StoryEditorOCM
ForumU HRVATSKOJ CVIJETA TRŽIŠTE MEMORABILIJA IZ NDH

Ustaška kapa prodana za 1500 kuna, za čizme se traži 5000!

Piše Slobodna Dalmacija
19. lipnja 2017. - 21:55
8834270

Nakon više od tjedna licitiranja konačna cijena koju je na popularnom servisu aukcije.hr dostigla "originalna ustaška kapa" popela se na 1459 kuna! Ovaj predmet, za koji je teško procijeniti je li kupljen od strastvenog kolekcionara vojne memorabilije ili osobe koja je emotivno vezana za ovu sramotnu epizodu hrvatske povijesti, na tržište je stavio prodavatelj iz Nove Gradiške potpisan nadimkom "darcar".

Zanimljivo je da je nadmetanje krenulo od samo jedne kune uz poruku kako se za "ovaj predmet iz moje osobne kolekcije može licitirati sad i nikad više".

– Nije u pitanju replika niti filmski rekvizit, a zbog cijene koju očekujem da će postići ovaj muzejski i super očuvan komad, točnije ustaška kapa iz razdoblja NDH, molim samo ozbiljne kupce i one koji nakon isteka u roku od 24 sata mogu izvršiti uplatu da daju ponude – napisao je u oglasu prodavatelj, a skepticima je kao dokaz svoje ozbiljnosti priložio i fotografiju uniforme Hitlerova vojnika s pripadajućim obilježjima, no za nju je napomenuo kako "nije na prodaju".

Iako je "darcar" naglasio da neće odgovarati na pitanja jer je "preko vikenda u rodnom mistu i nema doticaja s internetom', pojavili su se upiti oko toga je li znak na kapi originalan, ima li moljaca, kao i daje li garanciju povratka novca ako bi se pod UV lampom otkrilo da kapa nije autentična.

Replike su zabranjene

Nakon nekoliko dana ipak je stigao odgovor.

– Stojim iza toga da je original i da u njoj nema moljaca, da ima sigurno bi je odavno oštetili, da ne kažem pojeli. Sve ostalo je vaša dobra volja i procjena koliku će cijenu postići. Poštujmo pravila aukcija koja ne navode da se bilo koji predmet treba dodatno slati na ekspertizu ma koliko on na kraju završio. Zapravo ovdje ja jedini riskiram jer sam stavio vrhunski i vrijedan predmet (na licitaciju, op.a.) od samo 1 kune – tvrdi prodavatelj.

Originalnost predmeta, kao i pravila kod oglašavanja ovakvih predmeta, pokušali smo potvrditi kod vlasnika aukcijske stranice.

– Autentični povijesni predmeti se smiju prodavati, no replike izrađene nakon povijesnog razdoblja II. svjetskog rata nisu dozvoljene za postavljanje na prodaju. Predmete koji su u suprotnosti s Pravilima prodaje, tj. zakonskim propisima Republike Hrvatske, uklanjamo. Redovno pratimo aktivnosti korisnika, kako bi sigurnost sudjelovanja svih članova bila na najvišoj mogućoj razini – kazao nam je Siniša Moškov iz tvrtke Aukcije Zagreb d.o.o., koja od 2003. godine djeluje na stranici aukcije.hr.

Nemoguće je procijeniti kolika je prava vrijednost ovog predmeta.

– Za kolekcionarske predmete, osim za filateliju i numizmatiku, u principu ne postoje kataloške cijene, pa prodajna cijena ovisi isključivo o interesu kupaca i spremnosti koliko će oni izdvojiti za popunjavanje svoje kolekcije tim predmetom. No valja naglasiti da predmeti za prodavatelje osim stvarne imaju i emotivnu vrijednost, pogotovo ako je zbirka skupljana godinama.

Razlozi za prodaju su najčešće promjena interesa sakupljača, prodaja viška kako bi se nabavio neki drugi predmet koji nedostaje u zbirci, a, nažalost, i financijska situacija prodavatelja nerijetko utječe na donošenje odluke o prodaji dugo sakupljanih predmeta – otkriva nam Moškov.

I Tito je popularan

Na stotine je predmeta iz ovog razdoblja hrvatske povijesti u ponudi, u trenutku pisanja ovog teksta čak njih 2350, a uz novčanice, markice, pisma, razglednice, dokumente i časopise primjećujemo i početnu cijenu za redarstvenu knjižicu iz NDH od 399 kuna, a iz istog perioda oštećena fotografija nazvana "Mladi ustaša s ponosnom majkom" prodana je za 123 kune.

Za tek nešto nižu cijenu, 117 kuna, prodana je "Izjava o rasnoj pripadnosti", kojom se za vrijeme NDH dokazivalo "tko je arijevac, a tko nije".

- U pitanju je jako zanimljiv dokument napisan 23. lipnja 1941. godine, a odnosi se na Slavišu Koščevića, vjećnika Sudbenog stola u Karlovcu - stoji u oglasu.

No nije jedino NDH razdoblje koje dobro 'kuri' na tržištu, primjerice za zlatnik s likom Josipa Broza Tita, koji teži 8 grama, a izdan je u povodu 30 godina oslobađanja Jugoslavije i pobjede nad fašizmom, u trenutku pisanja ovog teksta nudilo se 1960 kuna. Dosta pak lošije stoji austrougarska ratna medalja, Franz Joseph i Wilhelm II. s originalnom vrpcom uz natpis "Einigkeit macht stark" (Jedinstvo je snaga) za koju je ponuđeno tek 9 kuna.

U Hrvatskoj udruzi kolekcionara bajoneta "Trolist", potvrdili su nam da su vidjeli izlistanu "ustašku kapu", no po njima teško je procijeniti je li u pitanju original.

- Na tržištu se jako rijetko pojavljuje takav originalan predmet, recimo jednom u 5 do 10 godina. I iskreno, da me zanima ta vrsta predmeta, ne bi mi bio problem platiti je 1200 kuna, jer želja svakog od kolekcionara da posjeduje pojedini predmet jedini je kriterij kod određivanja cijene. No, treba biti iznimno oprezan, jer na tržištu je previše krivotvorina s čime se i mi kao udruga svakodnevno borimo – kazala nam je neslužbeno kontakt osoba ove udruge, koja se kao i još nekolicina ljudi iz struke koje smo kontaktirali, nije htjela miješati u temu kada bismo spomenuli NDH memorabilije koje se nalaze na aukcijama.

– Meni ta kapa primjerice ne znači apsolutno ništa, za nju ne bih dao niti kunu. Eventualno bih je kupio da je mogu zamijeniti za neki predmet koji je meni zanimljiv. No to vam je sve od kolekcionara do kolekcionara, ako se netko specijalizirao za memorabilije iz NDH onda mu originalni primjerak kape vojnika iz tog razdoblja ima veliku vrijednost – kazao nam je ipak, Eduard Magazin, tajnik udruge kolekcionara predmeta i starina „Starinar“ koja sjedište ima u Zadru.

Kazuje nam kako se kupnja i prodaja u njihovim krugovima posljednjih godina gotovo u potpunosti preselila na internet, dok je okupljanja i specijaliziranih sajmova sve manje. No, i kako je upravo internet mjesto na kojem su cijene varljive i često nerealne.

- U novije vrijeme najviše se traže predmeti vezani za Domovinski rat, od medalja do spomenica. Ali velik interes vlada i za svim povijesnim razdobljima naše države, od Austro-Ugarske, Prvog i Drugog svjetskog rata, preko NDH i fašizma, do razdoblja Jugoslavije – otkriva nam tajnik „Starinara“.

 

14. travanj 2024 12:08