StoryEditorOCM
ForumDVOSTRUKI KRITERIJI

Zašto pravna država još nije reagirala na orgijanje HDZ-ovca Marušića po Facebooku?! Za prijetnje Plenkoviću, s druge strane, išlo se u zatvor po hitnom postupku...

Piše Vladimir Matijanić / Slobodna Dalmacija
5. kolovoza 2017. - 00:11
matija

Dan nakon što je Incijativa mladih za ljudska prava objavila da im je splitski HDZ-ovac Hrvoje Marušić na Facebook zidu ispisao skandalozan komentar u kojem predlaže suđenje, a potom i strijeljanje njihovih aktivista te ih naziva "smećem yugoslavenskim", nije se dogodilo baš ništa što bi uputilo na zaključak o postojanju snažne volje za sankcioniranjem ovakvog oblika komunikacije.

Iz HDZ-a su, nakon nekoliko sati vijećanja, poslali stav u kojem ponavljaju dvije rečenice iz prekjučerašnjeg priopćenja – "Stavovi što ih je Hrvoje Marušić iznio na svom privatnom Facebook profilu nisu stavovi HDZ-a. Istovremeno, najoštrije osuđujemo taj i svaki drugi govor mržnje te poziv na bilo kakvo nasilje" – i dodaju novu – "O ovome će se očitovati nadležna stranačka tijela sukladno statutu HDZ-a."

Kad će se to dogoditi i što će zaključiti, nemamo pojma, a čini se ni dotična nadležna stranačka tijela, jer sezona je godišnjih odmora, "Andrej je u Podgorici", napominju u HDZ-u, žurbe nema.

Marušić bi strijeljao aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava zbog kampanje #ISPRIKA u kojoj od Vlade traže ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava počinjenih za vrijeme i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja u kolovozu 1995. godine.

U Županijskom državnom odvjetništvu smo, pak, doznali kako čekaju okončanje policijskih izvida i potom će odlučiti o eventualnom daljnjem postupanju. A dokad će policija provoditi izvide i kad će pasti odluka, pogađate, ne znamo. Baš kao ni ŽDO.

U Marušićevu primjeru, dakle, izostaje užurbanost koju su osobe profesionalno zadužene za kazneni progon pokazale u slučajevima Austrijanca hrvatskog porijekla Andreasa Jurića(21) i riječkog kreatora Carla Mellonija Homolke (45). Obojica su, naime, bila privedena zbog prijetnji upućenih Plenkoviću na Facebooku. Jurić je, koliko je poznato, lišen slobode na 15 dana čim je stigao u Hrvatsku.

Ne vidimo, zasad, ni revnost kakvu državni odvjetnici iskazuju prema Peri Mrnareviću – pozvali su ga na razgovor jer je 22. lipnja na protestu protiv preimenovanja Trga maršala Tita u Zagrebu nosio transparent s ironičnom porukom "Vratite Italiji Istru i Dalmaciju".

Uglavnom, dan nakon što je objavljeno da je predložio suđenje i strijeljanje aktivista za ljudska prava, Marušić je i dalje slobodni građanin te član vladajuće stranke.

26. travanj 2024 21:18