StoryEditorOCM
ForumSVEĆENIK IZ SLUNJA POKAZAO KAKO CRKVA NE MORA BITI RIGIDNA

Otišao na festival psihodelične glazbe i ostao oduševljen: Ovdje sam prepoznao Isusovo blaženstvo!

Piše Tomislav Kukec/ 100posto
28. srpnja 2017. - 00:40
POP_PSIHO

Dok su neki svećenici požare u Dalmaciji pripisivali Božjom kaznom zbog "Sodome i Gomore na Ultri", vremešni slunjski župnik Mile Pecić vlastitim je primjerom pokazao kako Katolička crkva uistinu ne mora biti konzervativna i rigidna već, upravo suprotno, otvorena spram stavova mladih, donosi 100posto.

Župa Presvetog Trojstva Slunj

Župa Presvetog Trojstva Slunj

 

Simpatični svećenik tako je u srijedu odlučio na vlastite oči vidjeti što je to Momento Demento, festival psihodelične glazbe i kulture na kojem se uz rijeku Mrežnicu, u Primišlju kod SLunja, uz elektronsku glazbu zabavlja više tisuća mladih diljem svijeta. Kako bi odmah pokazao da je svećenik, na festival je došao u "punoj spremi", odnosno u svećenićkoj halji, jer je - kaže za 100posto.hr, htio vidjeti kako će ga mladi dočekati. Ostao je više nego ugodno iznenađen. 

"Ovo mi nije prva godina da sam posjetio Momento Demento, ali ove godine sam namjerno htio ići odjeven kao svećenik kako bih bio što prepoznatljiviji. Jako mi se svidjela reakcija tih mladih ljudi. Po njihovim pogledima sam osjetio da sam dobrodošao među njima. Oni su prekrasni ljudi, vrlo nenasilni i miroljubivi, ljubazni i srdačni. Nema sukoba, nikakve agresije, čak ni povišenih tonova. To mi se jako svidjelo, za razliku od nekih drugih koncerata, recimo narodnjačkih, gdje je sve puno nasilja i grubosti", ispričao nam je slunjski župnik koji je za svog posjeta psihodeličnom festivalu snimio i video. 

 

 

Kaže kako su posjetitelji festivala bili vidno iznenađeni njegovom pojavom, pa su mu prilazili sa svih strana. 

Župa Presvetog Trojstva Slunj

Župa Presvetog Trojstva Slunj

 

"Dolazili su i govorili mi "oče", pozdravljali me, a jedan mladić rekao mi je da sam mu upravo još više uljepšao ovaj dan i cijeli festival. Osjećao sam se odlično među njima", govori svećenik Mile Pecić. 

Svoje dojmove objavio je i u tekstu na službenin internetskim stranicama slunjske Župe Presvetog Trojstva, gdje je postavio i fotografije svog posjeta psihodeličnom festivalu. 

Župa Presvetog Trojstva Slunj

Župa Presvetog Trojstva Slunj

 

"Ovih je dana kroz Slunj prošlo mnogo grupa koje su svojim načinom odijevanja i izgledom pobuđivali zanimanje.  Odmah ćete pogoditi da se radi o sudionicima festivala neobične glazbe koji se godinama održava na rijeci Mrežnici kod Primišlja. Ovi ljudi nisu ničim provocirali lokalno stanovništvo. Strpljivo su čekali na prijevoz, kupovali po trgovinama i pokazivali strpljivost i toleranciju. Nije zabilježena nikakva krađa ili eksces…  Jedni druge prihvaćaju u različitosti ne samo u odijevanju nego i u načinu života.  Posebno upada u oči ekološka svijest: nigdje nismo vidjeli bačen ćik. Ima predrasuda o ovim ljudima i glazbi koju vole, poznatoj kao psihodelična glazba. Ako pođemo od pretpostavke da ova glazba i njeni obožavatelji spadaju u subkulturu, u oporbu službenoj kulturi i načinu života, onda moramo priznati da oni nisu nimalo agresivni. Zapravo dobroćudni su i tolerantni. Nema nikakvih svađa, povišenih tonova. Zanimljiva je reakcija kad vide katoličkog svećenika u svojoj sredini. Osobno sam doživio radosno prihvaćanje. Većina je dala neki znak radosti, pogledom, smiješkom, pozdravom. Neki su pomalo iznenađeni i zatečeni", napisao je župnik Pecić.

modemfestival.com

modemfestival.com

 

Na festivalu je porazgovarao i sa liječničkim ekipama te ga je razveselilo što nemaju gotovo nikakvih ozbiljnijih intervencija, a pohvalio je i polciju koja, po njegovim riječima, radi odličan posao na prevenciji uporabe droga na festivalu. 

"Prošao je već 21 sat i glazba u glavnom punktu postajala je sve jača. Mnoštvo je u ritmu glazbe u nekoj vrsti transa. Morali smo napustiti ovaj veliki kamp. Glazba je bivala sve tiša kako smo se udaljavali. Ponijeli smo u svijesti drage susrete s ovim ljudima raznih naroda, jezika i kultura i zaželjeli opet doći k njima. Ne mogu se pohvaliti da sam učinio neko veliko djelo ali bio sam s ljudima koji u različitosti žive jedinstvo. U konfliktnom svijetu, svijetu u znaku terorizma i ratova, ovaj festival sa sudionicima djeluje kao oaza mira. Ovdje sam prepoznao Isusovo blaženstvo: “Blaženi mirotvorci, oni će se sinovima Božjim zvati!”. Razmišljajući dalje o ovoj glazbi i festivalu dojam je da je ovo pokušaj da se ljudskom tehnikom pa i glazbom dođe do ravnoteže duha, do mira i neke vrsti spasenja. To je hvalevrijedno", zaključuje župnik Pecić.

25. travanj 2024 16:40