gradišta nije bilo lako suprotstaviti se mjesnom župniku, koji je tamo u službi već 17 godina. No, zahvaljujući njoj troje djece s posebnim potrebama primilo je svoju prvu pričest. O daljnjoj sudbini svećenika, kojemu ovo prema nekim ranije objavljenim tekstovima, nije prvi incident, odlučit će nadbiskup. Adam je, pak, dobro.

- On to u biti i ne razumije i ne zna da postoje loše stvari u svijetu. Bio je jako sretan kada je primio hostiju, jer je svake nedjelje na misi koju praktički zna napamet. No, djeca s Downom osjećaju kada ih netko ne prihvaća. Zato i nije htio od svećenika primiti hostiju u usta, nego je ispružio ruku - dodala je Adamova sestra Ivana.

O svećeniku koji nije želio pričestiti 11-godišnjeg Adama oglasila se i Nadbiskupija

Nakon što je svećenik iz Gradišta zgrozio javnost jer s ostalim prvopričesnicima nije htio pričestiti 11-godišnjeg Adama Kadića, dječaka koji ima sindrom Down i još dvojicu njegovih prijatelja s posebnim potrebama, nadbiskup đakovačko-osječki, monsinjor Đuro Hranić, ga je u nedjelju smijenio.

Naime, Adam je nakon pritiska javnosti ipak primio prvu pričest, no Asić je i u propovijedi govorio protiv dječakove majke, a pri samoj pričesti Adamu je rekao da mu stvara gužvu jer dječak nije htio uzeti hostiju u usta već u ruke.

O cijelom se slučaju oglasila i Nadbiskupija, a monsinjor Hranić napominje da je bio u nevjerici zbog cijelog događaja te je izrazio žaljenje i ispriku zbog svega što se dogodilo.

- Među prvopričesnicima u Gradištu bilo je i troje djece s posebnim potrebama, među kojima i Adam Kadić, dječak s Downovim sindromom, kojega je kao 5. dijete u obitelji u Gradištu krstio nadbiskup mons. Hranić. Na molbu majke prvopričesnika Adama župniku Alojziju Asiću, koji je vodio slavlje prve pričesti, već je u pripravi slavlja od strane Ordinarijata bilo rečeno da postupi prema važećim pastoralnim smjernicama koje upućuju da se podjela sakramenata djeci s posebnim potrebama izvrši s velikom osjetljivošću za njihovo stanje, ne praveći odvajanja i razlike, osim u onome što je potrebno kao nužna pomoć roditelja ili nekog drugog asistenta. Sâm župnik, vlč. Asić svjedoči da je nakon spomenutoga razgovora planirao tako postupiti, što je na kraju i učinio, postavivši sve prvopričesnike zajedno. Ipak, slavlje Prve pričesti u Gradištu dogodilo se u ozračju napetosti: 1. zbog izostanka prikladne komunikacije s roditeljima prvopričesnika Adama u vremenu priprave za slavlje prve pričesti; 2. zbog prvotnoga plana da troje prvopričesnikâ s posebnim potrebama smjesti u crkvi u blizini roditelja te ih tako djelomice odvoji od ostalih prvopričesnika. Valja napomenuti da način župnika Asića da prvopričesnike za vrijeme Mise smjesti u prostor prezbiterija (svetišta) crkve oko oltara nije redoviti oblik i nije predviđen liturgijskim uputama. U pravilu prvopričesnici za pričest pristupaju iz crkvene lađe, tj. iz prostora za narod, bilo pojedinačno, bilo u pratnji roditelja - piše u priopćenju gdje se napominje kako im je žao što su sada svi napori koje Nadbiskupija ulaže u brigu i pomoć djeci i odraslima s posebnim potrebama i njihovim obiteljima, kompromitirani.

26. travanj 2024 04:28