StoryEditorOCM
ForumOVAJ ČOVJEK JE TRI GODINE UZIMAO MIROVINU SVOJE UMRLE MAJKE:

„Nitko iz HZMO-a me nikada nije kontaktirao, a ja jednostavno nisam razmišljao o tome!“

Piše SD
11. svibnja 2017. - 17:09
8698859

Ivica Marjanica (58) zvani Lasac iz Ljubitovice oštetio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje za 101 tisuću kuna jer im nije prijavio smrt svoje majke Nediljke koja je umrla 2012. godine, pa je podizao njenu mirovinu pune tri godine koju je HZMO slao na pokojničin račun ne znajući da je ona umrla, piše Slobodna Dalmacija.

Smatra to Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je podiglo optužnicu protiv Marjanice za kazneno djelo prijevare tereteći ga da od 1. siječnja 2012. do 31.prosinca 2015. u nakani da se neosnovano okoristi u velikom iznosu nije HZMO-u Područnoj služba Split prijavio smrt svoje majke Nediljke, pa su ovlaštene osobe HZMO-a Područne službe Split nastavile vršiti isplate mirovine na njen račun u ukupnom iznosu od 101.236 kuna,koji novac je Marjanica kao opunomoćenik po računu pokojne uzeo za sebe i zadržao oštetivši za taj iznos HZMO.

Marjanica je tijekom postupka koji je prethodio optužnici rekao da nije znao za postupak odjave pokojne majke,a kada je vidio da svaki mjesec na njen račun stiže pokojničina mirovina, on je jednostavno podizao novac jer je lošeg imovnog stanja. Rekao je kako ga nitko iz HZMO-a nikada nije kontakitrao, a nije zvao ni on njih "jer jednostavno nije razmišljao o tome".

HZMO je protiv njega vodio parnični postupak pred Općinskim sudom u Splitu radi isplate cjelokupnog dugovanja te je taj postupak završen u studenom 2016. sudskom nagodbom u kojoj se Marjanica obavezao vratiti sav isplaćeni novac HZMO-u s pripadajućim kamatama, ali do danas nije izvršio uplatu nit manjeg dijela duga, tako da je dug ostao isti.

- Nisam isplatio ništa HZMO-u jer mi jedna ženska osoba s kojom sam imao poslovni odnos duguje 150 tisuća kuna koji mi je trebala dati do kraja prošle godine, a kako to nije učinila, nisam imao kako podmiriti dug. Gospođa je isplaćivala svoje kreditne obaveze prema banci dok je mogla, a onda je i meni banka po ugovoru svaki mjesec odbijala oko 460 eura i to me je dovelo do bankrota. Taj dug mislim vratiti HZMO-u isti tren kada dobijem taj novac". rekao nam je Marjanica.

23. travanj 2024 15:35