StoryEditorOCM
ForumI U SVETOM FILIPU I JAKOVU DOGODIO SE SLIČAN SLUČAJ

Zbog pričesti dječaka s posebnim potrebama (11) i majku istjerala časna iz crkve, župnik je samo šutio...

Piše M.K.
2. svibnja 2017. - 23:37
ZD100506

Da crkva teško mijenja neke svoje nazadne i tvrde stavove, podsjeća jedan stari slučaj iz 2004. godine kada je časna u Svetom Filipu i Jakovu uskratila pričest dječaku (11). Njega i njegovu majku iz crkve je naočigled vjernika i mjesnog župnika grubo izbacila, onemogućivši mu tako primanje sakramenta pričesti, o čemu je tada pisala Slobodna Dalmacija.

Primanje svete pričesti za djecu koja su pohađala vjeronauk u trećem razredu osnovne škole u župnoj crkvi u Sv. Filipu i Jakovu trebao je biti uobičajen crkveni obred kakav se u to vrijeme događao gotovo u svakoj župi, međutim prometnuo se u skandal o kojemu je brujalo čitavo mjesto, a dopro je čak i do Zadra. Prema riječima majke dječaka, nju i njezinoga sina iz crkve je naočigled drugih vjernika i mjesnog župnika tada grubo izbacila časna sestra, onemogućivši mu tako primanje sakramenta pričesti i sudjelovanje na misi. To je izazvalo zgražanje mnogih vjernika koji su čin časne sestre doživjeli kao nasilni čin prema djetetu, a otežavajuća okolnost u svemu je i ta što je dječak imao teškoće u komunikaciji i školu pohađao prema specijalnom programu za djecu s teškoćama u razvoju, te što je obitelj bila socijalni slučaj.

Župnik, upitan nije li dijete ipak trebalo primiti pričest poput ostale djece s kojom je išlo na vjeronauk, te neće li ga to ekskomunicirati iz crkve, ali i iz društva, odgovorio je da se sakramenti ne mogu davati iz milosrđa, da to nisu bomboni, čokolada ili kupus da se dijele, te da ostala djeca neće maltretirati svoga nepričešćenoga vršnjaka, već da to mogu činiti samo "zločesti ljudi" koji koriste njega i njegovu obitelj za svoja razračunavanja.

- To dijete ne može dobiti sakramenat ako ne zna što taj sakrament znači. Ako dogodine shvati dobit će ga, a ako ne shvati niti dogodine, niti nikada, onda će ga Bog spasiti i bez sakramenata, jer inače bi to bila magija, a ne sveti sakramenti - poručio je tada svećenik novinarima.

Nakon mise ljudi su bili ogorčeni i svi su prepričavali taj incident. Svećenik je na propovijedi te nedjelje baš govorio o nasilju nad djecom u Keniji, a ispostavilo se da se pola sata prije toga dogodilo nasilje nad djetetom u crkvi. Obitelj je slučaj prijavila u Zadarsku nadbiskupiju gdje im je obećano da će ih primiti...

19. travanj 2024 15:43