StoryEditorOCM
ForumNOVA HAPŠENJA ZBOG VULGARNOG VRIJEĐANJA JANICE

Među privedenima i dvojica maloljetnika, policiji pomogle snimke incidenta objavljene na internetu

11. lipnja 2017. - 15:13
plenkovic_hoo19-130317

Splitska je policija u nedjelju dovršila kriminalističko istraživanje nad ukupno 12 osoba, među kojima je dvoje maloljetnika, osumnjičenih da su u subotu na trajektu koji je iz Splita plovio za Supetar na Braču, a onda i u trajektnoj luci verbalno napadali i vulgarno vrijeđali najtrofejniju hrvatsku sportašicu i državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić (35), i svi će danas biti privedeni na Prekršajni sud u Splitu. 

Policija je priopćila da je "dovršeno kriminalističko istraživanje nad 12 osoba, od kojih su dvije maloljetne, te je utvrđena sumnja da su u suboti, 10. lipnja, na trajektu koji je plovio na relaciji Split-Supetar, te po izlasku s trajekta, narušavali javni red i mir na štetu 35-godišnjakinje i još dvije ženske osobe u dobi od 40-godina, s kojima se nalazila u društvu. Protiv navedenih osoba podneseni su Optužni prijedlozi, zbog prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a tijekom dana će biti dovedeni na Prekršajni sud", stoji u priopćenju splitske policije.

Kako Hina neslužbeno doznaje proslavljena hrvatska skijašica, olimpijka, državna tajnica Janica Kostelić se prilikom izlaska s trajekta nalazila u službenom vozilu Ministarstva s još dvije 40-godišnje žene.

Skupina mladića, među kojima je najstariji imao 27 godina, a dvojica najmlađih nepunih 18, na trajektu je okružila vozilo u kojem su bile njih tri,  te su državnu tajnicu Janicu Kostelić verbalno napadali i vulgarno vrijeđali, a kada su u luci u Supetru izišli s trajekta skupina mladića na obali je nastavila s vrijeđanjem. Dio građana koji se ondje našao, bilo je i stranih turista, uključio je kamere svojih mobilnih aparata, te ih nedugo nakon toga objavili na internetu što je policiji pomoglo da otkriju počinitelje verbalnih napada.

Po dolasku u Supetar državna tajnica Janica Kostelić verbalne napade prijavila je policiji.

Do 22 sata uhićena su petorica osumnjičenih, dva sata kasnije još jedan, a do jutra policija je privela preostalu šestoricu. Policija za sada ne navodi detalje o identitetu privedenih. Policijski izvidi su u tijeku.

Proslavljena sportašica, državna tajnica Janica Kostelić na otok Brač je doputovala zbog finala teniskog turnira Croatia Bol Open, ali je nakon incidenta napustila Brač i vratila se u Zagreb. Medijima je po povratku u Zagreb izjavila da se na Braču nije osjećala sigurno.

Neslužbeno se doznaje kako je na Braču u tijeku malonogometni turnir zbog kojeg je grupa mladića trajektom i stigla na taj otok.

Verbalne napade na Janicu Kostelić najoštrije osudili Vlada RH i HOO

Verbalne napade i uvrede upućene državnoj tajnici Janici Kostelić sinoć je oštro osudila Vlada Republike Hrvatske, istaknuvši kako su one "izraz nepoštivanja i prema njezinim športskim uspjesima, ali i njezinoj aktualnoj dužnosti, unatoč naporima koje čini u uspostavi pozitivnih trendova u hrvatskom športu".

Zbog incidenta je u nedjelju reagirao i Hrvatski olimpijski odbor (HHO) koji je istaknuo da je "ponašanje skupine muškaraca koja je na Braču dočekala i vrijeđala Janicu Kostelić, državnu tajnicu za sport, sramotno i neprihvatljivo u civiliziranom društvu. "

"Janica je najtrofejnija hrvatska sportašica svih vremena. Zahvaljujući njezinim pobjedama hrvatska se himna puno puta svirala u svijetu, a hrvatska se zastava vijorila na najvišem jarbolu i zbog toga zaslužuje naše poštovanje. No, prije svega zaslužuje poštovanje kao žena i kao takva ne smije biti meta ovakvih divljačkih ispada. Kukavičko ponašanje kakvo se dogodilo na Braču, gdje se veća skupina muškaraca okomila na jednu ženu - sportašicu i državnu dužnosnicu - nema nikakve veze s odanošću svom sportskom klubu već je samo krinka za huliganizam koji treba odvojiti od sporta i kažnjavati", istaknuo je HOO.

Inače, ovo je drugi izgred i napad na sportske djelatnike u samo nekoliko dana na otoku Braču. Prvi se dogodio u Bolu, kada je u srijedu 22-godišnji mladić napao savjetnika Dinama, Zdravka Mamića, snažno ga udarivši s leđa šakom u potiljak, a od siline udarca Mamić je pao u more.

Napadača su uhvatili Mamićevi prijatelji i zadržali ga do dolaska policije. Dan kasnije je na Prekršajnom sudu kažnjen mjerom opreza zabrane približavanja Zoranu Mamiću kao i kontaktiranja s njim. U slijedećih mjesec dana Prekršajni sud trebao bi donijeti odluku hoće li mu, po prijedlogu policije, izreći jednomjesečni zatvor.

20. travanj 2024 10:58