StoryEditorOCM
ForumPOJELI SU NAS TURISTI

Plaže su opet zatrpali ručnicima: noću trasiraju teren, ujutro ne možeš doći do mora!

Piše M. Klarić
3. kolovoza 2017. - 20:07
rucnici

Tako je to s ljudima. Možeš im deset puta za desetrazličitih stvari postaviti table s pravilima ponašanja, e da ne šetaju centrom grada bez majica, da ne kupuju pome u dućanu samo u tangama, da ne ulaze u crkve gologuzi... Oni će to opet svaki put učinit.

Jednako je, očito, s pokušajima zauzdavanja podivljale navike da se mjesto na plaži rezervira šugamanima, pa čovjek ukoliko nije "noćni osvajač", ujutro nema šanse, ne negdje smjestit svoj, nego uopće prići moru od tolikih omeđenih teritorija.

Osobit problem na ovu temu ima Makarsko primorje, koje ima osobiti broj osobito lijepih plaža. I bezobraznih kupača. Zamjenik gradonačelnika Makarske,  Dražen Nemčić, na web stranici Grada prije tjedan dana se baš nekako ponesenom pohvalio kako je problem najzad riješen. 

"Djelatnici Odsjeka komunalnog i prometnog redarstva Grada Makarske i Makarskog komunalca d.o.o. jutros su proveli prvu akciju uklanjanja ručnika i druge plažne opreme nakon što su prije nekoliko dana postavljene ploče s pravilima ponašanja na dijelu plaže koja je pod koncesijom gradskog komunalnog poduzeća.

Oštre metode oštre vid

Akcijom je obuhvaćeno područje od poluotoka Sv. Petra do Cvitačke, a prikupljen je pun kamion ručnika i drugih plažnih rekvizita kojima kupači pokušavaju ''rezervirati'' svoje mjesto na plaži - ustvrdio je dogradonačelnik i zaključio:

"Ovakve akcije ćemo provoditi i dalje sve dok bude potrebno, no nadam se da će s vremenom takvih slučajeva biti sve manje. Iako se o ovom problemu dosta pisalo po medijima, mislim da je važno da smo postavili i ploče s pravilima ponašanja tako da svaki kupač može vidjeti što je ono što ne smije raditi na plaži i za što može biti kažnjen. Uvođenje reda na plaži nije nešto što se može postići preko noći, no jest jedan od najvećih prioriteta jer upravo gradska plaža je naš glavni resurs.




Da se problem koji nastaje mahom tokom noći preko noći doista ne može riješiti, sasvim je evidentno, kao što je i jasno da, u tom slučaju, kamione na teren treba slati svaki dan. Dosljedno i uporno. 

Jer jedino će tako, očito, poruka doći do primatelja. Natpisi su dovoljni, nažalost, tek u državama koje se doživljavaju civiliziranije. Gdje im ovakav komod ne bi ni pao na pamet.

Kad nas već mnogi još doživljavaju "balkanski", očito i metode trebaju biti oštrije. Pa neka im izoštre i vid. Da bolje pročitaju što na tabli piše.

18. travanj 2024 10:43