StoryEditorOCM
ForumANALIZIRAMO AMNEZIJU LUKE MODRIĆA

Kapetan reprezentacije 'zeznuo' USKOK i prokrčio Mamiću put prema oslobađajućoj presudi

16. lipnja 2017. - 00:08
osijek

Spektakularna amnezija Luke Modrića, kapetana hrvatske nogometne reprezentacije, otežala je USKOK-ovu poziciju u slučaju protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara.

Modrić se u ponedjeljak na osječkom Županijskom sudu nije mogao sjetiti gotovo ničega iz vlastita iskaza u kojem je, ne tako davne nedjelje 30. kolovoza 2015. godine, u zagrebačkom sjedištu USKOK-a, iscrpno objašnjavao kako je sa Zdravkom Mamićem dijelio novac od svoga transfera.

USKOK-u je otežano jer će sud dati prednost onome što je nogometaš kazao na sudu, pred tužiteljima, optuženikom i obranom, a tužitelji su, kako doznajemo, težište u dokaznom postupku stavljali upravo na iskaze igrača. Kada Modrić kaže da se ničeg ne sjeća, on Mamiću krči put prema oslobađajućoj presudi.

Što će govoriti Dejan Lovren, također bivši nogometaš Dinama i svjedok na suđenju, nažalost ne znamo, jer je Mamić jučer u sudnici imao jedan od performansa u kojem je otkazao punomoć odvjetnicima pa je rasprava odgođena.

Vratimo se Modriću: u USKOK-ovu je sjedištu tvrdio da je aneks ugovora kojim je dobio dio novca od svog transfera potpisan naknadno te da je riječ o novcu isplaćenom Dinamu.

Na suđenju je negirao i jedno i drugo. Sada veli kako nikad nije rekao da je aneks potpisan nakon njegova odlaska u Tottenham te da je mislio kako u USKOK-u govori o "podjeli novca između Mamića i mene temeljem građanskog ugovora, a ne o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i mene“. Ta je razlika jako bitna Mamićevoj obrani, jer ako se dijelio novac temeljem građanskog ugovora, onda štete za Dinamo nema.

Prema USKOK-ovoj optužnici, Mamić je, zajedno s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Vrbanovićem i poreznikom Pernarom oštetio Dinamo za skoro 116 milijuna kuna, ali i državni proračun za 12,5 milijuna kuna. Pritom je, smatraju tužitelji, zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegov brat Zoran 38,1 milijun kuna. Mamić je, navodno, novac izvlačio u formi fiktivnih provizija za posredovanje kod transfera nogometaša.

 


Modrićev je iskaz, s USKOK-ova gledišta, bio divan i, za razliku od svjedočenja u ponedjeljak, vrlo iscrpan. Slavni veznjak prisjetio se da je krajem 2008. godine dogovoren njegov prelazak iz Dinama u Tottenham za 21 milijun eura, a novac je u cijelosti trebao pripasti zagrebačkom klubu.

Prije odlaska, potpisao je raskid ugovora u kojem je naveo da nema materijalnih i financijskih potraživanja prema Dinamu. Bio je, svjedočio je, presretan što odlazi u novi klub, a imao je i ogromno povjerenje u Mamića pa je raskid potpisao a da ga nije ni pročitao. Ipak, Mamić mu je, kako je istaknuo, "u više navrata obećao“ da će dobiti dio novca od transfera, samo što to nikad nisu "stavili u pisanu formu, već je to bio naš usmeni dogovor“, kazao je Modrić.

Nakon nekog vremena ponovno se obratio Mamiću koji mu je rekao da će "formalno dobiti 50 posto od transfera i to je negdje oko 10,5 milijuna eura, ali da ću od tog iznosa dobiti samo manji dio i to za zasluge koje sam ostvario igrajući za Dinamo“, pričao je reprezentativni kapetan.

Potom je, prema njegovim navodima, sklopljen "aneks ugovora o profesionalnom igranju između mene i NK Dinama temeljem kojega meni pripada 50 posto transfera. Zdravko Mamić tada mi je objasnio da je nužno da potpišem taj aneks kako bih mogao dobiti dio novca od ostvarenog transfera u Tottenham. Mislim da mi je Zdravko Mamić donio na potpis navedeni aneks, a koliko se sjećam meni nije dao primjerak aneksa“, tumačio je Modrić te dodao kako su potom potpisali i ugovor o podjeli njegove polovice po kojem mu je pripao manji dio od oko 1,9 milijuna eura, dok je ostatak zadržao Mamić i to zbog "ulaganja u Modrićev nogometni razvoj“.

Nogometaš se prisjetio da je u nekoliko navrata, kad je novac iz Dinama sjeo na njegov račun, odlazio u banku s nekim od članova obitelji Mamić te im je na ruke davao gotovinu.

Na sudu je, pak, promijenio priču i cijeli aranžman s Mamićem sveo na privatni odnos.

24. travanj 2024 14:54