StoryEditorOCM
ForumNAŠLI IH POMOĆU NJUŠKALA I E-BAYA

Pet zaposlenika HRT-a krali kamere i drugu opremu, svi su uhićeni!

Piše Zadarski.hr
16. svibnja 2017. - 19:38
1494946723DSC_0001

Zahvaljujući suradnji Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske otkriveno je i privedeno više zaposlenika Hrvatske radiotelevizije koje se dovode u vezu s nestankom kamera i druge opreme Hrvatske radiotelevizije, priopćio je HRT, a prenosi portal 100posto.hr.

Zagrebačka policija je izvijestila kako su nakon pretraga domova i drugih prostorija uhitili pet osoba (starih 41, 47, 48, 53 i 40 godina) zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Riječ je o opremi čiji je nestanak uočen još tijekom prošle godine.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, Sektora kriminalističke policije, u studenom i prosincu 2016. godine zaprimili su dvije kaznene prijave s HRT-a zbog sumnje da je od 19. rujna 2014. do 7. listopada 2016. godine iz prostorija ustanove nestalo pet kamera i veća količina razne tehničke opreme (mikrofona, tonskih mikseta, stativa, monitora i drugog) pri čemu je HRT-u pričinjena milijunska materijalna šteta.

Policija je priopćila kako je u višemjesečnom operativnom postupanju poduzeto niz mjera i radnji, a u sklopu pretraga domova i drugih prostora, poslovnih prostora, osobnih vozila, računala, memorijskih kartica, korisničkih računa elektroničke pošte, korisničkih računa na internet stranicama www.ebay.com i www.njuskalo.hr, pronađeni su podaci koji su upućivali da su dvije kamere putem eBay portala prodane u Australiju i Republiku Češku, svaka za iznos od 6 tisuća eura.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je prvoprijavljeni 41-godišnjak kao zaposlenik javne ustanove tijekom 2015. i 2016. godine, iskoristio položaj odgovorne osobe za stanje imovine te otuđio i protupravno prisvojio audio i video opremu koju je potom prodavao drugim osobama s područja grada Zagreba i Zaprešića.

Također se sumnja da je krivotvorio potpise na inventurnim listama čime je lažno prikazivao stvarno stanje audio i video opreme, nakon čega je tako lažno sačinjene popisne liste predao predsjedniku Centralne inventurne komisije s ciljem razduživanja, a sve kako bi sakrio stvarno stanje sredstava i činjenicu da je protupravno prisvojio navedenu opremu, čime je sebi pribavio neutvrđenu imovinsku korist, a javnoj ustanovi prouzročio znatnu štetu u iznosu od najmanje 1.098.681,38 kuna. 

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja prvoosumnjičeni, uz posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, bit će 17. svibnja 2017. doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok će ostali uhićenici biti obuhvaćeni kaznenom prijavom redovnim putem.

U nastavku kriminalističkog istraživanja također će protiv 46-godišnjakabiti redovnim putem podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo pronevjere na štetu javne ustanove.

Sadašnje Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije ističe kako je uložilo krajnje napore kako bi se u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske što prije otkrili počinitelji te riješio ovaj slučaj.

Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije također je odlučilo žurno promijeniti organizaciju i procese kako se takvi slučajevi više ne bi događali na Hrvatskoj radioteleviziji. U daljnjoj istrazi utvrdit će se konačna visina nastale štete te će se o tome pravodobno izvijestiti javnost.

 

26. travanj 2024 08:18