StoryEditorOCM
ForumGUBI BITKU

Cesare će ipak u Italiju? Hrvatski sudovi redom odbijaju podneske Nine Kuluz, prozivaju majku da svojim postupcima jako šteti djetetu

Piše Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
31. srpnja 2017. - 20:02
nina_kuluz19-270617.JPG

Općinski sud u Splitu još uvijek nije odredio novi datum  pokušaja predaje sedmogodišnjeg Cesarea ocu Talijanu Alessandru Avenatiju. Nakon prvog neuspjelog pokušaja krajem lipnja odlučeno je da će se do kraja ljeta ponovno zakazati provođenje pravomoćne sudske odluke čemu se protivi majka Hrvatica Nina Kuluz. Ona je zatražila i preispitivanje sudske odluke kojom je odlučeno da se sukladno Haaškoj konvenciji o međunarodnoj otmici djeteta dječak mora vratiti u državu rođenja na očevu adresu u Moncalieri kraj Torina.

Nina Kuluz je zbog te odluke više puta prozvala Županijski sud u Splitu smatrajući kako se radi o povredi djetetovih prava. Na temelju te pravomoćne presude splitskog suda odlučeno je da se provede predaja dječaka koja se pravno naziva ovrha djeteta, a za nju je nadležan Općinski sud u Splitu.

Prva predaja bila je zakazana za kraj prošle godine, ali je tada nadležna sutkinja odlučila odgoditi odlazak djeteta u Italiju dok ne završi školska godina. Boravak djeteta daleko od oca doveo je do otuđenja i situacije da Cesare ne govori jezik zemlje iz koje je odveden. Kako se radilo o višegodišnjoj razdvojenosti, nakon predaje Nine Kuluz u rujnu prošle godine, otac i sin morali su se dodatno upoznavati zbog čega je sutkinja tada i odgodila ovrhu.

Kada se približio zakazani datum, Nina Kuluz je ponovno tražila odgodu ovrhe, ali je Općinski sud u Splitu to odbio. U zahtjevu za odgodom ovrhe Nina Kuluz je naglasila kako predaja djeteta ocu znači odvajanje od majke. Međutim, u rješenju kojim je odbijen njen zahtjev za odgodom navedeno je kako do separacije majke i sina uopće ne mora doći jer je ona slobodna otputovati zajedno s njim u Italiju gdje ima pravo na zajedničko skrbništvo o čemu je odlučio talijanski sud. Tamo Nina Kuluz može organizirati život kao ga je organizirala i godinama prije rođenja sina, navedeno je u rješenju splitskog suda.

Teret separacije ne treba stoga biti na djetetu već je u prvom planu odgovornost majke koja svojim ponašanjem može olakšati odlazak u Italiju i snalaženje u novoj sredini. Razlozi zbog kojih majka negira odlazak u Italiju ili ga uopće ne spominje su poznati samo njoj, navedeno je u rješenju kojim je odbijena odgoda ovrhe.

Nadalje je nadležna sutkinja ustvrdila kako prolongiranjem ove situacije dijete trpi nenadoknadivu štetu. Od mjeseca rujna prošle godine, kada se dogodio prvi susret dječaka s ocem, do dana zajazane predaje ocu u lipnju, djetetovo stanje vezano za adaptaciju na oca nije bitno poboljšano usljed neadekvatnog ponašanja oba roditelja, navedeno je u odluci.

Majka Nina Kuluz je tražila odgodu ovrhe i od Županijskog suda u Zagrebu, ali je i tamo odbijena. Pozvali su se na Hašku konvenciju o otmici djece prema kojoj je nužno što hitnije osigurati povratak nezakonito odvedenog djeteta. Naveli su kako protok vremena može imati nepopravljive posljedice za odnos između djeteta i roditelja s kojim ne živi.

Prolongiranje ovakve situacije, prema Županijskom sudu u Zagrebu, samo dovodi do pogoršanja stanja djeteta i pravnog utvrđivanja situacije koja je nastala nelegalno. Zagrebački sud navodi u svom rješenju kako nema dokaza da će dijete po povratku u Italiju biti izloženo fizičkoj ili psihičkoj šteti.

26. travanj 2024 04:45