StoryEditorOCM
ForumTOPLINSKI UDAR BLIŽI SE KRAJU, USKORO STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA

Dolaze nam kiša i grmljavina!

Piše Zadarski.hr/ Jutarnji.hr
22. srpnja 2017. - 14:20
aaaaa

U Hrvatskoj, posebice u unutrašnjosti, u tijeku je neugodan toplinski val koji donosi temperature zraka i do 37 Celzijevih stupnjeva u hladu.

Kako prognozira Državni hidrometeorološki zavod, u subotu nas očekuje još jedan sunčan, vruć i sparan dan. Uz povremeno više oblaka moguć je poneki pljusak s grmljavinom, osobito u Slavoniji.

Vjetar većinom slab, sredinom dana umjeren jugozapadni, duž Jadrana i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura većinom između 31 i 36 °C.

 

U nedjelju pretežno sunčano, a u unutrašnjosti mjestimice uz umjerenu naoblaku. Prema večeri uz lokalno jači razvoj oblaka pljuskovi i grmljavina mogući su ponajprije u Međimurju te uz granicu sa Slovenijom.

Vjetar većinom slab, poslijepodne ponegdje umjeren jugozapadni, na Jadranu i zapadni. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od 17 do 22, na Jadranu od 21 do 25. Danju i dalje vruće i vrlo vruće uz najvišu temperaturu od 31 do 36 °C.

Zbog toplinskog udara DHMZ je putem Meteoalarma izdao narančasta upozorenja za veći dio Hrvatske, uz izuzetak Like, Gorskog kotara, srednjeg i južnog Jadrana, gdje je izdana žuta uzbuna.

Narančasti alarm upućuje na opasne vremenske uvjete, a žuti na potencijalno opasne vremenske uvjete. Žuta je uzbuna također na snazi u Slavoniji, Baranji te na sjeverozapadu unutrašnjosti zbog mogučeg poslijepodnevnog nevremena.

 

Od ponedjeljka nestabilnije uz češće pljuskove, osobito na zapadu zemlje. U noći na utorak uz prolazno jače naoblačenje oborina je izgledna u cijeloj zemlji, a moguće je grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša. Mjestimice umjeren jugozapadnjak u utorak će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu i malo pojačati.

Temperatura od početka sljedećeg tjedna u padu, osobito u unutrašnjosti, gdje bi ponegdje mogla pasti i za više od deset stupnjeva.

 
 
 
 
24. travanj 2024 15:10