StoryEditorOCM
ForumRODITELJI, PAZITE ŠTO RADE!

Zastrašujuća online igra stigla i u Hrvatsku? Misteriozni 'plavi kit' podmuklim izazovima i ucjenama nagovara djecu na samoubojstvo!

9. svibnja 2017. - 23:55
kit00

Bizarna samoubilačka “igra” Plavi kit, koja potiče mlade da tijekom 50 dana rješavaju razne izazove, a posljednji dan dobiju nalog svojeg “mentora” da si oduzmu život, posljednjih dana uznemirila je i hrvatske školarce.

Kako smo doznali iz više zagrebačkih osnovnih škola, djeca su preplašena zbog posljedica koje igra nosi, ponajviše pravilima koja upućuju na to da će netko ozlijediti njih ili njihove roditelje ne prihvate li izazov, piše Jutarnji list.
 
Iako se iz razgovora s roditeljima i učiteljima daje naslutiti da djeca kod nas nisu u tolikoj mjeri preuzela igru koja se povezuje s više od 130 samoubojstava u Rusiji te drugdje u Europi, sama pomisao na tu ideju prilično ih je uplašila.

O Plavom kitu priča se pod školskim odmorima, djeca nižih razreda čak su plakala u razredima te su pedagozi u pojedinim školama bili prisiljeni poduzeti određene mjere kako bi smirili učenike i objasnili im da se ne trebaju ničega bojati.

Drugašica preuzela igru

- Učenici u mojoj školi čuli su da je jedna drugašica skinula aplikaciju i počela igrati igru. Pravila igre u kojima se navodi da će netko ozlijediti njih ili njihove roditelje ne ispune li zadane zahtjeve među njih unijela je veliki nemir. Neki su čak i plakali. O svemu sam obavijestila pedagoga te s učenicima razgovarala o tome.

Objasnila sam im da nema realne opasnosti ako ne uđu u igru te sam im pokušala maknuti fokus s te teme koja ih je uznemirila. Nakon razgovora su shvatili da su se bezrazložno bojali - priča nam Tamara Vučković iz Osnovne škole bana Josipa Jelačića u zagrebačkom Podsusedu, gdje predaje engleski jezik.

Da su učenici preplašeni te da su putem raznih kanala počeli dobivati obavijesti o zastrašujućem trendu s interneta potvrdila nam je i Vesna Vrbanović Jančić, ravnateljica OŠ Pavleka Miškine iz Zagreba, gdje su još prošli tjedan imali sastanak sa stručnim službama, a jučer su poslali pisanu obavijest razrednicima.


 
Predavanja u školama

 - Stručna će služba uz prisutnost nastavnika u svakom razredu održati predavanje te će roditeljima biti poslano pismo upozorenja - kaže Vrbanović Jančić.

Djeca u adolescentskoj dobi sklona su eksperimentiranju i ne treba im takve ideje ni davati, smatra Melita Haluga, ravnateljica OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića.

- Mi djeci nismo govorili o tome niti spominjali taj slučaj jer se vodimo time da što se više o tome priča, veća je mogućnost da netko taj jezivi trend počne slijediti. No, zato sustavno provodimo stalne edukacije o ponašanju na internetu i elektroničkim medijima i to započinjemo dok su djeca još u nižim razredima. Imamo također edukacije za roditelje o ponašanjima na mreži - navodi ravnateljica.

Iako su neki roditelji i pedagozi razumno zaključili da je o ovako opasnim trendovima možda bolje ne govoriti kako se ne bi širila panika među najmlađima koje želimo zaštititi, psiholozi tvrde drugačije. Iznimno je teško nešto učiniti po pitanju prevencije širenja ovakvog oblika “igre” putem društvene mreže, no djecu je svakako važno uputiti u situaciju.

- Važno je razgovarati s djecom jer će djeca prije ili poslije doznati o čemu je riječ, a ako takve informacije dobiju od vršnjaka, moguće je da će se još više uznemiriti. Premda, to što su uznemireni nije loše jer shvaćaju ozbiljnost situacije, ozbiljnost te igre u koju onda svjesno neće ni ulaziti. Moja poruka roditeljima jest: ne izbjegavajte tu temu, dajte svojoj djeci informacije i dopustite im da ih procesuiraju.

U slučaju da primijetite da je dijete upoznato ili se uključilo u neke opasne izazove na društvenim mrežama, poput Plavog kita, porazgovarajte s njime o tom fenomenu, objasnite što je to i ukažite na manipulativnu prirodu igre. Svakako imajte nadzor nad korištenjem interneta, posebice kod manje djece koja imaju slabiju sposobnost rasuđivanja ili kod onih koja imaju manje samopouzdanja i povodljiva su.

Vaša djeca nikad nisu prestara za nadzor. Imajte na umu da stalno potičete djecu da imaju slobodu da vam se povjere i kažu što ih tišti, odnosno da date jasnu poruku da ćete biti uz dijete bez obzira na to što se događa - kaže psihologinja Kristina Bačkonja.

 

Prijavite policiji

U ured dječje pravobraniteljice, kako doznajemo, zasad nije stigla nijedna prijava ili upit o zabrinjavajućoj igri, no pravobraniteljica Ivana Milas Klarić upozorava da svaku prijetnju ili uznemirujuću poruku treba prijaviti policiji.
- Zasad o tome imamo spoznaje samo kroz medije, nismo se susreli s konkretnim prijavama.

S obzirom na uznemirujući sadržaj navedene “igre” i opasnosti koje se, prema medijskim napisima, s time povezuju, preporučujemo svima koji se susretnu s uznemirujućim porukama ili prijetnjama na internetu da o tome svakako obavijeste policiju - kaže pravobraniteljica Ivana Milas Klarić.

Ujedno poziva roditelje i nastavnike da porazgovaraju s djecom o mogućim rizicima i podsjete ih na nužni oprez pri komuniciranju putem društvenih mreža, kao i da ohrabre djecu da im se povjere ako se susretnu s neprimjerenim ili zastrašujućim porukama.

20. travanj 2024 09:50