StoryEditorOCM
ForumKATARINA POKRIVAČ O NAJTEŽIM OBITELJSKIM DANIMA:

'Nikola prima kemoterapiju, a Nika i ja ga čuvamo doma'

Piše Petra Plivelić / Jutarnji list
8. lipnja 2017. - 17:47
pokrivac

Nikola sada puno bolje podnosi kemoterapije nego prethodna dva puta. Sa svakim liječenjem mijenjaju mu lijekove koji imaju različite nuspojave. 

Recimo, sada mu se samo često spava, dok smo prošle godine prolazili veliku muku jer je teško podnosio kemoterapiju, pala mu je kosa i u kratkom razdoblju izgubio 10 kilograma - govori nam Katarina Pokrivač, supruga nogometaša Nikole Pokrivača (31) koji ovih dana prima kemoterapiju u KBC-u Zagreb jer mu se vratio Hodgkinov limfom, karcinom limfocitnog tkiva, koji se prvi put pojavio prije dvije godine.

- Prošle godine od svibnja do studenoga prolazili smo pakao. Tada je nakon kemoterapija moj suprug išao na autolognu transplantaciju matičnih stanica koja je provedena u KB-u Merkur i najdulje je bio u bolnici - prisjeća se Katarina.

Nikola je tada morao biti u izolaciji jer mu je imunitet jako pao.

Izgubio kilograme i kosu

- Da sam samo kihnula pokraj njega, mogla sam ga ubiti jer je bio vrlo osjetljiv. Tada je bio smješten u posebnoj bolničkoj jedinici za izolaciju. Ondje se zrak posebno filtrira, hrana se specijalno priprema kako bi se smanjila mogućnost unosa bakterija koje bi mu mogle naštetiti, a posjete su dopuštene samo onda kada mu je stanje bilo dovoljno stabilno, a vrijednosti na zadovoljavajućim razinama. Zato ga ne bi vidjela po nekoliko dana - rekla je supruga našeg bivšeg reprezentativca.

- Posljednja transplantacija bila je posebno teška - kaže nam i zastaje.

- Svaki dan ovaj tjedan ide na kemoterapije, a potom ima tri tjedna pauze. U međuvremenu mi doma pazimo da strogo miruje - nastavlja Katarina te dodaje kako se pripremaju na novu transplantaciju na Rebru ako, odnosno kada pronađu donora.

Upravo je ona, uz kćerkicu Niku, najveća podrška našem nogometašu, bivšem igraču Varteksa, Dinama, Monaca, Red Bull Salzburga, Intera, Rijeke, Šahter Karagandija i Slaven Belupa.

- Nika je prošle godine bila jako mala pa nije bila svjesna problema kroz koje smo prolazili, a sada, s gotovo tri godine, već polako shvaća. Kada Nikola dođe s kemoterapije sa zavojima od igala i infuzije, svjesna je da je bolestan. Tražila nas je da joj kupimo liječnički pribor kako bi ga mogla izliječiti. Sad ga ona pika i sluša stetoskopom - prepričava nam brižna mama.

Kaže da im je prvo suočavanje s bolešću, u vrijeme dok je Nika imala tek nekoliko mjeseci, bilo najteže. Nisu znali što očekivati i kakva je to bolest.

- Svi drugačije proživljavaju borbu s limfomom i većina se ljudi odmah izliječi. Nikola se dva puta vratio nogometu, i to vrlo brzo. Inače, oporavak traje i po godinu dana, a on je već za mjesec dana po svim parametrima bio zdrav i spreman za teren - napominje Kristina, koja je s rođenim Međimurcem u braku već tri godine.

- Nije nam ni palo na pamet da bi se bolest mogla vratiti - zaključuje.

Pronašao snagu

Kaže da su drugi put s iznenađenjem dočekali vijest o povratku bolesti, ali su se odmah uhvatili u koštac i hrabro podnijeli sedam mjeseci borbe.

- Kada je početkom svibnja doznao da se bolest još jednom vratila, Nikola je prvo bio u šoku, a i ja zajedno s njim. Jedno vrijeme je bio potpuno obeshrabren i došlo mu je da odustane od borbe, no na koncu je pronašao snagu - rekla nam je Katarina, koja kaže da su posebno zahvalni na velikoj podršci koja pristiže sa svih strana.

- Dobili smo na stotine poziva i poruka, ​a najviše ih stiže iz Međimurja, s obzirom na to da je Nikola rođen u Sv. Martinu. Veliku podršku Nikoli pruža i bivši reprezentativac Ivan Klasnić, koji i sam čeka drugu transplantaciju bubrega - dodaje.

Obitelj se testirala

Inače, Zaklada Ana Rukavina sutra će u suradnji s Nogometnim klubom Varaždin te Općinom Sveti Martin na Muri održati dvije akcije upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija u Varaždinu održat će se  sutra na gradskom stadionu NK Varaždina od 10 do 12 sati, a u Nikolinu rodnom Svetom Martinu na Muri od 15.30 do 17.30 sati u prostorijama Općine Sveti Martin na Muri.

“Ove akcije upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina organizira potaknuta teškom životnom pričom našeg nogometnog reprezentativca kojem je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži, ali i za sve oboljele osobe diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem”, priopćeno je iz Zaklade. U registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina, a proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Upisom u Hrvatski registar može se pomoći teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

- Čim smo doznali da mu se bolest treći put vratila, znali smo da mora na donorsku transplantaciju jer, s obzirom na to da drugi nisu djelovali, to je sljedeći način liječenja - rekla je Katarina. Obitelj se testirala, no nisu kompatibilni. Stoga je Nikola upisan u Registar, ali još mu nije pronađen donor.

- Nadamo se da će akcije Zaklade Ana Rukavina biti uspješne jer Nikoli donor treba što prije. Osim toga, istupili smo u javnost jer smo željeli osvijestiti druge da je ovo ponekad jedini način za dobivanje bitke za život, kako za Nikolu, tako i za druge oboljele - apelira Katarina.

Nikola, koji je u reprezentaciji upisao 15 službenih nastupa, u dresu zagrebačkog Dinama osvojio je po dva naslova prvaka i kupa Hrvatske, a stigao je i do inozemnog trofeja u dresu Red Bull Salzburga, danas dane provodi na relaciji između Rebra i stana u Zagrebu, a društvo mu prave dvije najvjernije paziteljice - supruga i kći, Katarina i Nika.

16. travanj 2024 10:06