StoryEditorOCM
ForumOVO KAO DA NIJE NA ZEMLJI:

Pogledajte 14 najopasnijih prometnica na svijetu!

Piše 100posto.hr
21. srpnja 2017. - 19:58
1500636908cetrnaest

Ljubitelji adrenalina i zabavnih parkova, vjerojatno bi uživali u putovanju ovim cestama i putovima. Za prolazak ovim rutama, treba vam mnogo hrabrosti, ludosti i sreće, za neke puteve ne vrijede osiguranja, na nekim cestama policija pregledava imate li sve potrebno za preživljavanje u divljini, neki rade samo ljeti. Ovo je 14 najstrašnijih prometnica na svijetu, donosi 100posto.hr.

Tunel Guoliang, Kina

Tunel Guoliang u Kini dugačak je 1.2 kilometra, izgrađen je duž planinskog lanca i vodi do istoimenog sela. Nastao je 70-ih godina. Stanovnici sela sami su prokopali tunel i prozore, koristeći samo ručni alat. Širina tunela je samo četiri metra, tako da vozači moraju biti jako oprezni.

Maeklong tržnica, Tajland

Na prvi pogleda Maeklong željeznička tržnica nalikuje na stotine drugih tajlandskih tržnica, sve dok se ne začuje zvižduk vlaka koji prolazi ravno između tezgi. Trgovci miču i sebe i robu, povlačeći se u šatore ispred nadolazećeg vlaka koji se kreće brzinom od 15 kilometara na sat.

Cesta Yungas, Bolivija

Cesta Yungas povezuje gradove La Paz i Coroico. Put se spušta od 3300 metara nadmorske visine na 360 metara i formira brojne zavoje. Iako je cesta vrlo uska na njoj se i kamioni uspiju mimoići, no samo ako jedan stane sa strane.

Eyre autoput, Australija

Na prvi pogled teško se može zamisliti da je autocesta stvarno opasna. No broj nesreća na ovoj 1600 kilometara dugoj prometnici je zbilja ogroman. Razlog je jednostavan, okruženje je toliko monotono da vozači zaspu za volanom.

Pruga "Vražji nos", Ekvador

Pruga "Vražji nos" izgrađena je na istoimenoj klisuri na visini od 800 metara. Do nedavno su se turisti smjeli voziti na krovu vagona, no danas je to zabranjeno.

Željeznički most Pamban, Indija

Pamban most povezuje kopneni dio Indije i istoimeni otok. Jak vjetar oštetio je most 1964. Zato sad ako jačina vjetra nadmaši brzinu od 55 kilometara na sat, vozač vlaka dobiva posebno upozorenje o mogućoj opasnosti.

Autocesta Karakoram, Pakistan i Kina

Dugačka 1300 kilometara, Autocesta Karakoram najviša je međunarodna autocesta. Jedan od njezinih dijelova nalazi se na više od 4600 metara nadmorske visine. Ljetne monsunske kiše često uzrokuju odrone. Zimi je autocesta zatvorena zbog vremenskih uvjeta i mogućih lavina.

Prolaz du Gois, Francuska

Ovaj poznati prolaz povezuje otok Noirmoutier s francuskim kompom. No, tijekom plima potpuno je prekriven s čak četiri metra mora iznad sebe. Vozači onuda mogu proći samo dva put na dan.

Autoput Leh-Manali, Indija

Leh-Manali autoput prolazi kroz nekoliko visokih planinskih prolaza, smještenih na visini od četiri do pet kilometara. Jezivo je uska, ali to ne sprečava lokalne vozače da jure velikom brzinom.

Tianmen planinska cesta, Kina

Cesta dugačka 11 kilometara ima 99 zavoja, vodi do planine Tianmen gdje se nalazi budistički hram. Na nekim dijelovima udaljenost između dva zavoja manja je od 200 metara, vozači stoga, moraju biti jako oprezni.

Cesta kroz Salar de Uyuni, Bolivija

Cesta kroz slanu pustinju Salar de Uyuni nalazi se 3650 metara nadmorske visine. Izgled okoline je toliko neobičan da se lako izgubiti, a mobiteli su na tom području gotovo neiskoristivi. Iako je posjet pustinji siguran ako idete s nekom organiziranom grupom, bolje izbjeći odlazak tamo u vlastitom aranžmanu, pogotovo jer temperatura po noći padne 30 stupnjeva ispod nule.

Cesta preko Kanjona Skippers, Novi Zeland

Brojne rupe i klisure, strme nizbrdice, nagli zavoji, viseći mostovi i suženja ceste je ono što će dočekati svakog posjetitelja Kanjona Skippers. Lokalni vlasnici rent-a-car servisa uopće ne pokrivaju osiguranje za one koji odluče proći tom rutom.

Autoput James W. Dalton, Aljaska

Samo 175 od 666 kilometara, autoputa s Aljaske prekriven je asfaltom, ostatak se vozite po šljunku. Postoje samo tri naselja, tri benzinske crpke i samo jedan medicinski centar duž cijelog autoputa. Lokalna policija kod svakog vozača koji krene cestom provjerava imaju li sve potrebno za preživljavanje u teškim vremenskim uvjetima na Aljasci.

"Vlak u oblacima", Argentina

Na pruzi dugoj 217 kilometara, vlak prolazi kroz 21 tunel, preko 42 mosta i vijadukta, dvije spirale i još dvije cik-cak dionice. Romantičan naziv taj je put dobio zbog visine na kojoj je pruga izgrađena, vlak na nekim dijelovima doslovno prolazi kroz oblake.

 

20. travanj 2024 18:36