StoryEditorOCM
ForumOVO JE NAJTROŠNIJE VATROGASNO VOZILO U HRVATSKOJ

I s njim se naši vatrogasci bore protiv požara: 'Ima rupu u cisterni, guta benzin k'o pijanac, ali još gasi'

Piše Sergej Trajković / Jutarnji list
26. srpnja 2017. - 20:23
vatrogasci

Društvenim mrežama još kruži prizor fićeka iz 80-ih godina kojima su vatrogasci došli pomoći u gašenju nezapamćenog požara kod Splita prije desetak dana, a javnost se zgražava nad prastarim voznim parkom i dotrajalom opremom vatrogasaca.

No, taj fićo je nova limuzina naspram “starca” koji posjeduju članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) iz mjesta Goilo kraj Kutine.

Tamo smo, naime, pronašli najstarije vatrogasno vozilo u Hrvatskoj, koje je, što na cestama i makadamima, što u garažama, provelo više do pola stoljeća. Točnije, ove je godine njemački Opel Blitz navršio 51 godinu!

Izrađen davne 1966. godine, u jeku hipi pokreta, tri je godine stariji od legendarnog muzičkog festivala Woodstock. I ne, nije riječ o muzejskom primjerku koje članovi tog vatrogasnog društva čuvaju iz nostalgije i ljubavi prema starim kramama, nego se radi o vozilu koje i dandanas aktivno sudjeluje u gašenju požara i drugim vatrogasnim akcijama. Tko zna kakve je sve požare prošao, tko ga je sve i gdje vozio...

Poznato je samo da je nakon što je proizveden u Njemačkoj, jedno vrijeme služio tamošnjim vatrogascima, a onda je stigao u Hrvatsku, točnije u Trebarjevo kod Siska, čije ga je vatrogasno društvo koristilo negdje do 90-ih godina. Zatim se nekako našao u rukama vatrogasaca naselja Zakorenja kod Požege, a u veljači 2011. godine su ga donirali DVD-u Goilo, gdje se nalazi i danas i služi im u slučaju potrebe. Fotografijom te starine od kamiončića pohvalili su se na Facebooku, napominjući da očekuju samo lajkove, ne i kritike.

Davor Pongračić / CROPIX

 

Motor koji prede

Josip Rogar, zapovjednik DVD-a Goilo i vozač, okrenuo je ključ kamiona, a motor je iste sekunde zabrundao, kao da je nedavno izašao iz tvornice automobila.

- Pogledajte ovu jednostavnu i moćnu mašinu! To vam je 6-cilindraš, benzinac, uvijek pali od prve! Kočnice su tako dobre, da ih se mora nježno stisnuti, inače se odmah ukopa na mjestu. Ne troši ulje, akumulator je još originalan. Neka se zna da sve na njemu štima ajnc a ! On je izrađen još u vrijeme kada su se radila kvalitetna vozila - ponosno ističe Josip. No, na pitanje zašto ga se onda žele riješiti, sve nam je priznao.

- Do sada su ga puštali na tehničkom pregledu, ali su nam zadnji puta rekli da više ne dolazimo. Volan je počeo zatezati i ne prolazi eko test, inače je sve u redu. Međutim, nama za gašenje požara više ne koristi jer cisterna pušta vodu! Rupa je takva da nam se ne isplati krpati ga, ispod je truo potpuno... U cisternu stane 800 litara vode, ali kada bi došli do mjesta požara, više od pola količine bi iscurilo. Tako da nam naš Blitz koristi samo da se spoji na hidrant ili na neki potok, pa vodu vučemo u cisternu, koja potom ide kroz crijeva van. A i troši 24 litre benzina! Nemamo mi novaca za to - iskreno će ovaj vatrogasac.

Davor Pongračić / CROPIX

 

Nema novca

Kažu nam članovi ovog DVD-a da su svoj kamiončić godinama sami krpali na svoj trošak, servisirali ga dokle je išlo, ali sve je manje novca od donacija pa više nemaju izbora nego ga prodati. No, vjerojatno jedini tko bi mogao biti zainteresiran za kupnju je, tvrde, neki pasionirani kolekcionar oldtajmera, koji bi bio sretan da u svojoj zbirci ima i jedno vatrogasno vozilo.

- Evo, ovim putem javljam: ako je netko zainteresiran, neka nam se javi. Nije da ga se mi želimo riješiti, najradije bi ga zadržali kao raritet, ali nam treba novo vozilo. Pa mi dobivamo godišnje samo 3200 kuna za vatrogastvo, od čega nam sve ode na režije, a za ostalo se snalazimo. Nema u ovom našem selu više ni ljudi koji bi donirali. Pola ih je otišlo u Irsku i Njemačku. Zato bi bilo lijepo kada bi nam neko vatrogasno društvo doniralo neko novije vozilo. Ali isključivo novije, jer nam je starih olupina već dosta.

I prije ovog Opela smo imali jednog prastarog tamića, a sada je vrijeme za neki koji nije stariji od 20-ak godina. Daju milijune kuna za vozila političkih glavešina, a mi imamo vatrogasno vozilo koje više nije sposobno za gašenje vatre! Pa gdje toga ima? Da je vatrogascima desetina toga novca, gasili bi uspješnije i mnogo gore požare od onog kod Splita - napominje ljutito Dragutin Rogar.

16. travanj 2024 23:35