StoryEditorOCM
ForumPROPUTOVAO JE CIJELU EUROPU ZBOG HAJDUKA, RADIO JE KAKO BI PLATIO SUDSKE TROŠKOVE

Evo što o ubijenom Ivanu Mati Blaževiću govore njegovi prijatelji i poznanici

Piše PSD
11. kolovoza 2017. - 16:58
8999896

Splitom je jutros odjeknula vijest o ubojstvu u Stobreču, malenom prigradskom mjestu koje je baš jučer slavilo svoga zaštitnika - Svetog Lovru.

Tamo se, najvjerojatnije, zbog slavlja i koncerta zatekao zagriženi Torcidaš Ivan Mate Blažević, 23-godišnji mladić kojeg je N.J. ubo nožem u prsa, od čega je kasnije i umro u splitskoj bolnici.

Torcida/Facebook

Torcida/Facebook

 

Do sukoba je došlo nekoliko minuta iza 4 sata ujutro u kafiću Reket kraj teniskih terena u Stobreču. Kako neslužbeno doznajemo, ubijeni i ubojica posvađali su se zbog konobarice u spomenutom kafiću, no gradom se proširila i drugačija vijest.

Udario Marića po glavi mlaznicom vatrogasnog šmrka

U Stobreču nam je nekoliko stanovnika kazalo kako Blažević uopće nije sudjelovao u prijeporu i svađi, već da ga je nož u gužvi posve slučajno ubo. Ipak, za detalje i rasvjetljavanje činjenica trebat ćemo pričekati završetak policijske istrage. Za počiniteljem policija još traga. 

Pokojni Blažević među ekipom zvani Blato široj javnosti postao je poznat zbog fizičkog napada na nogometnog suca Brunu Marića, u poznatom restoranu Epetium u Stobreču.

Zbog tog napada na splitskom sudu je točno prije mjesec dana bio osuđen. Tužiteljstvo je tražilo osam mjeseci zatvora, ali sutkinja Ivana Bilušić kaznu zatvora zamijenila je radom za opće dobro.

Podsjetimo, Blažević je 11. listopada 2016. godine oko 15.35 sati, zajedno s najmanje četiri za sada nepoznate osobe, maskiran kapuljačom upao u restoran i udario Marića po glavi mlaznicom vatrogasnog šmrka.

Još jednom je zamahnuo prema njegovoj glavi, a kada je Marić pao na pod, nogama ga je nastavio udarati po glavi i tijelu. Drugi su ga udarali šipkama, palicama, rukama i nogama, uslijed čega je Marić zadobio laku tjelesnu povredu u vidu četiri krvna podljeva glave.

Blažević je osuđen za tešku tjelesnu ozljedu u pokušaju, a sutkinja je pojasnila kako mu je tu kaznu odredila jer je mlad i dosad kazneno neosuđivan. Morao je platiti devet tisuća kuna sudskih troškova.

'Takvu ljubav i fanatizam nikad nisam vidio'

Blažević je živio u splitskom kvartu Mertojak, a završio je srednju Ekonomsko-birotehničku školu u Splitu. Nakon pauze od nekoliko godina upisao je Pravni fakultet u Splitu na kojem je profesorica engleskog jezika njegova majka Tania Blažević.

"Saznao sam za njegovu smrt jutros iz medija. Cijelo jutro sam na rubu plača, sjećam ga se kao izrazito inteligentnog momka koji je uvijek bio na svoju ruku, ali nije bio naročito problematičan. Bio je dobar učenik, ali vjerujte mi da njemu u životu nije bilo ništa važnije od Hajduka", kazao je drhtavim glasom za 100posto Davor Ramljak profesor informatike u Ekonomsko-birotehničkoj školi te Blaževićev bivši razrednik.

"Ja cijeli život živim u Splitu, ali takvu ljubav i fanatizam nikad nisam vidio. Pa on je kao jedva punoljetan učenik išao na apsolutno sva gostovanja u Hrvatskoj. Kasnije je išao po Europi, sjećam se da je jednom s prijateljem doslovno sa 100 kuna otišao u Tursku. To je bio njegov život, nije razmišljao o dugoročnim posljedicama. Neplanski je živio iz dana u dan, a sve za kratkoročno zadovoljstvo provedeno na utakmici", dodaje suprug Branke Ramljak, inače jedan od poznatijih splitskih piciginaša.

Razgovarali smo i s nekim bliskim prijateljima Ivana Mate Blaževića. Svi su redom uznemireni i kažu da ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo njihovom vršnjaku s kojim su dijelili školsku klupu i to u gradu u kojem je ne tako nedavno umro njihov vršnjak Tonko Vilibić.

Naši sugovornici htjeli su ostati anonimni. Kako zbog straha od čitave situacije, tako i zbog zaštite dostojanstva pokojnika.

Radio sezonski posao kako bi mogao platiti sudske troškove

"Išli smo zajedno u srednju školu, jedno vrijeme smo čak i sjedili skupa u klupi. Ne želim sada zvučati klasično i pričati kako je on bio čudo od momka, ali Blato je bio vrlo inteligentan, snalažljiv, probitačan. Nažalost, dobar dio svoje borbene energije trošio je na pripadnost Torcidi. Ni po čemu u društvu nije odskakao, štoviše bio je tih i rijetko bi pričao, a kada bi pričao to su uglavnom bili njegovi doživljaji s gostovanja na kojima je bio. To su priče o kojima bi trebalo napisati knjigu, da je jedan srednjoškolac proputovao cijelu Europu zbog Hajduka, spavao po vlakovima, kolodvorima i ponekad se danima vraćao autostopom u Split. Te priče zaslužuju biti ukoričene njemu u čast", kaže nam Blaževićev srednjoškolski kolega (podaci poznati redakciji).

S druge strane, njegova poznanica iz kvarta Mertojak smatra kako su životni problemi za Blaževića počeli onog trenutka kada je izašao iz srednje škole. 

"Kad je završio za upravnog referenta valjda je osjetio slobodu, to je bio ultimatum njegove obitelji. Da završi srednju školu, da postane svoj čovjek. Međutim, on se sve više utapao u krugove oko Torcide. Čula sam u kvartu da mu se dive i da ga poštuju članovi Torcide rođeni sedamdesetih godina. Onda možete misliti s kim se družio i kako su ta druženja izgledala. I onaj napad na suca Marića nije bio uvjetovan njegovim psihičkim poremećajem ili agresijom. On samo nije mogao trpjeti nepravdu. Nije mogao trpjeti Hajdukovu štetu koju je onda prouzrokovao taj sudac. Zadnje vrijeme ga nije bilo baš po kvartu, ne znam gdje bi provodio dane, ali čula sam da je počeo raditi nekakvi sezonski posao kako bi mogao platiti sudske troškove. Navodno je bio čvrst u odluci da posloži svoj život napokon. Ovo je velika tragedija, žalosno je što je ovako završilo", rekla nam je 26-godišnja Splićanka s Mertojaka (podaci poznati redakciji).

U petak oko 12 sati o svemu se službeno oglasila i Torcida.

"Biti velik za života je teško, biti velik s 23 godine je nemoguće, a ti si bio jedan od tih, najvećih. Ti ostaješ i dalje među nama i nikad ne okrećeš leđa. Za vječnost...

Danas na utakmici Hajduk - Slaven Belupo neće biti navijanja sa Sjevera i Torcida će u 23. minuti u tišini dostojanstveno napustiti tribinu. Počivaj u miru, brate", stoji u Facebook objavi Torcide.

20. travanj 2024 18:11