StoryEditorOCM
ForumIZNENADNA RACIJA PROTIV NOĆNIH UZURPATORA PLAŽA NA JADRANU

Komunalci ranim jutrom banuli na plaže, napunili cijeli kamion ručnika, ležaljki, luft-madraca...

Piše JL
8. kolovoza 2017. - 17:14
PLA

I ovoga ljeta u svim našim turističkim destinacijama nastavljen je neprimjereni i ružan trend rezerviranja plažnih mjesta ostavljanjem ručnika ili drugih kupališnih potrepština preko noći kako bi se sačuvale one najbolje pozicije u prvom redu do mora na plaži za drugi dan. Nakon što je u Vodicama prošle sezone  ovaj problem bio izražen u manjom mjeri, ovoga ljeta komunalno redarstvo grada Vodica ponovno ima puno posla u borbi protiv uzurpatora plaža na ovaj način, piše Jutarnji list.

U zadnjih tjedan dana, u nekoliko ranojutarnjih akcija 'čišćenja terena' po vodičkim plažama, komunalni redari prikupili su puni kamion ručnika, ležaljki i luft-madraca i druge opreme, koja je deponirana u gradskom skladišnom prostora.

Zanimljivo je da je uzurpacija najboljih plažnih pozicija, doznajemo u komunalnom redarstvu,  i dalje najprisutnija na plažama od Autokampa Imperial do kraja Srime, premda su tamo još prije tri godine postavljene table s natpisima na hrvatskom i engleskom jeziku: 'Zabranjeno je ostavljene osobnih stvari na plaži preko noći i rano ujutro, a u svrhu rezervacije sunčališnih mjesta. U suprotnom će biti oduzeto od strane komunalnog redarstva'.

Zabrana rezerviranja plažnih mjesta, odnosno zabrana uzurpacije javno-pomorskog dobra kupališnim rekvizitima regulirana je odlukom o komunalnom redu koju je donijelo Gradsko vijeće prije četiri godine. Vodice  su tada bile prva destinacija na Jadranu koja je tu zabranu ozakonila.

- Na žalost, odluku o komunalnom redu brojni naši gosti i dalje ne poštuju unatoč tablama upozorenja. U zadnjih nekoliko dana oduzeli smo preko 500-tinjak osobnih stvari, a uglavnom se radi o starim otrcanim ručnicima. Na ovaj način i dalje se najviše uzurpira gradska plaža u Srimi, a problem je sve prisutniji na novouređenoj plaži Vruje te na Plavoj plaži. Stoga ćemo i na ovim mjestima postaviti table upozorenja. Prema postojećoj odluci, imamo ovlasti i novčano kažnjavati uzurpatore plaža, ali do sada nismo pribjegavali takvoj represivnoj mjeri. – kazao nam je Blagodar Španja, komunalni redar grada Vodica.
Rekviziti svoje vlasnike čekaju 30 dana

Ni ovog ljeta, kao ni proteklih godina, nitko od gostiju kojima su oduzeti ručnici nije došao po njih u gradski skladišni prostor.

- Imali smo slučajeva da su dolazili oni gosti kojima su oduzete ležaljke. Inače, svi rekvizite svoje vlasnike u skladištu čekaju 30 dana, a po protoku tog roka završavaju na deponiju otpada – kazao je Blagodar Španja, te još jednom apelirao na kupače da ne ostavljaju plažne rekvizite u svrhu rezerviranja mjesta.

20. travanj 2024 11:01