StoryEditorOCM
ForumGDJE JE NESTAO NUDIZAM U KOJEMU SMO NEKADA BILI TURISTIČKA VELESILA

Od svega dva preostala nudistička kampa u Dalmaciji, jedan je u blizini Zadra

Piše Slobodna Dalmacija
22. srpnja 2017. - 19:20
nudizam

Htjeli to priznati ili ne, skriveno uživati ili se javno pokazati, ali svaki deseti turist na Jadranu obožava se kupati gol. Tako je pokazalo istraživanje koje su prije nekoliko godina napravili turistički analitičari. To znači da podsvjesnu ili svjesnu potrebu za uranjanjem u more bez i jedne krpice na sebi ima više od milijun turista koji tijekom godine baš Hrvatsku biraju za ljetni odmor, piše Slobodna Dalmacija.

A što im Jadran danas nudi?

Od nekadašnje europske nudističke velesile kakvi smo bili u bivšoj državi još prije 50 godina, kada smo golaćima na raspolaganje davali milijune metara četvornih obale za kupanje pred hotelima i kampovima namijenjenim samo njima, danas je jadranska turistička knjiga namijenjena naturistima spala na dva slova.

 

I to doslovno, jer samo dva turistička smještajna objekta u cijeloj Dalmaciji od Zadra do Dubrovnika primaju naturiste, službeno su tako registrirani i tako se promoviraju. Sve ostalo je ugašeno, zatvoreno, nestalo, zajedno sa golaćima kojih je sve manje.

A bilo je toga nekad, nije da nije i to posvuda na obali. Od Rovinja, Vrsara, Zadra, šibenskih otoka, Hvara, Slanog, Mlina, Cavtata, Lokruma, gotovo i nije bilo jačeg turističkog središta bez nekog kampa ili hotela namijenjenog nudistima. Još 1983. godine u Hrvatskoj su bila čak 34 nudistička kampa u koje se moglo smjestiti više od stotinu tisuća golih gostiju.

Lorencin ugasio promociju naturizma

Samo najpoznatiji među njima, vrsarska "Koversada“ u jednom je danu mogla primiti 17 tisuća turista. No, kada se nudizam kao život bez odjeće pretvarao u naturizam koji prakticira način života u skladu s prirodom uz uvažavanje drugih i pažnju prema okolišu, a u svijetu je oko 10 milijuna poklonika takvog razmišljanja, Hrvatska je odustala od takve ponude.

- Zadnji promidžbeni materijal kojim smo promovirali tu vrstu naše ponude po kojoj smo bili svjetski poznati, napravio se prije 15 godina u HTZ-u. Nakon toga ništa, a ministar Lorencin je ugasio svijeću promocije naturizma jer je ocijenio da nam to nije zanimljivo.

A imali smo svjetsku slavu, prepoznatljivost i kvalitetu u hotelskim objektima i kampovima namijenjenim isključivo nudistima. Usred rata su nam oni ostali u Istri najvjerniji gosti, dolazili su i ratne 1992. godine iz Austrije i Njemačke.

U lepezi različitih selektivnih ponuda koje imamo, ne vidim nikakvog razloga da se naturista odričemo - kaže za Slobodnu Dalmaciju Jerko Sladoljev, dugogodišnji turistički djelatnik i sigurno najbolji poznavatelj pokreta "bez krpica“, koji više od pola stoljeća prati, analizira i bilježi sve vezano uz naturizam u Hrvatskoj.

O tome već ima napisane knjige, a nove su u pripremi.

Na pitanje gdje je nestao nudizam s Jadrana, Sladoljev spremno odgovara: nije nestao, ali ga ignoriramo. Pa sve potkrjepljuje brojevima po kojima danas Jadran ima tri puta manje kampova i hotela za naturiste nego ih je imao prije 35 godina, a i oni su mahom u Istri i na Kvarneru. Dalmacija se odrekla naturista.

- Hrvatska je bila najpoznatija zemlja u Europi u tom segmentu ponude, jer dok su drugdje bili u "ilegali“, kod nas su nudisti imali svoje komercijalne i registrirane kampove samo za njih. Italija prije 30 godina nije imala niti jedan naturistički kamp, a danas ih ima 15, Španjolska isto tako.

Naturistički pokret nisu samo ljudi bez odjeće, nego prije svega ekološka svijest o životu s prirodom. Desetkovali smo kapacitete u toj vrsti smještaja, a ipak imamo oko 3 milijuna noćenja naturista godišnje - kaže Sladoljev.

Miješanje odjevenih i neodjevenih

A ovi današnji golaći na Jadranu mahom se zaustavljaju u Istri. Jer, tamo je čak sedam kampova namijenjeno njima, dok su dva na Kvarneru (na Cresu i Krku) i dva u Dalmaciji.

Najpoznatiji među njima je jedini službeni naturististički kamp „Nudist“ na Hvaru, tek kilometar udaljen od Vrboske. Pozicioniran uz samu obalu na području okruženom šumom, s pogledom na otok Brač, kamp može smjestiti 450 gostiju, a njegova 800 metara duga kamenita plaža namijenjena je isključivo naturistima.

Drugi je kamp „Sovinje“ rezerviran za naturiste, tek dva kilometra od centra Tkona na otoku Pašmanu u Zadarskoj županiji. Kategoriziran je s tri zvjezdice, u borovoj šumi uz more na jugu otoka s dvije pješčane plaže i nudi smještaj za 200 gostiju. I to je sve.

Sve ostale uvale, plićine, stjenovite obale i druga mjesta koja povremeno okupiraju golaći, tek su divlje plaže o kojima se prenosi generacijama glas među naturistima da tamo mogu uživati bez odjeće. Ali, službenih FKK (nudističkih) plaža – nema. Baš kao ni hotela namijenjenih baš nudistima kao što su nekad bili "Osmine“ u Orašcu, "Punta skala" u Petrčanima i mnogi drugi.

U isto vrijeme istarski turistički poduzetnici nisu se odrekli naturista pa je tamo sedam najvećih naturističkih kampova velikih kapaciteta. Najpoznatiji i najbolji u Hrvatskoj i Europi svakako je „Valalta“ u Rovinju koji dnevno može primiti oko 3,5 tisuće naturista u kampu i još toliko u svojim apartmanima.

Kamp „Koversada“ u Vrsaru koji je ugled raja za naturiste počeo stjecati prije pola stoljeća, i danas je milijun metara četvornih prepustio smještaju naturista u kampu od 7 tisuća mjesta.

- Danas u Hrvatskoj primamo oko 30 tisuća naturista u jednom danu, a zanimanje Europljana za takav boravak može biti i pet puta veće, ali nema kapaciteta. Osim toga, nema ni reda, jer se dozvoljava "miješanje“ odjevenih i neodjevenih, što je nezamislivo.

Šteta je da smo se u Dalmaciji tako olako odrekli tog segmenta tržišta, a prigrlili su ga drugi na Mediteranu - konstatira Sladoljev, dodajući kako su naturisti odlični gosti, ali smo ih potjerali s juga Jadrana.

19. travanj 2024 00:18