StoryEditorOCM
ForumDOĐITE, IMA POSLA ZA SVIH

Irsko selo pozvalo obitelji da dođu živjeti kod njih, hitno im treba barem 15 učenika u školi!

Piše Tomislav Kukec
10. kolovoza 2017. - 20:03
1440x620_1502374311irska

Brojni Hrvati koji su, trbuhom za kruhom, odselili u Irsku, svjedoče kako je život u Dublinu sve samo ne lagan. Cijene smještaja astronomske su, do posla se izuzetno dugo putuje kombinirajući različita prijevozna sredstva, a ni klima nije idealna. 

No, na sjeveru zemlje otvorila se prilika baš za one koji bi htjeli iseliti iz Hrvatske, ali ne žele živjeti stresnim velegradskim životom, donosi portal 100posto.hr.

Kako donosi portal Irska.ie, inače prvi irski portal na hrvatskom jeziku, maleno selo Kiltyclogher pati od kroničnog nedostatka stanovnika. Trenutno je tamo tristotinjak duša, a ako do rujna ove godine u lokalnoj školi ne budu imali barem petnaest učenika, od dva učitelja ostat će im samo jedan. 

Mještani su odlučili preuzeti stvari u svoje ruke i privlače obitelji koje žele pobjeći od užurbanosti gradskog života da se presele upravo kod njih. Mjesto ima trgovinu, poštanski ured i dva tradicionalna irska puba. Tu je i seoski centar sa 300 sjedećih mjesta, škola, knjižnica te dvije crkve kao i dom zdravlja. Sportaši se mogu učlaniti u lokalni boksački klub. Što se mogućnosti za zapošljavanje tiče, dobrodošli su svi. U blizini sela jaka je IT industrija, no mještani kažu kako "na selu uvijek ima posla za sve, samo kada bi netko htio doći".

Ukoliko ste zainteresirani te želite još neke informacije možete se javiti direktno na mail: kiltylive@gmail.com.

 

26. travanj 2024 12:00